Professori Scheinin: Eduskunnan puhemiehen olisi pitänyt estää Soinia äänestämästä omasta luottamuksestaan – lainoppinut lievensi myöhemmin kantaansa

Scheininin mukaan ulkoministeri Timo Soinin olisi pitänyt itse ymmärtää olla äänestämättä sen jälkeen, kun hän teki asiasta henkilökohtaisen.

Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini.
Ulkoministeri Timo Soini sai oikeuskanslerilta moitteet osallistuttuaan virkamatkallaan abortinvastaiseen tapahtumaan.Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta äänestettiin perjantaina. Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin ihmettelee, miksi ulkoministeri sai äänestää omasta luottamuksestaan. Scheinin kommentoi asiaa perustuslakitwiitissä. Hänen mukaansa eduskunnan puhemiehen olisi pitänyt estää Timo Soinia äänestämästä.

Perustuslakiblogin twiittejä kirjoittaa Martin Scheinin lisäksi toinen tunnettu perustuslakiasiantuntija, julkisoikeuden professori Juha Lavapuro. Molemmat ovat tuttuja vieraita eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Scheinin perustelee asiaa näin: "Perustuslain mukaan kansanedustaja on esteellinen osallistumaan valmisteluun ja päätökseen asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti. Hän voi kuitenkin osallistua asiasta täysistunnossa käytävään keskusteluun."

"Henkilökohtaisena ei pidetä asiaa, jossa on kyse valtioneuvoston tai ministerin harjoittaman politiikan arvionnista", Scheinin jatkaa.

Scheinin pehmentää kantaansa puhemiehen roolista

Myöhemmässä perustuslakitwiitissä Scheinin hieman lieventää kantaansa. Hänen mielestään puhemiehellä ei olisikaan ollut velvollisuutta puuttua asiaan – Soinin sen sijaan olisi itse pitänyt ymmärtää olla äänestämättä.

Pehmennys tapahtuu professori Juha Lavapuron päättelyketjun jälkeen. Siinä myös Lavapuro päätyy kannalle, jonka mukaan Soini teki tapauksesta henkilökohtaisen. Lavapuro päättelee, että sen perusteella Soinin olisi täytynyt pidättäytyä äänestyksestä.

"Pehmennän päätelmääni: puhemiehellä ei ollut velvollisuutta estää Soinia äänestämästä, mutta asian henk.koht. luonteeseen vedottuaan Soinin olisi pitänyt ymmärtää olla äänestämättä", Scheinin twiittaa.

Epäluottamuslauseen ulkoministeri Timo Soinia vastaan tekivät SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n eduskuntaryhmät.

Juttua päivitetty kello 18.45: Lisätty Scheininin toinen twiitti ja muokattu otsikkoa ja jutun loppuosaa sen mukaisesti.

Lisää aiheesta:

Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60 – Orpolta synninpäästö äänestämättä jättäneille kokoomuslaisille: "Hyväksyin sen"