1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta

Poliisi löysi viikonlopun jättioperaation yhteydessä muun muassa satoja tuhansia euroja käteistä rahaa. Tutkinnan keskipisteessä on ollut Airiston Helmi -niminen kiinteistöyhtiö.

Airiston Helmi
Vangitsemisoikeudenkäynti Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta.
Vangitsemisoikeudenkäynti Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta. Kuvassa asianajaja Tuomas Sunnari ja rikoksista epäilty venäläismies.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on määrännyt tutkintavankeuteen molemmat poliisin pidättämät miehet, joiden epäillään olevan osallisia Turun ja Ahvenanmaan saaristoalueella tutkittavana olevassa rahanpesujutussa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi venäläis- ja virolaismiehet epäiltyinä törkeästä rahanpesusta. Venäläismies vangittiin myös epäiltynä törkeästä veropetoksesta ja lisäksi virolaismies epäiltynä avunannosta törkeään veropetokseen.

Istunto käytiin suljettujen ovien takana.

Epäillyt kiistävät: "Ohut rooli kokonaisuudessa"

Venäläismiehen asianajajan Tuomas Sunnarin mukaan hänen päämiehensä kiistää jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikolliseen menettelyyn.

– Hänellä on hyvin vähäpätöinen rooli tässä asiakokonaisuudessa ja kaikki toiminta on ollut täysin laillista, asianajaja Sunnarikertoo.

Myös virolaismies kiistää rikosepäilyt. Puolustusasianajaja Jukka Pasanen sanoo, ettei hänen päämiehensä ole tietoinen mistään rikollisesta toiminnasta.

– Päämies itse suhtautuu näihin epäilyihin siten, että hän kiistää syyllistyneensä asiassa mihinkään rikolliseen toimintaan. Hän ei ole tietoinen mistään rikollisesta toiminnasta ylipäätään, joka nyt olisi tähän kokonaisuuteen liittynyt. Jos sellaista on, se ei ole hänen tiedossaan. Hänen kytkentänsä siihen (Airiston Helmeen) on melko lailla ohut, Pasanen sanoo.

Miesten vangitsemista vaati keskusrikospoliisi. Heitä vaadittiin vangittavaksi "on syytä epäillä" -perusteella. Tätä järeämpi peruste olisi ollut "todennäköisin syin", mutta siihen poliisi ei vedonnut.

Poliisin on nyt käytännössä viikon kuluessa eli 2.10. mennessä esitettävä käräjäoikeudelle lisänäyttöä - tai muutoin miehet vapautetaan tutkintavankeudesta.

Asianajaja Jukka Pasanen ja rikoksista epäilty.
Asianajaja Jukka Pasanen ja rikoksista epäilty virolaismies.Marjatta Rautio / Yle

Poliisi: tapauksessa paljon eri toimijoita

Rikosylikomisario Antti Perälä kertoo, että vangitsemisoikeudenkäynnit kestivät tavanomaista pidempään, koska asia on moniulotteinen. Hänen mukaansa tapauksessa on paljon eri tahoja ja toimijoita.

Operaatio saaristossa ei Perälän mukaan enää jatku. Aineistoa on hänen mukaansa paljon ja KRP:ssä sitä perkaa kymmeniä ihmisiä.

Poliisi teki kotietsinnän vuonna 2007 perustetun Airiston Helmi -yrityksen omistamiin kiinteistöihin viime viikonloppuna. Poliisi otti molemmat miehet kiinni etsintöjen yhteydessä.

Ylen tietojen mukaan epäilty rahanpesu on tehty Suomessa. Perusrikos eli "likaisen rahan tekeminen" puolestaan on tapahtunut ulkomailla.

Toisella 22 000 euron vuositulot

Molemmista miehistä löytyy Suomen viranomaisilta vähän tietoja. He eivät ole olleet aktiivisesti mukana suomalaisessa elinkeinoelämässä.

Nyt vangittu venäläismies on syntynyt vuonna 1982. Hänellä ei ole ollut verotettavaa tuloa Suomessa.

Toinen vangittu, virolaismies, on syntynyt vuonna 1967. Hän ollut mukana Airiston Helmi Oy:n hallituksessa, ja hänen toimikautensa yhtiön hallituksessa päättyi vuonna 2016.

Virolaismieheltä löytyy useita yhtiön nimiin rekisteröityjä puhelinliittymiä. Hänellä on ollut vuonna 2016 runsaat 22 000 euroa verotettavaa tuloa. Ensimmäisen kerran hänellä on ollut verotettavaa tuloa Suomessa vuonna 2012.

Poliisi otti viikonloppuna kiinni kolme ihmistä. Heistä yksi päästettiin vapaaksi jo sunnuntaina. Kuultavina oli ainakin seitsemän ihmistä.

Poliisi tutkii juttua nimikkeillä torkeä rahanpesu ja törkeä veropetos.

Lue lisää:

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

Lue seuraavaksi