1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Airiston Helmi

Supon päällikkö Airiston Helmestä: En voi kommentoida, koska tapausta tutkii keskusrikospoliisi

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, että Supo on tarkkaillut Airiston Helmeä jo vuosia.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ei halua kommentoida viikonloppuna Turun saaristossa tehtyä poliisioperaatiota. Pelttarin mukaan hän ei voi kommentoida asiaa, koska tapausta tutkii keskusrikospoliisi.

– Niin kuin on julkisuuteen todettu, tapauksessa on kyse vakavista talousrikosepäilyistä. Krp vastaa tiedottamisesta, Pelttari sanoi Ylelle keskiviikkona eduskunnassa suomalaisten turvallisuutta käsitelleen seminaarin yhteydessä.

Pelttarilta kysyttiin kuitenkin, miksi tapauksen tutkinnan aikana Turun saariston alueelle määrättiin hetkeksi lentokielto. Hän arvioi, että lentokielto oli perusteltu toimi tapauksen tutkinnan laajuuden takia.

Lisäksi Pelttari arvioi, että tapauksen tutkinnasta on informoitu tasavallan presidenttiä myöten, koska tutkinnassa on kyse ”mittavista epäilyistä”.

Epäily rahanpesusta ja veropetoksesta

Keskusrikospoliisi teki viikonloppuna Turun saaristossa etsintäoperaation 17 kohteessa lukuisten poliisien ja muiden viranomaisten voimin. Airiston Helmi omistaa alueella saaria ja kiinteistöjä, jotka ovat lähellä Puolustusvoimien kohteita.

Krp:n mukaan operaatio liittyi talousrikostutkintaan. Poliisi löysi etsinnöissä yhdestä kohteesta muun muassa puolen miljoonan euron käteisvarat.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tiistaina Airiston Helmen hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen sekä yhtiön toisen työntekijän. Venäläistä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, virolaista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

Miehet kiistävät rikokset.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina nimettömään sotilaslähteeseen viitaten (siirryt toiseen palveluun), että Supo ja Puolustusvoimat ovat tarkkailleet Airiston Helmeä jo vuosia.

Lue myös:

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana

Turun saariston rahanpesututkintaan on pyydetty kansainvälistä apua – KRP: Kaikkia epäiltyjä ei ole tavoitettu

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin