Kurikan keskustassa sortumavaara – osa rantapenkereestä uhkaa sortua jokeen

Urheilukentän alueella osa jokirannasta on rajattu pois käytöstä sortumavaaran vuoksi. Alueelle on nyt pääsy kieletty ja kaupunki pyytää välttämään ympäröivällä alueella asiatonta oleskelua.

Kurikka
Sortunutta maata
Urheilukentän alueella osa jokirannasta rajattu pois käytöstä sortumavaaran vuoksiToni Keski-Lusa / Kurikan kaupunki

Kurikan kaupungin sortumat uhkaavat saada jatkoa. Keskustan urheilukentän vieressä, joen pengeralueella, on havaittu maassa halkeamia. Pesäpallokentän lähellä oleva alue on pahimmassa tapauksessa vaarassa sortua jokeen.

– Sortumavaarassa olevalle alueelle on pääsy kielletty. Alue on selkeästi rajattu aidoilla ja nauhoilla. Asiatonta oleskelua myös ympäröivällä alueella pyydetään välttämään, toteaa painokkaasti Kurikan tekninen johtaja Toni Keski-Lusa kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

Rajattu on kooltaan 30 x 100 metriä. Tilanteen taustalla ovat alueella tehdyt maaperä- ja pohjavesitutkimukset, joissa on porattu koereikiä kallioon saakka.

– Alueella on kairattu 40-50 metrin syvyyteen kallioon asti ja selvitetty pohjavesiesiintymää. Vesi tuli nyt pintaan kunnon paineella, että kyllä siellä alla vettä on, Keski-Lusa kertoo.

Halkeamia Kurikan urheilukentän pinnassa
Urheilukentän pinnassa on havaittavissa halkeamiaToni Keski-Lusa / Kurikan kaupunki

Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkijan Niko Putkisen mukaan maasta purkautunut vesi on vienyt saven kuivakuorikerroksen alta maamassoja, mikä on aiheuttanut maan painuman ja halkeamat.

– Halkeamien tilanne on tarkastettu tänä aamuna, ja on todettu, että vedentulo on vähentymässä. Tällä hetkellä ei ole aihetta välittömiin toimenpiteisiin, Putkinen kertoo tiedotteessa.

Alueella seurataan nyt tarkasti maapohjan liikkeitä.

– Meidän täytyy tässä nyt ottaa kuitenkin varautua, että seuranta saattaa kestää kuukausia. Olemme paljon viisaampia muutaman päivän kuluessa, että miten se tilanne tässä elää ja kehittyy, Keski-Lusa kertoo.

Kurikassa on jo purettu useita rakennuksia. Kurikan kaupungintalo purettiin vajoamisen vuoksi 2014, kaksi kerrostaloa vuosi sen jälkeen, Sedun vanha kampusalue purettiin lähes kokonaan. Vajaa viikko sitten uutisointiin kirjaston vajoamisesta.

Artikkeli päivitetty 25.9.2018 klo 17:57 Kurikan teknisen johtajan Toni Keski-Lusan radiohaastattelun pohjalta.