1. yle.fi
  2. Uutiset

Herrakerhoon taas naisia? Pörssiklubi äänestää tänään sääntömuutoksesta

Pörssiklubin kyselyssä maaliskuussa noin 53 prosenttia jäsenistä äänestäisi naisten mukaanottamisen puolesta ja 47 prosenttia vastaan.

Helsingin pörssiklubi
Pukuun pukeutunella mies pitää käsiään ristissä mustan salkun päällä, joka on nostettu pöydälle.
Pörssiklubi äänestää tänään naisten hyväksymisestä jälleen jäseniksi.Yle

Helsingin Pörssiklubin tämänpäiväisessä kokouksessa äänestetään siitä, hyväksytäänkö klubin jäseniksi jatkossa myös naisia.

Sääntömuutos edellyttää, että vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä puoltaa sitä tässä ja myöhemmin tulevassa toisessa äänestyksessä.

Jos tässä kokouksessa ääniä saadaan tarvittava enemmistö, ratkaiseva toinen kokous olisi marraskuun alkupuolella.

Klubin jäsenille suunnatun mielipidekyselyn maaliskuisten tulosten mukaan noin 53 prosenttia jäsenistä äänestäisi naisten mukaanottamisen puolesta ja 47 prosenttia vastaan.

Herrakerhon maine ei enää houkuttele

Suomen Kuvalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan klubin hallitus näkee muutoksen tarpeellisena, jotta klubi pysyisi nykymaailmassa elinvoimaisena bisnesklubina, ei vain "herrain vapaa-ajan klubina."

Klubin asettama työryhmä myös arvioi, että nykylinjauksen säilyttäminen uhkaisi yhdistyksen taloutta: uusien hakijoiden määrä on tänä vuonna romahtanut, ja klubin tilojen halvan vuokrasopimuksen jatkuminen on vaakalaudalla.

Viime vuonna Pörssiklubin naisjäsenyysasia nousi keskustelunaiheeksi. Klubille tiloja vuokraavan Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ilmoitti säätiön arvioivan vuokrasopimuksen ehdot uudelleen, kun nykyinen sopimus päättyy.

Pörssiklubi perustettiin keväällä 1910, ja klubin jäsenyys kiellettiin naisilta vuonna 1997.

Kylteri-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan klubin jäsenehdokkailta vaaditaan kahden klubiin kuuluvan suosittelijan lisäksi "tunnustettua yhteiskunnallista asemaa, nuhteettomuutta, miessukupuolta sekä helsinkiläisyyttä."

SK: Herrainkerhon perinteitä vaaliva Pörssiklubi äänestää naisten jäsenyydestä

Pörssisäätiö aikoo irtisanoa "miesten kerhona" tunnetun Pörssiklubin vuokrasopimuksen

Lue seuraavaksi