1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiina haluaa lisää lapsia, mutta synnytyslupa ei heltiä ilman miestä tai rahaa – Naimaton joutuu maksamaan, kohta ehkä myös lapseton

Kiinassa sakotetaan naimattomia äitejä ja samalla kaavaillaan veroa lapsettomille pariskunnille.

Kiina
JENNY MATIKAINEN ARKISARJA
Stina Tuominen / Yle

Kun nuoripari haluaa perustaa Kiinassa perheen, he menevät naimisiin ja muuttavat yhteen. Hääkuvasta teetetään niin suuri printti kuin kehdataan ja se ripustetaan olohuoneen seinälle paraatipaikalle.

Ja täällä kyllä kehdataan. Olen nähnyt kuvia, joilla peittäisi helposti 70-lukulaisen kerrostalon ikkunan. Perusyksikkö on kunnossa, kuva tuntuu julistavan.

Kiinan johto rakastaa tällaisia yksiselitteisiä narratiiveja ja kannustaa ihmisiä asettumaan niihin. Jos valtio saisi päättää Kiinassa olisi vain heteroita, jotka pariutuvat sutjakasti keskenään turhia mukisematta. Lapsia syntyisi kaksi jokaiseen perheeseen.

Laki ei kiellä esimekiksi sateenkaarisuhteita mutta Kiinan valtion näkökulmasta kaikenlaiset poikkeamat tekevät säröjä kansan yhtenäisyyteen. Siksi erilaisten elämää ei tehdä helpoksi.

Se millainen perheen pitää olla on kirjoitettu lakiin ja moraalikäsityksiin. Viime aikoina on kuultu tietoja, että lapsimäärää rajoittava laki saattaa olla muuttumassa mutta ajatus oikeasta ja väärästä istuu tiukassa.

Pari viikkoa sitten näin erään pekingiläisen kodin kirjahyllyssä on kauniin studiokuvan perheen vanhemmista.

– Ne on mun isä ja äiti, sanoi sängyllä spagaattiin venynyt pikkutyttö.

Tuijotin kuvaa hämmentyneenä. Kuvan nainen oli raskaana.

Kiinassa avioliiton ulkopuolinen lapsi on yhä tabu. Yksinhuoltajaäidit vaikenevat asiasta tai keksivät tarinoita matkoilla olevista miehistään.

Olen kokenut asian myös omakohtaisesti, kun kiinalaisten ystävien kanssa on tullut puhe taustastani. Koskaan aiemmin en ollut ajatellut, että yksinhuoltajaäitini mainitseminen saisi puhekumppanini kiusaantumaan.

Täällä keskustelunaihe on vaihtunut nopeasti. Siksi ajatus, että keskiluokkainen perheenäiti laittaisi seinälle kuvan, jossa hän on raskaana oleva morsian oli lähes käsittämätön.

Yksinhuoltajuus tai lasten hankkiminen avoliitossa ei ole Kiinassa laitonta.

Lain mukaan naisilla on oikeus hankkia lapsia, kunhan he eivät riko lapsilukumääräyksiä. Laki myös toteaa suoraan, että avioliiton ulkopuolella syntyneillä lapsilla on samat oikeudet kuin avioliitossa syntyneillä.

Käytäntö on kuitenkin toinen. Kiinassa naisen pitää saada synnytyslupa ja sitä varten hänen on esitettävä avioliittotodistus.

Jos todistusta ei ole, useimmissa maakunnissa naisen on maksettava sakko. Summat vaihtelevat 3000 ja 6000 juanin välillä. Se vastaa noin 400–900 euroa, mikä tarkoittaa pieni- tai keskituloiselle kaupunkilaiselle helposti koko kuukausipalkkaa.

Jos sakkoa ei maksa, nainen ei saa synnytyspassia eikä lapsi Kiinassa tuiki tärkeää asuinpaikkatodistusta. Ilman sitä lapsi ei pääse kouluun eikä julkiseen terveydenhuoltoon.

Kiina on tällä hetkellä pahassa pulassa sillä lapsia syntyy liian vähän. Yhden lapsen politiikka on vaihtunut kahden lapsen rajaan mutta perheet eivät ole innostuneet hankkimaan lisää jälkikasvua.

Vaikka Kiina on nähnyt pakottamisen kääntöpuolet, lain koura puristaa yhä perhettä haluamaansa muottiin, johon sinkkuus ei sovi.

Naisten oikeuksia ajavat ovat tulkinneet, että naisten yksinhuoltajuudessa on jotain liian vaarallista. Nainen ei saa olla liian omapäinen perheenpää, sillä se voi horjuttaa patriarkaatin tasapainoa.

Toisessa ääripäässä ovat pariskunnat, jotka halutaan valjastaa Kiinan demografisten ongelmien korjaajiksi.

Loppukesällä kiinalainen tutkija ehdotti, että lapsettomien pariskuntien pitäisi maksaa rahastoon, josta tuettaisiin lapsiperheitä. Maksusta pääsisi eroon, kun perheessä olisi kaksi lasta.

Kiina haluaa jatkossakin päättää millaisia perhekuvia seinälle ylpeydellä ripustetaan. Minut kotiinsa kutsunut perhe eli lopulta täydellistä kiinalaista unelmaa.

Selvisi nimittäin, että hyllyllä ollut valokuva oli otettu vuosia häiden jälkeen. Pariskunnalla ei ollut ollut mahdollisuutta järjestään kunnon juhlia avioliiton solmimishetkellä. Kuvakin oli jäänyt tilaamatta.

Pitkään toivottu raskaus oli hyvä hetki korjata asia. Kolme vuotta myöhemmin oli syntynyt toinen lapsi.

Lue seuraavaksi