Janne Kinnunen on hiljentänyt jo 31 000 katsojaa tarinallaan – Koulukiusatun kokemukset itkettävät koululaisia vuosi toisensa jälkeen

Janne Kinnunen joutui rajun koulukiusaamisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi kouluikäisenä. Hänen tarinaansa perustuva näytelmä kiertää neljättä vuotta pitkin maata.

koulukiusaaminen
luokkakuva - kiusaaminen -koulu
Näyttelijä Janne Kinnunen on käsitellyt traumojaan näytelmän kautta. Kuvituskuva.

Kajaani Miehen kantama urheilukassi putoaa näyttämölle. Kassista kömpii ulos huomattavan pienikokoinen mies. Yleisö hymähtää.

Tämä on 316 kerta, kun Matias Nieminen vangitsee yleisön mielenkiinnon tulemalla kassista. Hän ja Janne Kinnunen esittävät jälleen kerran koulukiusaamiseen paneutuvaa kiertue-esitystä, jota aina joku yleisöstä katsoo vedet silmissä.

– Esityksen jälkeen on joka kerta täysi hiljaisuus. Ja useasti hyvin vahvasti itkeviä ihmisiä, sanoo Janne Kinnunen.

Janne Kinnunen uhkaa Matias Niemistä nitojalla Tänään koulun jälkeen -esityksen kohtauksessa.
Näytelmässä kiusaaminen ei pääty ennen kuin joku yleisöstä keskeyttää sen.

Matias Niemisen mukaan jokainen katsoja joutuu näytelmän aikana miettimään suhtautumistaan kiusaamiseen.

– Mietitään, mikä on oma paikka asian suhteen ja myös omia käyttäytymismalleja, sanoo Nieminen.

Näytelmän Facebook-sivuille (siirryt toiseen palveluun) on tullut satoja palautteita neljän vuoden aikana.

– Olette rohkeita, tämä on minun elämääni, olen kiusattu, olen kiusaaja, olen päässyt kiusaamisesta eroon. Ihmiset pysähtyvät ja tunnistavat itsensä näytelmästä, kuvailee Janne Kinnunen palautetta.

Esitys on saanut aikaan myös konkreettisia muutoksia. Kinnunen kertoo tapauksesta, jossa poika oli mennyt toisen pojan luokse ja kertonut, ettei ollut tajunnut, mitä on tälle tehnyt. Poika oli pyytänyt anteeksi ja luvannut, että kiusaaminen loppuu.

"Loppusijoituspaikka" ei ole toivoton

Kaksikon näytelmää on nähty kaikenlaisissa kouluissa, myös rankkoina pidetyissä erityislaitoksissa.

– Ohjaaja on sanonut, että täältä lähdetään joko linnaan tai kuollaan, Janne Kinnunen kertoo.

Kinnunen sanoo, että esityksen jälkeen on jäänyt tunnelma, ettei asia niin ole.

– Olen tajunnut, kuinka fiksuja ne nuoret ovat. Ne ovat vain ajautuneet elämässään siihen.

Vanhemmat sanovat, etteivät he tienneet sellaisesta, ja aikovat saman tien tarkistaa oman lapsensa puhelimen.

Janne Kinnunen

Kinnunen kokee, että neljän kiertuevuoden aikana hänen kyynisyytensä on vähentynyt. Aiemmin hänestä tuntui, että kiusaaminen vain jatkuu muuttaen muotoaan.

– Kun tekee konkreettisesti kiusaamisen vastaista työtä ja näkee sen vaikutuksen, usko ihmiseen ja nuoriin vahvistuu.

Somekiusaaminen yllättää vielä monet vanhemmat

Yläkouluikäisiä pidetään näyttelijäpiirissä kaikkein vaikeimpana yleisönä. Kun aihe koskettaa, sitä he eivät ole.

– Yhdessäkään esityksessä ei ole ollut yhtään häiriötä. Kaikki ovat viimeistään jossain vaiheessa pysähtyneet kuuntelemaan, sanoo Janne Kinnunen.

Matias Niemisen mukaan kaikkein avoimimmin esitykseen suhtaudutaan alakouluissa.

– Siellä kaikki ovat heti tosi auki. Yläasteelta eteenpäin varautuneisuus lisääntyy.

Monilla vanhemmille tulee yllätyksenä kiusaamisen muotojen muuttuminen. Heille on järkytys, kun näytelmän laulussa käsitellään somemaailman kielenkäyttöä.

Janne Kinnunen Matias Nieminen näytelmä piano pianonsoitti
Janne Kinnunen laulaa nuorten sosiaaliseen mediaan kirjoittamia kommentteja.

– Vanhemmat sanovat, etteivät he tienneet sellaisesta, ja aikovat saman tien tarkistaa oman lapsensa puhelimen, Janne Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan aikuisyleisön kanssa tunnelma on muutenkin erilainen. Katsojien omat, jo unohtuneet, kokemukset saattavat pulpahtaa esiin.

– Yhtäkkiä esitys lyö läpi. Katsojat tulevat sanomaan, että luulivat käsitelleensä omat kiusaamiskokemuksensa, mutta niin ei olekaan ollut, Kinnunen kertoo.

Tee työtä, jolla on merkitystä

Neljä vuotta on yhdelle näytelmälle pitkä aika. Jaksamista on ylläpitänyt muun muassa se, että näytelmä perustuu Janne Kinnusen omiin kokemuksiin. Kinnunen kertoo, että alku aikoina hänestä tuntui, etteivät näytelmässä kerrotut asiat ole totta.

– Nyt alkaa olla uudelleen fiilis, että kiusaaminen tapahtui minulle. Muistan esittäessäni niitä hetkiä ja mielikuvia. Muistan myös paljon uusia asioita, mitä olin jo unohtanut.

Kaksi vaaleatukkaista miesta lähikuvassa, taustalla koulukuvia
Janne Kinnunen ja Matias Nieminen ovat esittäneet Tänään koulun jälkeen -näytelmää 31 000 katsojalle.Timo Sihvonen / Yle

Kinnunen ja Nieminen ovat käyneet monissa kouluissa kaksi tai jopa kolme kertaa. Tarvetta tuntuu olevan edelleen. Opettajat pyytävät parivaljakkoa takaisin esiintymään seuraavana lukuvuonna.

Matias Nieminen kokee, että yleisöltä tuleva palaute saa jaksamaan esityksen toisensa perään. Ne pitävät aiheen mielessä.

– Palautteen aistii esityksen jälkeen, vaikka kukaan ei mitään sanoisikaan. Tämä on voimaannuttavaa, vaikka välillä on raskaita kiertueita ja pitkiä päiviä, Nieminen kertoo.

Janne Kinnunen toteaa tuntevansa kiitollisuutta, että saa tehdä työkseen juuri tätä.

– Koen oikeasti muuttavani maailmaa ja ihmisten ajatuksia. Pysäyttäväni ihmiset tämän aiheen äärelle. Elämässä pitää päästä tekemään jotain, millä on merkitystä.