1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seksuaalisen väärinkäytön uhrit

Saksan katoliselta kirkolta selvitys lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreina jopa 3 700 lasta

Seksuaalisen hyväksikäytön uhrien määrä saattaa olla huomattavasti suurempi, koska arkistoja on kateissa ja osa niistä on tuhottu.

Saksan katolinen kirkko julkaisi selvityksen seksuaalisen hyväksikäytön uhreista. Kuva: AOP

Saksan katolinen kirkon julkaiseman selvityksen mukaan noin 3 700 lasta on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi vuosina 1946-2014. Uhriluku saattaa olla huomattavasti suurempi, koska osa arkistoista on kadonnut tai niitä on tuhottu. Saksalaisille tiedotusvälineille informoitiin raportin tuloksista jo aiemmin syyskuussa.

Saksan oikeusministeri Katarina Barley toteaa, että tutkimustulokset ovat järkyttäviä. Hän uskoo, että uhreja voi olla enemmän kuin raportti kertoo. Oikeusministerin mukaan nyt on paljastunut vain jäävuoren huippu hyväksikäyttötapauksia.

Oikeusministeri Barley pyysi myös katolista kirkkoa tekemään yhteistyötä valtion syyttäjän kanssa, jotta kaikki tapaukset olisi mahdollista tuoda oikeuden eteen. Hänen mukaan on toimittava yhdessä, jotta väärinkäytöksiä ei enää tapahtuisi.

Seksuaalista hyväksikäyttöä Saksan katolisessa kirkossa tutkinut riippumaton selvitysmies Johannes-Wilhelm Roering on suositellut, että viranomaiset ryhtyisivät myös tutkimaan näitä rikoksia, jotta uhrit pääsisivät kirkon korvausjärjestelmän piiriin.

Yli puolet uhreista alle 13 –vuotiaita

Saksan katolisen kirkon seksuaalista hyväksikäyttöä tutki kolmen eri saksalaisen yliopiston tutkijaa. Heidän mukaan väärinkäytösten todellinen määrä voi olla paljon suurempi, koska monet asiakirjat oli tuhottu tai niitä oli manipuloitu.

Yli puolet uhreista oli 13-vuotiaita tai nuorempia, tutkimus päättyi tarkasteltuaan 38 000 asiakirjaa 27 saksalaisesta hiippakunnasta.

Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja siirrettiin usein toisiin seurakuntiin ja niitä ei yleisesti varoitettu pappien rikollisesta historiasta.

Piispainkokouksen oli määrä alunperin julkaista raportti seksuaalisen hyväksikäytön uhreista Saksan katolisessa kirkossa jo neljä vuotta sitten Fuldassa järjestetyssä kokouksessa.

"Tutkimus avasi silmämme"

– Olemme liian kauan uskotelleet, että nämä asia eivät ole totta kirkossamme, kardinaali ja Saksan piispainkokouksen puheenjohtaja Reinhard Marx toteaa.

Marx pyysi katolisen kirkon epäonnistumista anteeksi sekä piispainkokouksen puheenjohtajana että henkilökohtaisesti.

– Tutkimus avasi silmämme, että tätä asiaa täytyy vielä selvittää kirkossamme.

Lue myös:

Saksan katolisessa kirkossa on paljastunut tuhansien lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Aiheesta muualla:

German Catholic Church reveals scale of sexual abuse (siirryt toiseen palveluun)