1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallituspolitiikka

Hallituskuohunnan ilta: "Turha tätä on enempää jankata" – Keskustan Kaikkonen haluaa mennä eteenpäin

Siniset ehdottaa hallituksen johtokolmikon liennytyskiertuetta kaikkiin hallitusryhmiin torstaina.

hallituspolitiikka
Antti Kaikkonen
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskusta piti oman tuuletuskokouksensa Kesärannassa tiistai-iltana.

Kokouksessa ollut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kuvaili tunnelmia kokouksen jälkeen rauhoittuneeksi. Hänen mukaansa hallituksella on nyt muutakin tekemistä kuin nahistella keskenään "jonnin joutavista" asioista.

Kaikkosen mukaan kokouksessa käytettiin reippaita sanoja ja kannanottoja.

Hän vakuutti kokouksen jälkeen, että keskustan ryhmä on "hyvässä asennossa" tällä hetkellä, mutta että paineitakin oli.

– On totta, että oli ärtymystä ja tarve tähän keskusteluun oli, mutta me olemme valmiita jatkamaan tästä eteenpäin, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen totesi myös, että keskusta on tyytyväinen kokoomuksen aiemmin esittämään arvioon siitä, että hankaukset perustuivat vääriin tietoihin.

– Turha tätä on enempää jankata, Kaikkonen totesi.

Siniset haluavat rakentaa lisää yhteisymmärrystä

Hallitusyhteistyö ei ole katkeamassa ainakaan sinisten suunnalta. Sininen eduskuntaryhmä ehdottaa hallituksen johtokolmikon liennytyskiertuetta paremman yhteisymmärryksen rakentamiseksi.

Puheenjohtaja Sampo Terho esitti sinisten eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että hallituksen johtokolmikko, trio, vierailisi kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kokouksissa torstaina.

– On aivan totta, että hallituksen sisäinen keskustelu on ollut aika synkkäsävyistä viimeisen viikon ajan. Meidän esitys on, että trio-ministerit vierailevat torstaina jokaisessa hallituspuolueen eduskuntaryhmässä. Lähdetään sitä kautta rakentamaan loppuvaalikauteen oikeanlaista päättäväisyyttä viedä uudistukset läpi, sanoi Terho.

Terhon ehdotuksen mukaan siis pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kävisivät keskustelemassa hallitusyhteistyöstä yhdessä keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmissä.

– Tekee varmasti hyvää hallituksen sisäiselle keskustelulle ja luottamuksen ilmapiirille, arvioi Terho.

Pääministeri tai hallituksen ministerit saattavat käydä muiden kuin oman eduskuntaryhmänsä kokouksissa kertomassa esimerkiksi valmisteilla olevasta lakiesityksestä. Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajien yhteisvierailu omien eduskuntaryhmiensä kokouksissa olisi harvinainen tapaus.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelivät maanantaina kokouksessaan hallitusyhteistyötä perjantain ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksen jäljiltä. Tänään tiistaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitivät vastaavanlaisen kokouksen aamupäivällä eduskunnassa.

Simon Elo: Samat pelisäännöt kaikille hallitusryhmille

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi, että sinisten ryhmässä käytiin ilmaa puhdistava keskustelu hallitusyhteistyöstä.

– Olen ymmärtänyt, että keskustassa ja myös meillä sinisissä on ollut ärtymystä. Nyt siitä on pystytty edustajien kanssa keskustelemaan, miten tilanne nähdään, kertasi Elo ryhmäkokouksen jälkeen.

Elon käyttämä termi ärtymys viittaa erityisesti kokoomuksen suuntaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän kolme naiskansanedustajaa jätti perjantaina äänestämättä Timo Soiniin kohdistuneessa luottamusäänestyksessä, vaikka he istuivat äänestyksen aikana paikoillaan eduskuntasalissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi perjantaisen luottamusäänestyksen jälkeen, että kokoomuksen naiskansanedustajia vastaan ”kohdistui uhkailun tapaista".

– On hyvin tärkeää, että pelisäännöt ovat kaikille hallitusryhmille samat. Sitä sinisten edustajat odottavat hallitusryhmiltä. Peräänkuulutamme hallitusyhteistyön jatkolle, että kaikille pitää olla samat pelisäännöt ja velvollisuudet, sanoi Elo.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ei illan kokouksen jälkeen halunnut arvioida kokoomuksen toimintaa hallitusyhteistyössä.

– En nyt esitä mitään muita arvioita kuin sen, että on erittäin tärkeätä, että hallitus, joka on toimintakykyinen, niin kuin viime viikolla osoitettiin, jatkaa eteenpäin ja vie läpi ne uudistukset, jotka ovat kesken.

Lue seuraavaksi