1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Lähipäivinä tuulee ja sataa – Pohjois-Lappiin povataan lunta useita senttejä ja talvi voi tulla kertarytinällä

Tuulet voivat puhaltaa torstaina maan keskiosassa puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Myrskymatalapaine liikkuu hitaasti Suomen yli
Myrskymatalapaine liikkuu hitaasti Suomen yli

Loppuviikon sää on sateiden ja tuulten sävyttämä. Aivan maan pohjoisosassa sateet tulevat räntänä ja lumena, ja talvi saattaakin tulla Pohjois-Lappiin kertarytinällä.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan voimakas myrskymatalapaine liikkuu tänään keskiviikkona Suomen yli itään ja jää pyörimään maan itäpuolelle. Tästä syystä ilmavirtaus käy pohjoisesta ja se tietää kylmää kyytiä ainakin Lappiin.

Lämpötila painuu Pohjois-Lapissa öisin pakkaselle ja lähipäivinä päästään päivisin juuri ja juuri nollaan. Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) on antanut Lappiin varoituksen huonosta ajokelistä. Merialueilla on keskiviikkona voimassa myrskyvaroitus.

– Pohjoisessa sataa tänään räntää ja se voi muuttua lumeksi. On mahdollista, että pysyvä lumipeite tulee käsivarteen ja lunta useita senttejä.

Muualla maassa sateet tulevat vetenä. Sadealue saapuu lännestä aamupäivän aikana ja väistyy jo illalla itään. Lapissa sateet jatkuvat tämän jälkeenkin. Maan eteläosassa lämpötila yltää lähipäivinä korkeimmillaan 10 asteeseen, pohjoisessa ollaan nollan tuntumassa ja muualla lämpöasteita on 5-10.

Liikenneviraston kelikamerakuva Kilpisjärveltä. Kuva: Geaidnolágádus / Liikennevirasto

Huomenna torstaina erityisesti maan keskiosassa tuulet voivat olla vaarallisen voimakkaita. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli voi yltää puuskissa 20 metriin sekunnissa. Muualla maassa tuuli voi puhaltaa 15 metriä sekunnissa.

– Vaikka etelässä voi olla 10 astetta lämmintä niin sää tuntuu paljon kylmemmältä tuulen takia, sanoo Kotakorpi.

Ennusteen perusteella sateet hallitsevat myös viikonloppua. Lauantain vastaisena yönä lämpötilat voivat maan etelä- ja keskiosassakin painua pakkaselle.

– Loppuviikon lämpötilat ovat ajankohtaan nähden normaaleja. Vielä viime viikolla oli etelässä lähemmäs 20 astetta, mutta nyt ollaan selvästi syksyisemmissä tunnelmissa.