Liikuntahallissa tehdään suursiivous täiepäilyn vuoksi – Voivatko täit majailla voimistelijoiden volttimontussa?

Sadat lapsivoimistelijat käyttävät Itä-Helsingin Liikuntamyllyä päivittäin. Nyt joidenkin lasten hiuksista on löytynyt täitä. Vanhemmat epäilevät, että ongelma liittyy Liikuntamyllyyn.

täit
päätäi hiuksessa
Päätäi kiipeilee ihmisen hiuksissa.AOP

Itä-Helsingin Myllypurossa sijaitseva Liikuntamylly on tuttu monille liikuntaseuroille ja kaupunkilaisille, jotka käyvät harrastamassa sen tiloissa. Hallissa järjestetään säännöllistä kilpailutoimintaa esimerkiksi yleisurheilussa, voimistelussa ja salibandyssä.

Tähän aikaan vuodesta Liikuntamyllyä käyttää päivittäin 1500–2000 ihmistä. Heistä noin kolmannes on voimisteluseuroissa treenaavia junioreita.

Eilen Helsingin kaupungin itäisen yksikön liikuntapalvelujen tiimiesimies Jarkko Rantanen sai eräältä voimisteluseuralta tiedon, että osalla lapsista on todettu täitartunta.

– Epäilys oli, että se johtuisi Liikuntamyllyn voimistelualueesta. Koska nämä juniorit ovat monesta eri koulusta ja tässä ryhmässä on täitä, niin jäljet johtavat sylttytehtaalle, että niitä olisi täällä liikuntamyllyssä sitten, Rantanen sanoo.

Kanveesimatto ja volttimonttu imuroidaan

Liikuntahallin henkilöstö on päätellyt, että jos jossakin 1,2 hehtaarin kokoisessa hallissa täitä on, niin mahdollisesti voimistelijoille varatulla alueella ja sen kanveesimatolla tai volttimontussa.

– Sen pintamateriaali on vähän niin kuin kokolattiamattoa, että siihen tarttuu lika ja pöly helposti.

Kanveesimatolla tehdään esimerkiksi kuperkeikkoja. Volttimonttu taas on vaahtomuovin palasilla täytetty allas, johon tehdään erilaisia hyppyjä.

Rantasen tietojen mukaan kukaan ei ole tehnyt näköhavaintoa täistä tai sen munasta eli saivareesta Liikuntamyllyssä.

Varotoimenpiteenä Liikuntamyllyn voimistelualueella tehdään kuitenkin suursiivous ensi viikonloppuna.

– Kaikki paikat imuroidaan huolella.

Viikonloppu ei kuitenkaan riitä siihen, että volttimontun kymmenettuhannet vaahtomuovipalat imuroitaisiin. Ne kyllä imuroidaan joka vuosi, mutta siihen tarvittaisiin enemmän aikaa.

– Allas käydään pikapuolisesti läpi ja sen pohja imuroidaan. Jossain vaiheessa vaahtomuovipalat pitää kuitenkin vaihtaa kokonaan, kun nuoret tykkäävät nyppiä niitä.

Voimistelualuetta lukuun ottamatta Liikuntamylly on auki normaaliin tapaan viikonloppuna.

Lasten päät hoidetaan kotona

Rantasen mukaan voimisteluseurojen kanssa on sovittu, että lasten kodeissa tehdään täitarkastukset ja tartunnan saaneet hoidetaan kuntoon. Seurat myös välttävät Liikuntamyllyn voimistelualueella treenaamista loppuviikon ajan.

Rantanen myöntää, että hän ei ole täiasiantuntija, mutta arvelee, että loiset eivät selviydy pitkään ilman isäntiään.

– Täit voivat kuolla jo siihen, että rauhoitetaan volttimonttu viikonlopun ajaksi.

lapselta tutkitaan täitä hiuksista
Täit löytyvät kamman avulla.AOP

Yleensä täitartunnat eivät tule välillisesti.

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri ja infektiolääkäri Hannele Kotilainen kuulee Liikuntamyllyn täiepäilystä Ylen kautta.

Hän pitää hyvin epätodennäköisenä, että täit voisivat tarttua voimistelumatosta tai volttimontun vaahtomuovipaloista.

– Yleensä täitartunnat eivät tule välillisesti. Täi ei mielellään irrottaudu isäntähiuksista, ja siksi esimerkiksi matolle pudotessaan sen kyky tarttua seuraavaan henkilöön on heikko. Täi tarttuu useimmiten lähikontaktissa, kun lasten päät osuvat yhteen tai ollaan vaikka yökylässä, Kotilainen sanoo.

Täi ei pysty hyppäämään.

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen

Eivätkö täit ja saivareet sitten voi päätyä volttimonttuun tai voimistelumattoon, kun lapset hyppivät ja heittävät kuperkeikkaa?

– Elinkykyiset saivareet eivät juuri irtoa hiuksista vaan niitä saa vetää todella tiukasti ennen kuin ne saa edes irti. Se johtuu siitä, että täit käyttävät liima-ainetta, kun ne kiinnittävät munat hiukseen.

Saivareet ovat hiuksissa noin 1,5 sentin päässä päänahasta, koska siinä lämpötila ja kosteus ovat juuri sopivia niille.

– Jos saivare irtoaisi hiuksesta, se kuolisi nopeasti kuivumisen seurauksena, eikä se muutoinkaan pystyisi tarttumaan ihmiseen. Myöskään vaahtomuovisilpussa oleva täi ei pysty hyppäämään. Sekin kuivahtaa äkkiä, eikä pysty aiheuttamaan tartuntaa, Kotilainen sanoo.

Hänen mukaansa täi voi elää alle kolme vuorokautta verivarantojen avulla, jos se joutuu eroon isännästään. Jo muutamassa tunnissa se kuitenkin heikkenee siinä määrin, ettei enää pysty kiinnittymän uudestaan toisiin hiuksiin.

täikampa ja -shamppoo
Täikampa ja -shampoota.Päivi Meritähti / Yle

Kotilaisen mielestä Liikuntamyllyn siivous on kuitenkin paikallaan. Hän pitää liikuntapalvelujen henkilöstön suunnittelemia varotoimenpiteitä riittävinä.

Pääpaino täitartuntojen estämisessä on Kotilaisen mukaan siinä, että täitartunnat hoidetaan asianmukaisesti ja hoito-ohjeita noudattaen.

Ohjeita löytyy esimerkiksi Terveyskylä.fi:n (siirryt toiseen palveluun) ja Duodecim Terveyskirjaston (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Lue myös:

Taas täitä! Oletko hysteerikko vai välinpitämätön? Näillä neljällä tavalla vanhemmat suhtautuvat päätäihin

Täiden torjuminen on työläs urakka, mutta vähemmällä niistä ei pääse

Onko teilläkin täitä? Yhä useammalla on, ja yksi syyllinen olemme me ilman täitä kasvaneet vanhemmat