"En kuollutkaan siihen, että sanon ei" – Redrama huomasi, että artistin ura jatkuu, vaikka ei pyrikään miellyttämään kaikkia

Artisti Redrama eli Lasse Mellberg on yksi suomalaisen hiphopin rap-musiikin edelläkävijöistä. Redrama oli jo pienenä miellyttäjä, joka halusi välttää konflikteja.

Puoli seitsemän
Redrama
Artisti Redramalla on takanaan raskas ajanjakso, jolloin hän uupui ja kadotti halun tehdä musiikkia.Janita Autio

Lähes kaksikymmentä vuotta musiikkibisneksessä on opettanut Redramalle eli Lasse Mellbergille, että muiden miellyttämisellä kadottaa helposti itsensä.

– Tämä ala on sellainen, että on vaikeaa, jopa pelottavaa, kieltäytyä työtarjouksista. Mitä tapahtuu jos sanon ei, loppuvatko työt kokonaan. Tein pitkään liian paljon töitä ja kadotin tekemisestä ilon.

Muistilaput päätöksien tukena

Puoli seitsemän (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa vieraillut Redrama kertoi, että on viiden viimeisen vuoden aikana tietoisesti opetellut sanomaan ei. Apukeinoina on ollut muun muassa itse kirjoitettuja muistilappuja, joita hän pitää edessään neuvotellessaan uusista projekteista.

– Pistän lapuille ranskalaisilla viivoilla niitä asioita, joita haluan pitää kirkkaana mielessä, kun teen päätöksiä. Etenkin puhelimessa käydyt neuvottelut ovat olleet vaikeita. Usein puhelun jälkeen olen ihmetellyt, miksi menin taas lupautumaan jokaiseen pyyntöön.

Rajojen vetäminen tuo vapautta

Miellyttäjän roolista pois oppiminen ei ole ollut Redramalle helppoa. Sydän hakkasi, kun ensimmäisiä kertoja piti kieltäytyä pyynnöistä ja pelko töiden loppumisesta ahdisti.

Samalla hän iloitsi rohkeudestaan ja tajusi, että elämä ja ura jatkuu, vaikka sanoo toisinaan myös ei. Vertaistukea suosittu artisti sai muilta samassa tilanteessa olleilta.

– Juttelin aiheesta Samuli Edelmanin kanssa ja hän kertoi kamppailleensa saman asian kanssa vuosia, mutta nykyään ein sanominen on hänen lempipuuhaansa, Redrama kertoo hymyillen.

Masentuneen valo näkyy läheisille

Omien voimien ja voimavarojen kanssa tasapainoilu on edelleen ajankohtaista. Redramalla on takanaan muutama raskas vuosi, joiden aikana hän uupui ja kadotti myönteisen asenteensa.

– Mikään ei tuntunut miltään. Voin huonosti ja masennuin. Kun on masennuksen keskellä, tulee näköalaton olo, eikä pysty näkemään itsessään mitään hyvää.

Redrama sai apua tyttöystävältään, joka vakuutti puolisonsa positiivisen puolen näkyvän yhä muille.

– Opin sen, että aina ei pidä luottaa siihen, mitä oman pään sisällä tapahtuu. Kun on vaikeaa, pitää uskoa läheisiin ja peilata itseään heidän kauttaan. Nyt minulla on elämään luottavainen olo, käänne parempaan on tapahtunut, mutta paljon työtä vielä edessä.

Puoli seitsemän -lähetyksessä Redrama halusi oppia Moonwalk -tanssiliikkeen. Katso, kuinka treeni tanssinopettaja Hozan Omarin johdolla sujui.

Katso Redraman vierailu Puoli seitsemän -lähetyksessä Yle Areenasta.