Takaisku Angela Merkelille – Saksan liittokanslerin lähin luottomies liittopäivillä joutui väistymään

Saksan kristillisdemokraatit vaihtoivat yllättäen parlamenttiryhmän puheenjohtajan. Merkel myöntää kokeneensa tappion.

Angela Merkel
Angela Merkel
Merkel lähdössä liittopäiviltä sen jälkeen, kun CDU:n ja CSU:n parlamenttiryhmän johtoon oli vaihdettu Ralph Brinkhaus.Clemens Bilan / EPA

BERLIINI Saksan liittokanslerin Angela Merkelin lähin liittolainen Saksan parlamentissa, liittopäivillä, joutuu lähtemään. Volker Kauder on johtanut kristillisdemokraattien CDU:n ja sisarpuolueen CSU:n yhteistä parlamenttiryhmää vuodesta 2005.

Tiistain äänestyksessä Kauder hävisi täpärästi haastajalle Ralph Brinkhausille äänin 112–125. Tätä pidetään Berliinissä sensaationa .

Kauder on puolustanut Merkeliä kaikissa poliittisissa kriiseissä siitä lähtien, kun Merkelistä tuli liittokansleri.

Merkel kertoi minuutin mittaisessa tiedotustilaisuudessa, että hän on tehnyt hyvää yhteistyötä Kauderin kanssa, mutta onnittelee Brinkhausia.

– Demokratiaan kuuluu myös tappioita, sitä ei voi mitenkään kaunistella, Merkel sanoi.

Merkelin hallitus on viime aikoina ollut vastatuulessa tiedustelujohtaja-jupakan takia. Merkel myönsi eilen hallituksen tehneen virheen antaessaan ylennyksen potkut saaneelle tiedustelujohtajalle Hans-Georg Maassenille. Merkel oli pahoillaan tästä.

Saksassa eilistä anteeksipyyntöä pidetään hyvin harvinaisena ulostulona.

Oppositiopuolueiden johtajat pitävät Brinkhausin valinta Merkelin heikentämisenä.

– Tämä on liittokanslerin valtakauden käännekohta, hänen asemansa murenee nopeasti, liberaalipuolue FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner sanoi.

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle-puolue AfD:n puheenjohtaja Alexander Gauland ei voinut peittää tyytyväisyyttään.

– Tämä on Merkelin auringonlasku, Gauland sanoi.

Vasemmistopuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Dietmar Bartsch oli samaa mieltä.

– Tämä on Merkelin kauden loppua, Bartsch sanoi.

Lue Merkelin henkilökuva:

Nuorena Angela Merkel asui vallatussa talossa eikä tanssinut bileissä – Vaatimaton fyysikko kipusi huipulle älyllä, sinnikkyydellä ja tuurilla