Anastivat kulkuluvan, seurasivat henkilökuntaa, väärensivät pääsykoevastaukset: Poliisi epäilee törkeää väärennöstä Helsingin yliopiston lääketieteen pääsykokeissa

Henkilö pyrki keväällä Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Sekä hän että hänen rikoskumppaninsa kiistivät osallisuutensa tapaukseen.

väärentäminen
Helsingin yliopisto.
Petteri Paalasmaa / AOP

Poliisi tutkii Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan valintakokeisiin liittyvää väärennöstä. Tiedekunnan valintakokeeseen osallistui keväällä henkilö, jonka epäillään yrittäneen yliopistoon vilpillisin keinoin.

Henkilö sai valintakokeesta alun perin huomattavan alhaisen pistemäärän. Osaan tehtävistä hän ei ollut vastannut mitään. Myöhemmin valintakoepapereihin ilmaantui kuitenkin täsmälleen oikeita vastauksia.

Tapaus herätti epäilyjä ja Helsingin yliopisto teki asiasta tutkintapyynnön Helsingin poliisilaitokselle.

Tutkinnan jälkeen poliisi epäilee henkilöä törkeästä väärennyksestä ja hänen rikoskumppaniaan törkeästä väärennyksestä ja varkaudesta.

Rikoskumppani muutti valintakoevastausten sisältöä

Esitutkinnassa selvisi, että valintakokeeseen osallistunut henkilö oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa seurannut yliopiston henkilökuntaa selvittääkseen valintakoeasiakirjojen säilytyspaikan.

Myöhemmin toinen heistä tunkeutui yliopiston toimitiloihin anastamallaan kulkutunnisteella. Rikoskumppani muutti valintakoevastausten sisältöä sillä välin, kun hakija itse oli ulkomailla.

Kun henkilö palasi Suomeen, hän kävi yliopistolla tarkastamassa valintakoevastaustensa sisällön ja vaati oikaisua sillä perusteella, että osa vastauksista oli jätetty kokonaan arvostelematta.

Sekä valintakokeeseen osallistunut henkilö että hänen rikoskumppaninsa kiistivät osallisuutensa tapaukseen.

– Vaikka molemmat henkilöt kiistivätkin rikosepäilyt, on muu esitutkinnassa kertynyt näyttö niin vastaansanomatonta, että juttu siirtyy lähiaikoina syyttäjälle, toteaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisilla vahva näyttö tapahtumien kulusta

Poliisilla on näyttöä siitä, että henkilöt olivat yhdessä sopineet rikoksen yksityiskohdista kuten kulkutunnisteen anastamisesta ja sen myöhemmästä hävittämisestä.

Näyttöä saatiin myös siitä, että henkilöt seurasivat yliopiston henkilökuntaa, tekivät etukäteen tiedustelumatkoja yliopiston tiloihin ja että väärennyksen yliopiston tiloissa suorittanut rikoskumppani oli yliopiston tiloissa täsmälleen sinä ajankohtana, kun valintakoevastauksia muutettiin.

– Löysimme esitutkinnassa esimerkiksi valokuvia, joita rikoskumppani oli ottanut muuttamistaan valintakoeasiakirjoista. Hänellä ei olisi pitänyt millään perusteella olla tällaisia valokuvia hallussaan, Saaristola jatkaa.

Valokuvat olivat epäillyn henkilön hallussa jo siinä vaiheessa, kun kenelläkään yliopiston ulkopuolisella ei ollut pääsyä tilaan, jossa valintakoevastauksia säilytetään.

Kumpikaan henkilöistä ei työskentele yliopistossa.

– Valintakokeeseen osallistuneen henkilön rikoskumppani oli käynyt yliopiston tiloissa aiempina vuosina satunnaisesti yliopiston käyttämän yrityksen työntekijänä. Tästä syystä hän oli selvillä yliopiston tiloissa liikkumiseen vaadittavien kulkutunnisteiden käytöstä.