Väistötila opetustilalta toikin iloa koulunkäyntiin – alakoululaisten ja ammattiopiskelijoiden yhteiselosta monia hyötyjä

Ylikylän koulu Alajärvellä joutui yllättäen evakkoon ammattioppilaitoksen tiloihin vuosi sitten syksyllä. Ensijärkytyksestä toivuttuaan koulu huomasi pääsevänsä mukaan maatilan toimiin tai vaikka istutuspuuhiin puutarhaan.

koululaiset
JAMI:n poni
Valkoiselle ponille riittää Järviseudun ammatti-instituutissa Jamissa hoitajia. Jami antoi viime vuonna ponin joululahjaksi alakoululle kiitokseksi hyvin sujuneesta yhteiselosta.Tarmo Niemi / Yle

Alajärven Kurejoella Ylikylän alakoulun siirtyminen väistötiloihin on saanut aikaan harvinaista kouluyhteistyötä ammattiopiskelijoiden kanssa. Molemmat osapuolet hyötyvät ja nauttivat toinen toisestaan. Suomen koulujärjestelmässä alakoulua ja ammattioppilaitosta ei juuri löydy samalta pihamaalta. Malli onkin herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa.

Ylikylän koulu siirtyi kotikylällään Kurejoella reilu vuosi sitten syksyllä Järviseudun ammatti-instituutin Jamin vapaisiin tiloihin. Terveystarkastaja joutui kieltämään koulurakennuksen käytön kokonaan rakennetutkimusten jälkeen.

– Väistötiloiksi oli monta vaihtoehtoa, mutta onneksi saimme jäädä omalle kylälle. Yhteistyö Jamin kanssa on ollut mahtavaa. Siitä on ollut iloa ja hyötyä molemmin puolin, kertoo Ylikylän koulun rehtori Ari Anttila.

Ammattioppilaitoksen opetusmiljöö maatiloineen ja puutarhoineen on rikastuttanut alakoulun elämää. Anttilan mukaan opetussuunnitelman tavoitteet opetuksen toiminnallisuudesta ja käytännönläheisyydestä ovat käyneet toteen, kun koulun alueella ovat niin navetta, hevostalli kuin puutarhakin.

– Meillä pyörii muun muassa heppakerho. Jamin henkilökunta ja opiskelijat ohjaavat alakoululaisia. Eniten olemme hyödyntäneet Jamin puutarhaa. Oppilaat ovat päässeet omin käsin tekemään kylvöjä ja istutuksia.

Tyhjät tilat käyttöön

Järviseudun ammatti-instituutilla on Kurejoella maatalous-, puutarha-, puu- sekä luonto- ja ympäristöalan koulutusta. Kun oppilasmäärät ovat pienentyneet, ammattioppilaitokselle on jäänyt tyhjää tilaa.

– Meille on tärkeää saada vuokrattua ylimääräistä tilaa pois, mutta ennen kaikkea opetuksellinen hyöty on ollut tärkeää molemmin puolin, vakuuttaa myös Jamin Kurejoen toimipisteen koulutusalajohtaja Henna Latvala.

Jamissa iloitaan siitä, että ammattiopiskelijat saavat kokemusta lasten ohjaamisesta niin hevostallilla, puutarhassa kuin vaikka metsäretkillä.

– Yhteistyö on sujunut joustavasti ja luontevasti. Olemme pieni yhteisö, joten hommat sujuvat ilman isompia suunnitelmia. Jos lapset haluavat tulla käytännön töihin esimerkiksi puutarhalle, se onnistuu puhelinsoitolla nopealla aikataululla, Henna Latvala jatkaa.

Valkoinen poni joululahjaksi

Koska lapset rakastavat eläimiä, ammattioppilaitos päätti viime joulun alla yllättää vuokralaisensa. Jami hankki valkoisen ponin ja lahjoitti sen yhteiselon kunniaksi koululaisille joululahjaksi. Nyt sitä hoidetaan yhdessä tuumin.

– Poni oli meidän rehtorin keksintö ja se oli huippujuttu. Voi sitä riemua, kun yllätys paljastettiin ja punaisella rusetilla koristeltu valkoinen poni talutettiin alakoulun pihaan. Ponille on tehty myöhemmin punaiset kärryt. Alakoululaiset käyvät hoitamassa ponia ja meidän maatalouspuolen opiskelijat ohjaavat heitä, Henna Latvala hymyilee.

Evakko jatkuu

Ylikylän koulusta on evakossa Jamin tiloissa noin 50 oppilasta. Eskarilaiset eivät mahtuneet Jamiin, joten he ovat Alajärven keskustassa Paavolan koulun tiloissa. Ylikylän koulurakennusta tuskin korjataan enää koulukäyttöön.

Ylikylän koulun väki on Jamin tiloissa vuokralla toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Pysyvästä koulutilasta ei vielä ole tietoa.

Alajärvellä myös Luoma-ahon koulun reilut 30 oppilasta käy koulua väistötiloissa parakissa ja Hoiskon koululla.

Lisää aiheesta: Maaseudun tulevaisuus: Eteläpohjalaiset alakoululaiset väistivät sisäilmaongelmaa opetusmaatilalle – "Koulu pysyi omalla kylällä" (siirryt toiseen palveluun)