Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta ei syytettä kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle

Syyttäjän mukaan kuorma-autoa kuljettaneella varusmiehellä ei ollut missään vaiheessa konkreettista mahdollisuutta nähdä kiskobussia.

Raaseporin tasoristeysturma
Torstaiaamuna 26.10.2017 puolustusvoimien ajoneuvo ja henkilöjuna kolaroivat tässä vartioimattomassa tasoristeyksessä.
Vesa Marttinen

Raaseporissa kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta tasoristeysonnettomuudesta ei nosteta syytettä, tiedottaa valtakunnansyyttäjänvirasto. Myös yksi kiskobussin matkustaja kuoli, kun kiskobussi ja armeijan maastokuorma-auto törmäsivät Skogbyn tasoristeyksessä viime lokakuun lopulla.

Kuorma-auton kuljettajana toimineen varusmiehen epäiltiin syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kolmeen kuolemantuottamukseen. Syyttäjän mukaan sää oli tapahtuma-aikaan erittäin hankala ja kuorma-auton rakenne rajoitti näkyvyyttä ohjaamosta. Kuljettajalla ei syyttäjän mukaan ollut missään vaiheessa konkreettista mahdollisuutta nähdä kiskobussia.

– Varusmies, joka istui kuorma-auton ohjaamossa oikealla puolella – sillä paikalla, jolta teoreettisesti olisi ollut mahdollista nähdä kiskobussi – on kertonut, että hänen katsoessaan kiskobussin tulosuuntaan hän ei nähnyt eikä kuullut mitään, tiedotteessa todetaan.

Tämän perusteella syyttäjä päätti, ettei ole todennäköisiä syitä sen tueksi, että kuljettajana toiminut varusmies olisi syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai kuolemantuottamukseen.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat arvioivat tasoristeyksen erityisen vaaralliseksi. Kun sitä lähestyy idän suunnasta, on näkömatka oikealle onnettomuusjunan tulosuuntaan liian lyhyt junien vauhtiin nähden. Tasoristeys on nyt suljettu sen vaarallisuuden takia.

Lue myös:

Raaseporin junaturma syyttäjälle – Kuorma-autoa ajanutta varusmiestä epäillään kolmesta kuolemantuottamuksesta

Onnettomuustutkintakeskus Raaseporin turmasta: Vaarallisin tutkimamme tasoristeys, maastokuorma-auton kuljettajan oli lähes mahdotonta nähdä takaviistosta lähestyvää junaa

Turma vaanii ainakin 60 tasoristeyksessä, eikä niitä heti olla sulkemassa – Raaseporin risteys voi olla poikkeus