1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiina pyrkii hautaamaan taloutensa ongelmat – tilastot valehtelevat, lehdistö uhoaa mutta kauppasodan jättämät jäljet näkyvät jo

Kiinan ja Yhdysvaltain keväästä jatkunut kauppasota on vaikuttanut muun muassa Kiinan pörssikursseihin ja valuuttamarkkinoihin.

Kiina
Kiinalaiset työläiset ja jalankulkijat heijastuvat vesilätäköstä.
Kiinan mielestä kauppasodassa ei ole kahta riitapukaria vaan kiusaaja ja kiusattu.How Hwee Young / EPA

Kiinalaisista lehdistä on turha etsiä tarinaa, jossa pekingiläinen aurinkopaneelitehtailija kertoo ahdingostaan kauppasodan keskellä. Niistä ei myöskään löydä kiukkuista kuluttajaa, joka suomisi Kiinan hallintoa kauppasotaan lähtemisestä.

Sen sijaan keskiviikkona niissä julkaistiin Kiinan mietintö, jossa se kertoo, mistä kauppasodassa on sen mielestä kysymys: Yhdysvaltain presidentin hallinto on vääristellyt totuutta ja iskenyt Kiinan kimppuun epäreiluin perustein. Kiina on puolestaan avoin, reilu ja yrittää neuvotella.

Kiinan mielestä tässä sodassa ei ole kahta riitapukaria vaan kiusaaja ja kiusattu.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tietenkin eri mieltä, mutta sitä ei Kiinan lehdistö kerro.

Kiina kokee kauppasodan paineet, mutta sen virallinen linja lävistää kaikki julkaisut: maailman talous tulee kärsimään Trumpin vuoksi, mutta kauppasodalla ei lopulta ole merkittävää vaikutusta Kiinan talouteen.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Vaikutuksia on jo ollut, sanoo Suomen Pankin neuvonantaja Jouko Rautava. Hänen mukaansa Kiinassa on nähtävillä tyypillisiä merkkejä epävarmuuden kasvusta.

– Pörssikurssit ovat tulleet alas, ja valuuttamarkkinoilla on selkeää hermostuneisuutta. Juanin kurssi on heikentynyt, Rautava listaa.

Juuri epävarmuus taas lisää sijoittajien varovaisuutta ja vaikuttaa investointeihin, mikä heikentää kasvua. Tällaiset muutokset tulevat kuitenkin hitaasti näkyviin, ja niistä on vaikea saada konkreettisia esimerkkejä Kiinasta, Rautava huomauttaa.

– Olemme kuulleet, että Yhdysvaltoihin vievät ulkomaiset yritykset miettivät tuotannon siirtämistä Kiinasta muihin maihin, Rautava sanoo.

"Olemme kuulleet, että Yhdysvaltoihin vievät ulkomaiset yritykset miettivät tuotannon siirtämistä Kiinasta muihin maihin."

Jouko Rautava, Suomen Pankin neuvonantaja

Kiina manipuloi kasvulukuja

Kiinalle on tärkeä pitää yllä tarinaa talouskasvusta, sillä se pelkää notkahduksen poliittisia seurauksia. Talouden vakaata kehittymistä pidetään Kiinan kommunistisen puolueen vallan perustana.

Kiinan talouspolitiikka perustuu vuosittaisiin kasvutavoitteisiin. Tänä vuonna kasvutavoitteeksi on asetettu 6,5 prosenttia.

On yleisesti tiedossa, että päästäkseen tavoitteisiinsa, Kiina on valmis manipuloimaan tilastojaan.

Tämä vaikeuttaa myös kauppakiistan vaikutusten arviointia. Kiina miettii tarkoin, miten se pyrkii ongelmistaan viestimään.

– Kiinan tilastot palvelevat tilanteen arviointia huonosti, Rautava sanoo.

Työttömyyttä ja tyytymättömyyttä

Taloustutkija Gary Hufbauer arvoi Foreign Policy -julkaisussa, että Kiina tulee kokemaan kauppasodan iskut kovina (siirryt toiseen palveluun).

Hufbauerin arvion mukaan Kiinan vienti Yhdysvaltoihin voi kutistua jopa kolmanneksella. Neljä miljoonaa kiinalaista voisi menettää työnsä, hän maalaa. Se vastaisi noin puolta prosenttia Kiinan työvoimasta.

Hufbauer kuitenkin uskoo, että Kiina tulisi ennen pitkää löytämään uusia markkinoita tuotteilleen. Rautava puolestaan epäilee sen helppoutta:

– Miksi Kiina ei sitten jo aiemmin olisi hyödyntänyt näitä markkinoita?

Kauppasota tulee näkymään Kiinassa myös yhdysvaltalaistuotteiden hinnoissa. Kiina on asettanut vastatulleja muassa lihalle, pähkinöille ja alkoholille.

South China Morning Postin haastatteleman pekingiläiskauppiaan mukaan (siirryt toiseen palveluun)kauppasodan jatkuessa hintoja saatetaan joutua nostamaan.

Yhdysvalloista tuotu ruoka on kuitenkin Kiinassa yhä harvojen herkkua. Ja vaikka kuluttajien tyytymättömyys syvenisi, Kiinan propangandakoneisto voi helposti ohjata sen kohdistumaan Yhdysvaltoihin.

Kiinan poliittisen johdon arvostelu hiljennetään nopeasti sensuurilla. Kiinan yksi valttikortti kauppasodassa onkin, ettei kiista suoraan uhkaa maan poliittista johtoa.

Kiinan yksi valttikortti kauppasodassa onkin, ettei kiista suoraan uhkaa maan poliittista johtoa.

Nainen pyöräilee autojen seassa.
Yhden arvion mukaan Kiinan vienti Yhdysvaltoihin voisi kauppasodan seurauksena kutistua jopa kolmanneksella, mikä voisi viedä työt noin puolelta prosentilta Kiinan työvoimasta.Ole Spata / EPA

Uusi ongelma vanhojen päälle

Arvioiden mukaan Kiina ei silti voisi millään selvitä kauppasodasta ilman kolhuja.

Maan taloudella on jo vuosia ollut vakavia ongelmia, sillä talouskasvu on pitkään perustunut velkaan. Kun valtionyhtiöiden velkataakka kasvaa, ne joutuvat vähentämään investointeja ja työpaikkoja.

Kun tähän päälle lisää kauppasodan, tilanne on vakava, Rautava arvioi.

On kuitenkin vaikea ennustaa, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Yksi mahdollisuus on, että Kiina kääntyy entisestään sisäänpäin. Mahdollisuuden on nostanut esiin muun muassa kansainvälisen talouden ekonomisti Tuuli Koivu Nordesta Helsingin Sanomain Vieraskynä-palstalla (siirryt toiseen palveluun).

Jos Kiina nivoisi taloutensa narut entistä tiukemmin käsiinsä, se pystyisi paremmin ohjailemaan talouttaan kriisitilanteissa. Se tarkoittaisi, ettei ulkomaisten yritysten pääsy Kiinan markkinoille olisi ainakaan helpottamassa.

Kiina haluaa vähintään uskotella, että näin voisi tapahtua. Xi Jinping viittaisi kauppasotaan keskiviikkona vieraillessaan yhdessä maan suurimmista valtio-omisteisista tehtaista, kertoo kommunistisen puolueen äänitorvi People’s Daily.

Xi totesi, että kasvava protektionismi pakottaa Kiinan luottamaan kehityksessä yhä enemmän itseensä.

– Se ei ole huono asia, lehti kertoi Xin todenneen.

Kiinan sulkeutuminen tietäisi sitä, ettei Yhdysvallat saisi haluamaansa. Kauppasodalle tämä antaisi lisää vettä myllyyn.

Lue myös:

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiista on paisunut nopeasti – katso, mitä tähän asti on tapahtunut

Lue seuraavaksi