Useat valtionjohtajat puhuivat YK:n yleiskokouksessa

Yleiskokouspuheenvuoronsa pitävät tänään aloituspäivänä sekä Yhdysvallat että Suomi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön on määrä nostaa esiin Suomen huoli kansainvälisen sopimusjärjestelmän tilasta.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous
Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien puheet kokonaisuudessaan
Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien puheet kokonaisuudessaan

23:14 Ylen seuranta YK:n yleiskokouksesta päättyy. Kiitos kaikille lukijoille!

23:06 Vuorossa Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi.

22:41 Nyt ääneen pääsee Guatemalan presidentti Jimmy Morales.

22:25 Vuorossa on Malawin presidentti Peter Mutharika.

22:04 Nyt puhuu Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa.

21:49 Tarkempi analyysi Niinistön puheesta on luettavissa täällä.

21:45 Seuraavaksi puhujakorokkeelle saapuu Nigerian presidentti Muhammadu Buhari.

21:40 Niinistö kehottaa YK:ta kuuntelemaan nuorten ja naisten ääntä aiempaa paremmin.

21:34 Niinistö vaatii YK:ta siivoamaan järjestön sisällä tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön.

21:32 "Valitettavasti meillä, jotka uskomme monenvälisyyden hyötyihin, on nyt kuitenkin syytä huoleen. Yhdessä rakentamamme kansainvälinen järjestelmä on ilmeisen paineen alla. Sen pätevyys ja uskottavuus on kyseenalaistettu", Niinistö sanoo maailman johtajille.

21:30 Nyt vuorossa on Suomen presidentti Sauli Niinistö.

21:12 Rouhani sanoo Iranin noudattaneen kaikkia Iranin ydinsopimuksen kohtia, kun taas Yhdysvallat on Rouhanin mukaan rikkonut sopimusta alusta asti.

21:09 Rouhani aloittaa menemällä suoraan asiaan. Hän kuvailee Trumpia mielettömäksi ja syyttää Yhdysvaltojen nykyhallintoa siitä, että se haluaa tehdä kansainvälisistä instituutioista tehottomat.

21:04 Nyt vuorossa on Iranin presidentti Hassan Rouhani. On mielenkiintoista nähdä, miten hän vastaa Trumpin syytöksiin Irania kohtaan.

20:44 Seuraavana vuorossa on emiiri Tamim bin Hamad Al -Thani Qatarista.

20:32 Seuraavaksi puhuu Jordaninan kuningas, Abdullah II ibn Al Hussein.

20:17 Nyt puheenvuoron saa Perun presidentti, Martin Vizcarra Cornejo.

Seuraavaksi puheenvuoro on listan mukaan Seychellien presidentillä, Danny Faurella.

20:03 Kokousväki taputti voimakkaasti Macronin päätettyä puheenvuoronsa.

19:34 Ilmastonmuutoksen hoitamiseen ei ole oikoteitä, tai yhtä ratkaisua, sanoo Ranskan presidentti.

19:29 Ratkaisu Syyriassa ei ole päättää siitä, kuka maata hallitsee. Nykytilanne sallii salakuljettajien ja rikollisten tehdä pesää koko alueelle. Me olemme jo yhdessä terrorismia vastaan. Taisteluun terrorismia vastaan on käytetty jo 7,5 miljardia dollaria.

19:25 Meidän täytyisi tulla pois historiallisista asemistamme. Katsoa asioita laatikon ulkopuolelta. Uskon kolmanteen polkuun. Se on ehkä vaativin. Toisen maailmansodan jälkeen näimme tasapainon, joka perustui blokkeihin. Oli tilausta voimakeskittymille. Nyt on tilausta aivan uudenlaiselle alueelliselle yhteistyölle.

19:19 Macron aloittaa puheensa. Jokainen meistä on oikeutettu rauhaan, hän sanoo. Katsokaamme tähän päivään. Näemme paljon pitkäkantoisia kriisejä. Epäonnistumista, ympäristöllisiä, taloudellisia ongelmia. Epäonnistumisia, koska – hyvin usein – on epäonnistuttu etenkin turvallisuusneuvostossa. Näemme heijastumia menneisyyden epäonnistumisista. Vastuuta rauhasta ei voi delegoida kenellekään.

Seuraava puhuja listan mukaan on Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

19:00 Puheensa aloittaa Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto.

18:49 Puhujavuorossa on nyt Ruandan presidentti Paul Kagame.

18:47 Turkin presidentti päättää puheenvuoronsa konkreettisiin ehdotuksiin eräänlaisten nuorten ja ikäihmisten organisaatioiden perustamisesta YK:n alaisuuteen pääpaikkanaan Turkin Istanbul.

18:43 Kauppasodat vaikuttavat lopulta kaikkiin osapuoliin, sanoo Turkin presidentti. Meidän on kaikkien tehtävä yhdessä työtä, kukaan ei halua, että ajaudumme kaaokseen. Turkki on aina uskonut ihmisten ja tavaran vapaaseen liikkuvuuteen. Odotamme vastuullisuutta kaikilta ystäviltämme.

18:37 Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Trumpin puhetta suomalaisille tiedotusvälineille. Hän totesi, että puhe oli sovinnollisempi kuin viime vuonna, vaikka samoista asioista puhuttiin. Niinistön korvaan oli särähtänyt se, että Trump ei maininnut ilmastonmuutosta lainkaan puhuessaan maailmasta, jonka jätämme seuraaville sukupolville. Samoin Niinistö ihmetteli, mitä Trump mahtoi tarkoittaa, kun lupasi tarjota muille maille "puhdasta hiiltä". Presidentti Niinistö ei tiennyt mitä sellainen on.

Suomen ja Yhdysvaltain maailmankuvat eroavat Trumpin puheen perusteella kysymyksessä kansainvälisestä yhteistyöstä, sanoi presidentti Niinistö. Trump antoi epäluottamuslauseen kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n toiminnalle, kun taas Suomi kannattaa sitä. Trump myös haluaa korvata nykyisen kansainvälisen yhteistyön uudenlaisella, eri maiden patriotismiin perustuvalla yhteistyöllä. Niinistö kuitenkin totesi, että Trumpin puheessa jäi avaamatta, miten se eroaisi nykyisestä.

18:35 Turkin presidentti esittelee erilaisia yhteistyö- ja avunantomuotoja, joissa maa on mukana eri puolilla maailmaa. Turkin presidentti sanoo Turkin myös yrittävän kovasti tehdä rauhaa Syyriaan.

18:31 Isännöimme tällä hetkellä maamme rajojen sisäpuolella neljää miljoonaa maahantulijaa. Olemme auttaneet heitä kymmenillä miljardeilla dollareilla. Olemme antaneet apua miljoonille. Turvapaikanhakijoilla on pääsy kaiken avun piiriin, aivan kuten Turkin kansalaisilla. EU myönsi hiljattain kolme miljardia Turkille. Mutta odottaisimme vähän enemmän solidaarisuutta etenkin EU:lta, hän sanoo.

18:22 Seuraavaksi puheenvuoron saa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. YK on saavuttanut paljon 73 vuoden olemassaolonsa aikana, hän aloittaa. Vaikka koko maailma kääntäisi selkänsä palestiinalaisille, Turkki ei sitä tule koskaan tekemään. Emme halua, että tämänkaltainen organisaatio epäonnistuu kerta toisensa jälkeen. Etenkään turvallisuusneuvostossa. Miksi kaikki jäsenmaat eivät saa osallistua turvallisuuneuvostoon, hän kysyy. YK:lla on maailmassa on Turkin näkökulmasta paljon tehtävää. On niin paljon köyhyyttä. Nälkää. Jotain on vialla. Monet joutuvat lähtemään etsimään parempaa elämää muualta.

18:14 Yhdysvaltain presidentti päättää puheensa toivottamalla Jumalan siunausta kaikille maailman kansoille.

18:10 Amerikassa uskomme vapauteen ja yksilönoikeuksiin. Uskomme lainvoimaan ja kulttuuriin joka perustuu pelottomaan itsenäisyyteen ja perhekeskeisyyteen. Rakastamme maatamme. Meidän täytyy puolustaa itsenäisyyttäämme ja riippumattomuuttamme. Tämä saa ympäröivän maailman kukoistamaan myös.

18:07 Olen sanonut monesti, että YK:ssa on tehottomuutta. Yhdysvallat ei maksa enempää kuin 25 prosenttia rauhanturvabudjetista. Tämä tarkoittaa, että muiden maiden on tultava mukaan jakamaan tätä raskasta vastuuta.

18:02 Yhdysvallat on auttanut Etelä-Amerikkaa sitä kohdanneesta pakolais- ja maahanmuuttovirrasta. Mukana on paljon rikollisuutta, ihmissalakuljetusta. Se on hirvittävää. Pyydämme jokaista maata tässä salissa laatimaan omat maahanmuuttopolitiikkansa ja pyydämme kunnioitusta omillemme. Olemme todistamassa katastrofia Venezuelassa. Ei ole kauaa, kun maa oli yksi rikkaimmista koko maapallolla. Sosialismi on johtanut maan pohjattomaan köyhyyteen. Siellä kärsitään korruptiosta. Kaikkien maiden maailmassa tulisi vastustaa sosialismia ja sitä, mitä se aiheuttaa. Olemme asettaneet sanktioita Venezuelan johtajaa Maduroa ja hänen lähipiiriään kohtaan.

17:59 Amerikkaa hallitsevat amerikkalaiset, Trump julistaa. Vastustamme globalisaatiota. Uskomme energiaturvallisuuteen, omaamme ja liittolaistemme. Tarjoamme edullista öljyä ja puhdasta hiiltä siellä missä sitä tarvitaan. Emme hyväksy korkeita öljynhintoja. Öljynhintojen nostamisen täytyy loppua. Saksa tulee olemaan täysin riippuvainen venäläisestä energiasta, ellei se välittömästi käännä kurssiaan.

17:53 Kaupan täytyy olla reilua, Trump jatkaa. Yhdysvaltoja ei enää käytetä hyväksi. Maailman kauppajärjestelmä kaipaa kipeästi muutosta, se tiedetään tässäkin salissa. Trumpin mukaan Yhdysvallat menetti valtavasti työpaikkoja ja tehtaita suljettiin, kun Kiina liittyi maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppataseen epätasapainoa ei voi hyväksyä, Trump toteaa.

17:43 Yhdysvallat ei aio kertoa miten teidän tulisi elää, mutta pyydämme kunniotusta. Trump kiittää kaikkia Pohjois-Korean rauhan edistämiseen osallistuneita tahoja, myös Pohjois-Korean johtajaa. Trump puhuu taistelusta terrorismia vastaan eri puolilla maailmaa. Yhteistyössä olemme onnistuneet ajamaan verenhimoisen Isisin niiltä sijoiltaan, missä se oli, hän sanoo. YK:n on reagoitava, jos Syyrian presidentti käyttää kemiallisia aseita kansalaisiaan vastaan. Iran on kaaoksessa, sen johtajat ovat lahjottuja. He eivät kunnioita naapureitaan tai rajoja tai muiden maiden itsenäisyyttä. Sen sijaan se käyttää luonnonvaroja itsensä rikastuttamiseen. Iranian kansa on raivoissaan. Ei hyvä. Iranin ydinsopimus oli lottovoitto Iranin johtajille. Diktaattorit käyttävät varat ydinasearsenaalin rakentamiseen. Yhdysvallat on aloittanut pakotekampanjan Irania vastaan, jotta sen verisestä agendasta tulee loppu. Emme voi antaa maailman voimakkaimpia aseita terroristien käsiin. Tai antaa niiden uhata mitään kaupunkia. Tänä vuonna otimme myös toisen merkittävän askeleen Lähi-Idässä. Jotta jokainen itsenäinen valtio voi päättää itse pääkaupunkinsa.

Donald Trump puhuu YK:n yleiskokouksessa
Trumpin puhe nauratti YK:n yleiskokousta

17:38 Presidentti Donald Trump astuu nyt puhujakorokkeelle. Alle kahdessa vuodessa minun hallintoni on toteuttanut hankkeita enemmän kuin mikään muu hallinto tähän mennessä, hän aloittaa. (Yleisöstä kuuluu naurua) Se on totta, en ihan odottanut tuota reaktiota, Trump toteaa. (Lisää naurua) Hän jatkaa luettelemalla asioita, jotka hänen mukaansa ovat menneet eteenpäin hänen kaudellaan. USA on voimakkaampi ja turvallisempi ja rikkaampi kuin se oli ennen kuin minusta tuli presidentti, hän sanoo.

17:17 Yhdysvaltain presidentti saapuu vasta nyt yleiskokouksen tiloihin.

17:10 Puheenvuoron saakin nyt Ecuadorin presidentti Lenin Moreno Garcés. Alkuperäisen puhujalistan mukaan puheenvuoro olisi nyt ollut Donald Trumpilla ja Ecuadorin presidentillä hänen jälkeensä. Garcés aloittaa puheenvuoronsa toteamalla, että on tärkeää opiskella, mutta vielä tärkeämpää on olla luova.

17:08 Brasilian presidentti lopetti juuri puheenvuoronsa.

16:45 Puhujakorokkeelle astuu nyt Brasilian presidentti. Brasilia on vastannut eristäytyneisyyden haasteeseen olemalla entistä avoimempi, hän sanoo. Olemme jakaneet vaurauttamme. Olemme edistäneet alueemme yhtenäisyyttä. Olemme tiivistäneet suhteitamme kaikkiin suuntiin. Olemme lisänneet dialogia vastataksemme suvaitsemattomuuden kasvuun. Brasilia on halunnut edistää demokratian ja ihmisoikeuksien säilyttämistä. Myös meillä on kasvava maahantulijoiden virta. Olemme toivottaneet kaikki tulijat tervetulleeksi. Olemme ylpeitä omasta vieraanvaraisuudestamme, presidentti Temer toteaa. Brasilia tukee kahden valtion periaatetta Lähi-Idässä, vaikka osallistuimme Israelin valtion 70-vuotisjuhlallisuuksiin.

Puhujia muistutetaan 15 minuutin pituisista puheenvuoroista pisimmillään.

Seuraavaksi puhujakorokkeelle odotetaan Brasilian presidenttiä, Michel Temeriä. Hänen jälkeensä puheenvuoro on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla.

16:29 Puheenvuoron käyttää yleiskokouksen presidentti, María Fernanda Espinosa Garcés.

16:25 Guterres muistuttaa myös hyvistä rauhanaskelista eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Afrikassa. Myös nälänhätään on pystytty vastaamaan. Naisten ja lasten oikeuksia on edistetty. Kuten Kofi Annan kerran sanoi: Me jaamme yhteisen kohtalon. Meidän täytyy jatkaa rikkoutuneen luottamuksen rakentamista, Guterres päättää.

16:19 Uudet teknologiat. On tehty hyvää työtä esimerkiksi tappavien tautien kitkemiseksi. Keinoäly on yhdistämässä erikieliset ihmiset. Liikkuminen mullistuu. Näemme myös riskejä. Perinteiset työpaikat muuttuvat. Työttömien määrä kasvaa. Uudelleenkoulutus on välttämätöntä. Teknologiaa hyödyntävät myös terroristit. Cyberrikollisuus kasvaa ja on arvoltaan jo miljarderja dollareita. Digitaalisuus myös eriarvoistaa. Teknologiayritysten pitää kiinnittää asiaan huomiota. YK haluaa tukea kestävää kehitystä edistävää teknologiaa. Huoli keinoälyllä varustetuista aseista kasvaa, ja se voi johtaa uudenlaiseen asevarusteluun, Guterres arvioi.

16:14 Ilmastonmuutos ja teknologiakysymykset ovat ne, joihin Guterres haluaa kiinnittää osallistujien huomion. Jos emme käännä kurssia seuraavan kahden vuoden aikana, ilmastonmuutos karkaa käsistämme, hän sanoo. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on mitattu ennätyskuumia lämpötiloja. Hiilidioksidia on ilmassa enemmän kuin koskaan miljoonien vuosien aikana. Vihreä liiketoiminta on hyvää liiketoimintaa, lisää työpaikkoja ja vähemmän riippuvuutta, hän arvioi. Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen eikä sitä pidä aliarvioida. Pidämme vuoden kuluttua ilmastohuippukokouksen tähän liittyen.

16:05 YK:n nykyinen pääsihteeri Antonio Guterres saa avauspuheenvuoron. Ihmiset ovat turvattomia ja populismi marssii esiin, hän aloittaa. Hän muistuttaa, miksi YK perustettiin. Jotta yhteisymmärrys kasvaisi. Mutta tänä päivänä mikään ei ole itsestäänselvää. Demokraattiset periaatteet kyseenalaistetaan. Yhteiskunnat pirstaloituvat. Luottamusta on rakennettava. Vastuullamme on sotien estäminen eri puolilla maailmaa. Samoin terrorismin leviäminen. Guterres nostaa esille myös ydinasevarustelun ja kemiallisten aseiden käytön sekä maahanmuuton ja siihen liittyvät perusoikeuskysymykset. Näihin haasteisiin täytyy vastata perustuen faktoihin, ei pelkoon, hän lisää.

16:04 Kokous alkoi, aivan aluksi osanottajia pyydetään nousemaan seisomaan ja pitämään minuutin hiljaisuuden edesmenneen YK:n pääsihteeri Kofi Annanin muistoksi.

Kokoukseen osallistuvia patistetaan ottamaan istumapaikkansa. Kokouksen on määrä alkaa kello 16.

15:57 Parhaillaan odotetaan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin avauspuheenvuoroa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu klo 16.45 Suomen aikaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön YK:n yleiskokouksen puheenvuoro kuullaan illalla klo 21

YK:n yleiskokouksen puhujajärjestys löytyy tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Juttu päivittyy

Lisää aiheesta:

YK:n yleiskokous sai nuoren osanottajan – Uuden-Seelannin pääministeri matkusti vauvansa kanssa New Yorkiin 25.9.2018

Lähteet: UN