Jasper Pääkkönen saa päivittäin yhteistyöpyyntöjä, mutta lähtee mukaan vain murto-osaan: "Täytyy olla joko vihreä lanka tai sydän läsnä"

Näyttelijä Jasper Pääkkönen sijoitti euralaiseen kuntoutuskotiin, koska näki siinä sydäntä. Hän ei halua olla sellainen yrittäjä, joka pyörittää vain numeroita ja miettii tuottoja.

Jasper Pääkkönen
Jasper Pääkkönen Eurassa.
Jasper Pääkkönen haluaa olla mukana hankkeissa, joissa on sydäntä. Hän ei pidä itseään perinteisenä yrittäjätyyppinä.Rami Koivula / Yle

Helsinkiläiseltä elokuvafestivaalilta syvällä Satakunnassa sijaitsevaan, reilun 11 000 asukkaan kuntaan. Matkaa noin kolme tuntia.

Kunta on Eura, ja siellä kuhisee. Mitä Jasper Pääkkönen tekee Eurassa?

Pääkkösen vierailu ei liity elokuviin, vaan mielenterveyskuntoutujille avattuun uuteen kuntoutuskotiin. Hän on yksi paikan perustajajäsenistä ja omistajista.

Miten hän päätyi juuri Euraan?

– Minuun ja pariin kaveriin oltiin yhteydessä, että kiinnostaisiko lähteä mukaan tällaiseen hankkeeseen. Perustajapariskunta Merja ja Jukka Lehdolla oli vankka ja vakuuttava näkemys, mitä he haluavat tehdä. Oli vaikeaa nähdä tilannetta, missä vastaus olisi ollut kieltävä, Pääkkönen kertoo.

Kuntoutuskoti avattiin tiistaina. Koti on suunnattu erityisesti mielenterveyskuntoutujille, mutta sinne voi myös hakeutua vaikkapa murtuneen lonkan vuoksi.

Merja Lehto, Jasper Pääkkönen ja Jukka Lehto Lehtocare -kuntoutuskodin avajaisissa Eurassa.
Merja Lehto, Jasper Pääkkönen ja Jukka Lehto Lehtocare-kuntoutuskodin avajaisissa Eurassa.Rami Koivula / Yle

Kyselyitä tulee päivittäin

Jasper Pääkkönen tunnetaan paitsi näyttelijänä, myös yrittäjänä. Helsingissä hän on yksi suositun ravintola- ja saunakompleksi Löylyn omistajista.

– Filosofialtani en ole sellainen yrittäjä, jonka elämä pyörii numeroiden suurenemisen ympärillä. Niissä harvoissa hankkeissa, joihin lähden mukaan, on oltava joko se vihreä lanka eli ympäristöaspekti tai sydän läsnä hyvin vahvasti.

Pääkkönen kertoo saavansa päivittäin kyselyitä ja tarjouksia mitä erilaisimpiin hankkeisiin. Suurimpaan osaan hän vastaa kieltävästi.

– Osittain kieltäytyminen johtuu siitä, etten koe olevani intohimoinen yrittäjä, joka tavoittelee vain kasvua. Silloin kun lähden mukaan, sen pitää olla jotain, joka koskettaa arvojani, Pääkkönen sanoo.

Jasper Pääkkönen Eurassa.
Jasper Pääkkönen kertoo, että tarkoituksena on avata lisää Euran Lehtocaren tyyppisiä kuntoutuskoteja.Rami Koivula / Yle

Yhteiset arvot ratkaisivat

Arvot olivat juuri se asia, jotka Jasper Pääkkösellä ja Lehdoilla kohtasivat.

– Onhan tällaisella kodilla suuri yhteiskunnallinen merkitys. Toiminta on mahdollisimman asiakaslähtöistä, kertoo Merja Lehto.

Uudessa kuntoutuskodissa panostetaan erityisesti liikuntaan.

– Tiedetään, kuinka paljon fyysinen kunto vaikuttaa mielenterveyteen, mutta sitä ei vaan pidetä yllä.

Tiedetään, kuinka paljon mielenterveyteen vaikuttaa fyysinen kunto, mutta sitä ei vaan pidetä yllä.

Merja Lehto

Euran kuntoutuskoti on ikään kuin pilottihanke, kertoo Pääkkönen.

– Aikomus on avata tämän kaltaisia kuntoutuskoteja lisää. Toivottavasti jo ensi vuonna avaamme seuraavaa kohdetta.

Pääkkönen näytteli viimeksi legendaarisen Spike Leen ohjaamassa BlacKkKlansman (siirryt toiseen palveluun)-elokuvassa, jota kriitikot ovat ylistäneet. Puhelin on sen jälkeen piipannut tavallistakin enemmän.

– Ovia on auki, mutta mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut. Nyt on miehestä itsestään kiinni, pääseekö uusia mahdollisuuksia hyödyntämään.

Lue lisää:

Spike Lee Ylen erikoishaastattelussa: Äärioikeiston nousu ei ole vain Amerikan ongelma – "Ranskalla on Le Pen, Briteillä Brexit ja teillä se tyyppi, jonka nimeä en muista"

Jasper Pääkkönen: Ohjaaja Spike Lee puhunut yhteistyön mahdollisuudesta jatkossakin – video

Spike Leen leffan rasisti Jasper Pääkkönen: USA:ssa olin mustien koulukaverieni mukaan erilainen valkoinen, koska en ymmärrä ihonväriä