1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskusrikospoliisi löysi viikonlopun suuroperaatiossa yhteensä 7 kassakaappia – 3 miljoonaa käteistä oli neljässä kassakaapissa

Poliisilähde vahvisti Ylelle: Viikonlopun suuroperaatio ja Krp:n talousrikostutkinta kohdistuvat Airiston Helmi -yhtiöön.

Airiston Helmi
Airiston Helmen Villa Ybbersnäs nähtynä vastarannalta Paraisilla 23. syyskuuta.
Airiston Helmen Villa Ybbersnäs nähtynä vastarannalta Paraisilla 23. syyskuuta.Ari Welling / Yle

Keskusrikospoliisi teki laajan kotietsintäoperaation useaan kohteeseen Turun saaristossa ja mantereella viikonloppuna.

Tutkinnanjohtaja sanoo Ylelle, että poliisi löysi iskun aikana yhteensä seitsemän kassakaappia.

Kolme niistä avattiin kohteissa, ja ne olivat tyhjiä.

– Löysimme kotietsintäkohteista seitsemän kassakaappia. Niistä kolme saatiin avattua kohteissa. Ne olivat tyhjiä. Neljä kassakaappia tuotiin pääkaupunkiseudulle, ja niistä löytyi tämä käteisvaranto, sanoi rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja Tomi Taskila keskusrikospoliisista.

Tähän mennessä löytynyt yli 3 miljoonaa euroa

Poiisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Ylen haastattelussa aiemmin tänään, että tähän mennessä rahaa on löytynyt yli kolme miljoonaa euroa kohteista, joihin kotietsintöjä tehtiin viikonloppuna.

– Aamulla minulle kerrottiin, että tähän mennessä on löytynyt yli 3 miljoonaa euroa rahaa käteisenä. Ja jonkun verran päälle ulkomaista valuuttaa, Kolehmainen sanoi.

Kolemainen sanoi, ettei hänellä ole tietoa siitä, minkä maan valuuttaa kotietsinnöiltä on löytynyt.

Poliisilähde: Kyse on Airiston Helmestä

Ylen poliisilähteeltä saaman tiedon mukaan suuroperaatio ja meneillään oleva keskusrikospoliisin laaja tutkinta kohdistuu Airiston Helmi -yhtiöön.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhui Airiston Helmi -yhtiöstä keskiviikkona aamupäivällä eduskunnassa turvallisuutta käsittelevässä seminaarissa.

– Airiston Helmestä totean tässä, että kysymyksessä on tällä hetkellä hetkellä talousrikostutkinta. Meillä on kaksi rikosilmoitusta. Nimikkeet ovat törkeä rahanpesu, törkeä veropetos, törkeä kirjanpito ja törkeä työeläkemaksupetos. Tämä on lähtökohta, Kolehmainen sanoi seminaarissa.

Seminaarin jälkeen Kolehmainen ei enää suostunut kameran edessä kertomaan, mihin yhtiöön tutkinta kohdistuu.

Keskusrikospoliisi ei ole vahvistanut, mihin yhtiöön tutkinta kohdistuu.

Poliisiylijohtaja: Sisäministeri tiesi operaatiosta jo keväällä

Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen tiedotti sisäministeri Kai Mykkästä (kok.) jo viime keväänä keskusrikospoliisin viikonloppuna tekemästä iskusta.

– Tässä on kyse erittäin isosta operaatiosta. Henkilökohtaisesti poliisiylijohtajalla eli minulla on velvoite informoida ministeriä kaikista yhteiskunnallisesti suurista asioista. Pidin sisäministeriä informoituna jo hyvissä ajoin keväällä, Kolehmainen sanoi.

Sisäministerin Mykkäsen mukaan oli tärkeää, että myös tasavallan presidentti ja pääministeri tiesivät keskusrikospoliisin iskusta etukäteen.

– Kun oli selvää, että tämä on poikkeuksellisen kokoluokan tutkinta, joka kohdistuu myös ulkomaan kansalaisiin, niin silloin on parempi, että myös tasavallan presidentti ja pääministeri ovat etukäteen tietoisia. Koska tiedettiin, että tulee julkisuudessa kysymyksiä, ja tämä voi herättää ulkomailla kiinnostusta, niin on hyvä, ettei sitten olla lehtitietojen varassa, Mykkänen sanoi.

Juttua päivitetty 26.9.2018 kello 15.20. Juttuun lisätty tieto, että poliisi löysi kassakaapit kotietsinnöissä, ja että käteinen oli niissä.

Lue lisää:

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana

Miksi Turun saaristoon iskettiin kommandopipojen ja rynnäkkökiväärien kanssa "normaalissa talousrikosjutussa" ? – Näistä 9 asiasta poliisi vaikenee (siirryt toiseen palveluun)

Vakoilututkija Airistosta: Oli vakava virhe sallia venäläisten maanomistus tärkeiden kohteiden lähellä

Lue seuraavaksi