1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pelkosenniemi

Erikoinen ehdotus Itä-Lapista: Yhteinen kunnanjohtaja naapurikunnan kanssa

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto päätti asiasta täpärän äänestyksen jälkeen. Tällä hetkellä Suomessa ei ole kahden kunnan yhteisiä kunnanjohtajia.

Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari sanoo, että voisi kokeilla myös naapurikunnan johtamista. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Pelkosenniemen kunta Itä-Lapissa haluaa selvittää yhteisen kunnanjohtajan viran perustamisen naapurikunta Savukosken kanssa. Samalla Pelkosenniemi keskeyttää kunnanjohtajan viran valinnan.

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto päätti asiasta tiukan äänestyksen jälkeen tiistai-iltana. Päätös syntyi äänin 7-6 eli yhden äänen erolla.

Pelkosenniemen valtuusto haluaa, että selvitystyö teetettäisiin loka-marraskuussa ulkopuolisella asiantuntijalla, johon molemmat kunnat varaavat 2500 euroa. Pelkosenniemeläiset perustelevat yhteistä kunnanjohtajaa muun muassa taloudellisuudella, myönteisillä kokemuksilla kuntien yhteisestä hyvinvointi-sivistysjohtajasta ja kunnallisten asioiden samankaltaisuudella.

Pelkosenniemen kunnanhallitus esitti yhteisen kunnanjohtajan viran selvittämistä niin ikään tiukan äänestyksen jälkeen viime viikolla.

Savukosken pomo valmis kokeilemaan

Tällä hetkellä Suomessa ei ole kahden kunnan yhteisiä kunnanjohtajia, kerrottiin Kuntaliitosta aiemmin tässä kuussa. Kunnilla on aiemmin ollut yhteisiä kunnanjohtajia, mutta järjestely on edeltänyt kuntaliitosta.

Savukosken nykyinen kunnanjohtaja Antti Mulari pitää esitystä erikoisena, mutta ei kuitenkaan tyrmää ajatusta.

– Voisihan sitä kokeilla, Mulari tuumaa.

Mulari on antanut suostumuksensa Pelkosenniemen kunnanjohtajan virkaan. Virkaa haki lisäksi kolmetoista henkilöä.

Savukosken kunta ottaa asiaan kantaa myöhemmin.

KORJATTU: Kuntaliitosta kerrottiin yhteisistä kunnanjohtajista aiemmin tässä kuussa, ei viime viikolla kuten jutussa alun perin virheellisesti luki.