1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvi- ja kesäaika

Pitäisikö kellojen siirtelystä luopua? Kerro ministeriön kyselyssä, mitä mieltä olet

Suomalaisilla on kolmisen viikkoa aikaa ottaa kantaa kellojen siirtelyn lopettamiseen. Ministeriö kysyy, olisiko Suomen valittava kesäaika, talviaika vai jokin muu aika.

Kysely otakantaa.fi -sivustolla aukeaa tänään. Kuva: otakantaa.fi, Yle Uutisgrafiikka

Suomalaiset voivat ottaa kantaa kellojen siirtelyn lopettamiseen. Kysely aiheesta käynnistyy tänään Otakantaa.fi-foorumilla (siirryt toiseen palveluun) ja on auki perjantaihin 12.10. saakka.

Avauspäivänä kello 17.40 mennessä kyselyyn oli vastannut hieman yli 69 000 henkilöä.

Kyselyssä voi kertoa, olisiko Suomen valittava kesäaika, talviaika vai jokin muu aika, mikäli kellojen siirtelystä luovutaan. Tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n direktiiviehdotukseen kesäajasta.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019. EU-maat voivat itse valita, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa taikka siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen.

Eduskunta päättää lopulta, mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan.

EU:ssa direktiivin valmistelu jatkuu neuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Komissio ehdottaa, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään huhtikuussa 2019 tiedoksi, mitä aikaa maa aikoo noudattaa.

Kelloja siirrelty vuodesta 1981 lähtien

Suomessa on noudatettu kesäaikaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1981 lähtien. Kesäaika kestää seitsemän kuukautta ja talviaika viisi kuukautta.

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina kello 03.00, jolloin kelloa siirretään tunti eteenpäin. Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 04.00, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin.

Kellojen siirtelyllä on vaikutusta iltojen ja aamujen valoisuuteen. Pysyvästi kesäaikaan siirryttäessä illat olisivat jonkin verran valoisampia ja aamut pimeämpiä. Talviajassa taas aamut olisivat keskimäärin valoisampia ja illat pimeämpiä.

Talviajan valitsemisen takaa löytyy enemmän tieteellistä tutkimusnäyttöä. Näin arvioi aiemmin Ylen haastattelussa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Ylen äänestyksessä aiemmin talviaikaan siirtyminen muodostui lukijoiden suosikiksi, mutta tulos oli melko tasainen. Eri ammattialojen sisällä mielipiteet hajautuivat molempiin suuntiin.

Ylen äänestykselle ei ole otannan satunnaisuuden vuoksi määritelty virhemarginaalia. Vastaajina oli 5 541 Yle.fi-sovellukseen Yle Tunnuksella kirjautunutta. Mitään otantaa tai valintaa ei ole tehty. Tulos kertoo äänestykseen osallistuneiden näkemyksen asiaan tiettynä hetkenä.

Lue lisää:

Kesäaika tietäisi valoisampia ulkoiluiltoja, talviaika tahdistaisi paremmin sisäisen kellon – kumpi pitäisi valita?

Pysyvä talviaikaan siirtyminen on Ylen lukijoiden suosikki – Selvitimme kumpaa opettajat, viljelijät ja hoitajat kannattavat

Hallitus ilmoitti kysyvänsä netissä kansalta kellojen siirtelystä – Sivusto jumittaa ja kaatuilee, vaikka kyselyä ei ole sinne vielä edes avattu

EU-komissio antoi esityksensä kesäajasta: kellojen siirtely voi loppua jo ensi vuonna