"Jokaisella on oikeus työskennellä terveissä tiloissa" – Kemissä havahduttiin sote-kiinteistöjen huonoon kuntoon – muuttoja edessä

Yhtä rakennusta lukuun ottamatta kaikissa Kemin kaupungin sote-kiinteistössä työskentelevät kärsivät sisäilmaongelmista.

sisäilmaongelmat
Kemin keskustan terveyskeskus.
Sisäilmaoireista on raportoitu Kauppakadun puolella rakennuksen katutasossa sijaitsevasta osasta, jossa toimii terveysasema. Muista kiinteistön osista ei ole raportoitu sisäilmongelmista.Antti Heikinmatti / Yle

Pitkittyneistä sisäilmaongelmista kärsiville sote-alan työntekijöille etsitään Kemissä uusia työtiloja.

Mehiläinen Länsi-Pohja on tehnyt yhteisyrityksen toiminnan alkumetreillä heinä-elokuussa sisäilmaoirekyselyn Kemin keskustan terveysaseman yhteisyritykseen siirtyneille työntekijöille. Rakennuksessa työskentelevien työntekijöiden tiedetään oireilleen jo pitkään. Kyselyssä selvisi, että rakennuksen työntekijät oireilevat yhä.

Mehiläinen Länsi-Pohja kertoo tulosten jälkeen neuvotelleensa palveluiden tilaajana toimivan Kemin kaupungin kanssa, että terveysasemalle aletaan etsiä uusia tiloja. Yhteisyrityksen lähtökohtana uusille tiloille on ensisijaisesti työntekijöiden hyvinvointi.

– Henkilöstön hyvinvoinnin kannalta toimivat työtilat ja hyvä sisäilma ovat ensisijaisen tärkeitä asioita, muutosjohtaja Karoliina Saari Mehiläinen Länsi-Pohjasta kertoo.

Hänen mukaansa yhteisyritys haluaa antaa viestin henkilöstölle, että heidät otetaan vakavasti.

– Jokaisella työntekijällä on oikeus työskennellä terveissä tiloissa, Saari sanoo.

Mehiläinen Länsi-Pohja tuottaa terveyspalveluita yhteisyrityksen palvelusopimuksen mukaisesti ja kunnat tarjoavat tilat toimintaan. Kemin kaupunki ja Mehiläinen Länsi-Pohja etsivät nyt yhteistyössä keskustan terveysasemalle uusia tiloja. Saari kertoo, että tarkoituksena on löytää vastaanottotoimintaan soveltuvat tilat kaupungin keskustan alueelta.

Karihaaran terveysasema Kemissä.
Karihaaran terveysasema.Antti Heikinmatti / Yle

Terveistä sote-kiinteistöistä pula

Kemin kaupungin sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Liisa Niiranen kertoo, että Kemissä on tarvetta löytää korvaavia tiloja myös muille sote-kiinteistöille.

Myös Karihaaran terveysasemalla on kärsitty pitkään terveysongelmista. Karihaaran terveysasema on suunnitelmissa sulkea ensi vuoden aikana ja rakennus tullaan todennäköisesti purkamaan. Terveysasemalla nyt toimivalle suun terveydenhuollolle ja neuvolatoiminnalle kartoitetaan uusia tiloja.

Tarvittavat tilat sote-toimintaan on suunnitelmissa vuokrata, sillä Kemissä on investointitarpeita jo yli kaupungin kantokyvyn. Saneerattavia tiloja sote-toiminnoille on kartoitettu Kemin keskustan alueella sijaitsevista liikekiinteistöistä.

Syväkankaan terveysasema on tiettävästi ainoa Kemin kaupungin sote-rakennus, jossa ei ole sisäilmaongelmaa.

Niiranen kertoo, että myös Kemin Keskuspuistokadulla sijaitsevassa sosiaalitoimistossa on kärsitty pitkään vaikeista sisäilmaoireista, jotka ovat aiheuttaneet paljon sairauslomia. Niirasen mukaan rakennuksessa tehdään parhaillaan ilmastointiremonttia, minkä tuloksia oireiluun seurataan. Mikäli oireilu jatkuu myös tämän jälkeen, on edessä todennäköisesti uusien tilojen etsintä.

Kemin sosiaalitalo.
Kemin sosiaalitoimisto.Antti Heikinmatti / Yle

Myös vanhusten palvelukodeissa sisäilmaongelmia

Myös Oklaholman ja Iltaruskon palvelukodeissa työskentelevät työntekijät ovat raportoineet kärsivänsä sisäilmaongelmista. Lisäksi tilat eivät ole tarkoituksenmukaisia toiminnalle. Esimerkiksi Iltarusko on saneerattu asuinkerrostalona toimineeseen rakennukseen.

Niirasen tiedossa ei ole, että palvelukotien asukkaille olisi tehty oirekyselyä tai että heidän oireiluaan olisi selvitetty. Palvelukodeissa asuvat vanhukset altistuvat rakennusten sisäilmalle vielä henkilökuntaa enemmän, sillä monet vanhukset oleskelevat tiloissa ympärivuorokautisesti.