Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat juhlii 20-vuotista taivaltaan Inarissa arktisen alueen elokuvin

Ensi vuoden ohjelmiston yhtenä erikoisuutena on Kanadasta tuleva, maailman ensimmäinen haidankielinen elokuva.

kulttuuri
Skábmagovat
Osa Skábmagovat-festivaalin elokuvista näytetään perinteisesti lumiteatterissa.Ville Fofonoff

Alkuperäiskansojen elokuvajuhla Skábmagovat juhlii 20-vuotista taivaltaan ensi tammikuussa arktisen alueen elokuvin.

Skábmagovat järjestetään Pohjois-Suomen Inarissa jo 21. kertaa. Juhlavuoden kunniaksi festivaali näyttää alkuperäiskansaelokuvia muun muassa Saamenmaalta, Kanadasta, Alaskasta, Grönlannista ja Venäjältä, kertoo taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

– Erityisen kiinnostava tilanne on Venäjällä, jonka alkuperäiskansat tuottavat yhä enemmän elokuvia. Esimerkiksi Jakutian tai Sahan tasavallassa tehdään pienellä rahalla hienoja kuvia. Ilmiö on kiinnostava.

Venäjällä tuotettujen alkuperäiskansojen elokuvien parhaimmiston kokoaa festivaalille Sahan tasavallasta kotoisin oleva tuottaja Sardana Savvina.

Yhtenä erikoisuutena ensi vuoden festivaalin ohjelmistossa Lehtola mainitsee Kanadasta tulevan, maailman ensimmäisen haidankielisen elokuvan "Edge of the knife". Elokuvan on tuottanut inuiittielokuvien voimahahmo Zacharias Kunuk. Kanadan länsirannikolta lähtöisin oleva haida on erityisen uhanalainen kieli, jota esimerkiksi vuonna 2014 puhui maailmassa vain 14 ihmistä.

– Lähes kaikki kielenpuhujat ovat mukana elokuvassa. On mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus pitkällä elokuvalla tulee olemaan kielenelvytystyössä, Jorma Lehtola pohtii.

Jorma Lehtola
Taiteellinen johtaja Jorma Lehtola odottaa mielenkiinnolla ensi vuoden elokuvaohjelmistoa.Vesa Toppari / Yle

Festivaali haluaa juhlistaa myös alkuperäiskansojen yhteistyötä

Ensi vuoden Skábmagovat-festivaalilla on muitakin syitä juhlaan. Taiteellinen johtaja Jorma Lehtola kertoo, että festivaali haluaa nostaa esiin myös alkuperäiskansojen erittäin tiiviin yhteistyön.

– Arktisten alkuperäiskansojen yhteistyö on tiivimpää kuin koskaan aiemmin. Silloin parikymmentä vuotta sitten kun aloitimme, ei alkuperäiskansojen välillä ollut juuri yhteistyötä. Skábmagovat on maailman vanhimpia alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleja ja nyt niitä on jo joka mantereella. Yhteistyö on lisääntynyt todella paljon ja nopeasti, Lehtola kertoo tyytyväisenä.

Yhteistyön myötä myös alkuperäiskansojen elokuvatarjonta on kasvanut.

– Tarjonta on kasvanut kovasti. Aloitimme aikoinaan tv-ohjelmilla ja tänä päivänä niiden määrä on hyvin pieni. Elokuvista tuntuu nykyisin olevan niin sanotusti runsauden pula. Kun ennen jouduimme miettimään, mistä saamme seuraavan festivaaliohjelmiston, niin nykyisin tarjolla on niin paljon hienoja elokuvia, että pääsemme kuorimaan kermat päältä, Lehtola kuvailee.

Skábmagovat on pohjoismaiden vanhin saamelaiselokuvafestivaali ja yksi maailman vanhimmista alkuperäiskansaelokuvafestivaaleista. Festivaali järjestetään Inarissa vuosittain tammikuun lopulla.

Korjattu 26.9. klo 14:19: Edge of the knife -niminen elokuva tulee Kanadasta, ei Alaskasta, kuten jutussa aiemmin luki.