1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulaki

Eduskunta alkaa puida tiedustelulakien vaatimaa perustuslain muutosta

Hallitus on toivonut, että perustuslakia saadaan muutettua tiedustelulakien osalta kiireellisesti jo tällä vaalikaudella.

Perustuslakivaliokunnan Anna-Maja Henriksson (vas), Leena Meri, Ilkka Kantola, varapuheenjohtaja Tapani Tölli, puheenjohtaja Annika Lapintie, Wille Rydman, Matti Torvinen sekä Ville Niinistö (oik) kertoivat perustuslain muuttamista koskevasta valiokunnan mietinnöstä tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina 21. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään käsitellä Suomen perustuslain muuttamista siten, että tiedustelulait voidaan säätää.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan sotilaallisesta tai kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta.

Lainmuutoksen toinen käsittely on ensi tiistaina. Mahdollinen äänestys perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistamisesta käydään sitä seuraavana päivänä keskiviikkona.

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen toivomalle kiireelliselle menettelylle ei ole estettä, mutta kiireelliseksi julistamisesta on tehtävä ehdotus istuntokäsittelyssä eduskunnassa.

– Jos täysistuntosalissa kansanedustajat haluavat viiden kuudesosan enemmistöllä tämän kiireellisenä säätää, se on mahdollista, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) perjantaina.

Jos kiirehtimisehdotus menee läpi istunnossa, vaadittaisiin sen jälkeen perustuslain muutoksen hyväksymiseen vielä kahden kolmasosan enemmistö. Perustuslain muutosesityksen kiirehtiminen toisi vauhtia myös varsinaisten sisältölakien eli sotilas- ja siviilitiedustelulakien käsittelyyn.

Hallitus toivoo, että perustuslakia saadaan muutettua kiireellisesti jo tällä vaalikaudella, jotta varsinaiset tiedustelulait voisivat tulla voimaan jo ensi vuonna.

Tiedustelulakien käsittely etenee eduskunnassa – Kiireellinen käsittely ratkaistaan äänestyksessä