Ammattioppilaitokset säästävät, kouluun ei aina tarvitse tulla joka päivä – opettaja: “Osa oppilaista hengaa kaupungilla”

Ammattiopetuksen säästöt ovat vähentäneet opetusta melkein päivän viikossa tällä vuosikymmenellä. Opettaja Sanna Kumpu pelkää yhä useamman nuoren tippuvan työelämästä säästöjen takia.

ammattikoululaiset
Sanna Kumpu
Ammattiopettaja Sanna Kumpu haluaa nähdä omat opiskelijansa joka päivä. Samalla hän tutustuu nuoriin kunnolla ja voi auttaa avun tarpeessa olevaa.

Kauneusalan opettaja Sanna Kumpu katselee ympärilleen ostoskeskuksessa Jyväskylässä. Hän etsii katseellaan ammattioppilaitosten opiskelijoita.

– Kun lukujärjestyksessä on itsenäistä opiskelua, oppilaat ovat ehkä kotona tai kaupungilla hengaamassa, Kumpu sanoo.

Ammattioppilaitosten rahoitusta on pienennetty vuosikausia. Sen seurauksena opiskelu opettajan johdolla on vähentynyt.

Opettaja Kummun mielestä säästöt ja vähentynyt opetus on vaarassa syrjäyttää nuoria.

– Ammattioppilaitos on ehkä se viimeinen linkki, joka voi estää nuorta tippumasta, Kumpu sanoo.

Sanna Kummun mielestä ammattioppilaitoksen tehtävänä on estää nuorten syrjäytymistä – ammattiin opettamisen lisäksi. Kummun kokemuksen mukaan mahdollisuus pelastaa nuoria mukaan yhteiskuntaan on nyt heikentynyt.

– Ammatillinen opettaja voi olla nuorelle se ainoa aikuinen joka ylipäätään tietää, mitä nuoren elämässä tapahtuu, Kumpu kertoo.

Lukujärjestyksessä koulupäivän kokoinen aukko

Amislaisen lukujärjestykseen on todellakin ilmestynyt tyhjiä kohtia. Opettajien ammattijärjestön OAJ:n tietojen mukaan lukujärjestykseen on syntynyt keskimäärin melkein yhden koulupäivän kokoinen aukko vuoden 2009 jälkeen.

Kun lukujärjestyksessä ei ole opetusta opettajan johdolla, opiskelijat opiskelevat itsenäisesti. Opettaja Kumpu on huomannut, että monelle se merkitsee hengailua jossakin tai pelaamista tietokoneella kotinurkissa.

– Jokainen aikuinen voi kuvitella että, jos ei ole säännöllistä päivärytmiä, mitä se tekee nuorelle, Sanna Kumpu sanoo ostoskeskuksen kahviossa.

Kumpu puhuu erityisesti niiden nuorten puolesta, joilla ei ole vielä valmiuksia itsenäiseen työskentelyyn tai jotka voivat huonosti. Kun joka päivä ei tarvitse tulla kouluun, ote koko opiskelusta on vaarassa kadota.

Opettaja näkee omat oppilaansa joka päivä

Ennen tätä haastattelua Sanna Kumpu kirjoitti kirpeän kriittisen kannanoton ammattioppilaitoksen tilasta sosiaaliseen mediaan tänä syksynä. Se keräsi satoja samanmielisiä kommentteja.

– Tunnustan: toivon nopeaa robotisaatiota, joka säästää minut ikäihmisenä ihmishoitajilta, Kumpu kirjoitti Facebook-seinälleen.

Opettaja Kumpu oli varustanut FB-kirjoituksensa Väsynyt amisope -logolla.

Kumpu pelkää, että säästöt ja opetuksen väheneminen heikentävät opetuksen laatua. Esimerkiksi hoitotyössä se voi lisätä virheitä vaikkapa lääkkeiden annostelussa.

Kumpu tietää, että kaikki ammattioppilaitosten ihmiset eivät pidä hänen julkisesta esiintymisestään. Kaikki toiminta ammattioppilaitoksissa ei toki ole pielessä nytkään.

Kumpu on tyytyväinen esimerkiksi siihen, että hän näkee omalla vastuulla olevia opiskelijoitaan joka päivä koulussa.

Sanna Kummun haastattelu esitetään tämän illan A-studiossa TV1:llä klo 21. Juontaja Markus Liimataisen vieraana studiossa on muun muassa entinen syrjäytynyt nuori mies Milko Aikio.

Katso myös Yle Kioskin toimittaja Jaakko Keson video siitä, miksi ihmeessä nuorelta voi kadota ote omasta elämästään..