1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapista ei pidä tehdä halpaturistikohdetta, sanoo maailman seuratuin suomalaisbloggaaja

Jos myydään rauhaa ja hiljaisuutta, sitä on myös tarjottava, korostaa Tuija Seipell.

matkailu
Matkamuistotonttuja kaupan ikkunalla
Hinnat ylös, palveluiden ja tuotteiden laatu ylös. Matkamuistoissakin, sanoo kulttuuri- ja desing-bloggaaja.Yle

Lapin matkailussa suurin ongelma on se, ettei uskalleta tähdätä tarpeeksi korkealle. Näin sanoo suomalaislähtöinen, Kanadassa asuva kulttuuri- ja design-bloggaaja Tuija Seipell.

– Matkanjärjestäjien on helpompi tarjota halvempaa ja edullista matkaa, mutta se ei ole sellainen matkailija, joka Lappiin pitäisi kutsua.

Jos tähän ei kiinnitetä huomiota, voi edessä olla samanlaisia ongelmia kuin monissa halpaturistikohteissa ja ylikansoitetuissa nähtävyyksissä.

Esimerkkejä on maailmalta runsaasti. Indonesian Balilla massaturismi rasittaajo näkyvästi paikallista ympäristöä.

Cool Hunter -bloggaaja Tuija Seipell
Sauli Antikainen / Yle

– Erityisen ongelmallista on, jos myymme rauhaa ja hiljaisuutta, mutta käytännössä kaikkialle on busseittain jonoa ja metsässä jymisevät moottorikelkat, Seipell muistuttaa sähköpostihaastattelussa.

Lapin matkailuun liittyen on vastikään julkaistu väitöskirja. Siinä paikallinen ruoka ja yksilölliset matkamuistot mainitaan asioina, jotka saavat matkailijan innostumaan samasta kohteesta yhä uudelleen.

Vaasan yliopiston tutkijatohtori Erose Sthapit haastatteli työhönsä Rovaniemellä matkailleita ulkomaalaisia. Väitöskirjan punainen lanka on kokonaiselämys – kaiken matkalla kohdatun on vahvistettava hyvää kokemusta. Tämä kokemus elää ihmisen mielessä vielä kotimaassakin.

Matkailu toimii tunnepohjalla

Tämän on huomannut myös Tuija Seipell.

– Kukaan ei tule takaisin pelkästään matkamuistojen tai ruuan takia, mutta jos ne ylittävät asiakkaan odotukset on mahdollisuus luoda pysyvämpi tunnepohjainen kokemus.

Hyvä kokemus jää mieleen ja siitä puhutaan myös kotona.

Tuija Seipell kertoo esimerkin omasta kokemuksestaan Rovaniemellä. Viimeksi kun hän kävi Napapiirillä, hän yritti löytää Suomessa tehtyä joulukuusenkoristetta, jossa lukisi Arctic Circle tai Lapland. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

– Mutta sadoittain krääsää kylläkin. Ja tylsistyneitä "myyjiä", joita piti pyytää palvelemaan.

Laatutaso pitää uskaltaa nostaa korkealle, Tuija Seipell toteaakin.

Tuija Seipell on 2,5 miljoonan lukijan kuukausittain seuraaman blogin pääkirjoittaja. The Cool Hunter -blogi ja sivustot esittelevät kulttuuria ja designia.

Lue seuraavaksi