Riihimäeltä tarjolla kiertotalous- ja ongelmajätehuolto-osaamista Venäjälle – Medvedev vierailee Fortumilla

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja pääministeri Juha Sipilä pistäytyvät Fortumin tuotantolaitoksilla Riihimäellä. Riihimäen kaupunki soisi kiertotalouskylän ajatuksen alkavan levitä maasta toiseen.

Dmitri Medvedev
Kuva Fortumin muovinjalostamosta, trukki kuljettaa muovikierrätykseen meneviä kotitalouksista kerättyjä muovijätepaaleja
Muovikierrätys on Fortumin uusin toiminnan kasvusuunta.Mirva Villa / Yle

Riihimäen kaupunki toivoo pääministerien Juha Sipilän (kesk.) ja Dmitri Medvedevin Fortum-vierailun tuuppaavaan kiertotalouskylän ajatusta maailmalle. Suomen ja Venäjän pääministerit tutustuvat tapaamisensa lopuksi Fortumin tuotantolaitokseen Riihimäellä.

Sipilän ja Medvedevin neuvottelupöydässä ovat olleet esillä Ylen tietojen mukaan muun muassa ympäristö- ja ilmastoasiat.

Riihimäki vakuuttaa olevansa näissä hankkeissa kokenut toimija. Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan Fortumin kiertotalouskylän konseptin soisi leviävän maailmalla. Ihan lähellä olisikin Venäjä.

– Riihimäellekin vierailu on tärkeä. Kiertotalouden mallien leviämisen kautta kaupunki voisi saada kansainvälisiä yhteyksiä ja verkostoja. Riihimäen kaupunki aikoo itsekin panostaa huomattavasti kiertotalouteen ja toiminnassaan matalaan hiilidioksidijalanjälkeen, kertoo kaupunginjohtaja Sulkko.

Ylen tietojen mukaan Sipilän ja Medvedevin neuvottelupöydissä ympäristöasioista oli juuri kiertotalous ja pitkään puhuttanut Krasnyj Borin ongelmajätekaatopaikka Pietarin tuntumassa.

Riihimäelle valmistunut juuri muovikierrätyksen laajennus

Kiertotalouskylässä Riihimäellä olevan muovijalostamon käsittelykapasiteettia on laajennettu niin, että muovijalostamo pystyy käsittelemään kolminkertaisen määrän muovijätettä. Laajennettu laitos on otettu käyttöön syyskuussa.

– Kiertotalouden kehittäminen on välttämätöntä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, muistuttaa Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Yksi kilo kierrätysmuovia säästää 1,5 kiloa hiilidioksidia verrattuna täysin uuden, neitseellisen muoviraaka-aineen käyttämiseen.

Fortum käsittelee Riihimäellä kaikki Suomessa erilliskerätyt kuluttajamuovipakkaukset. Tänä vuonna määrä on Fortumin mukaan todennäköisesti jo 10 000 tonnia.

Joko Krasnyj Borin rahoitus ratkeaa loppuvuodesta?

Fortum on ollut myös kiinnostunut avustamaan teknologisesti osaamisellaan Krasnyj Borin ongelmajätekaatopaikan vaarattomaksi saattamista Pietarin tuntumassa.

Kyse on enää Krasnyj Borin rahoituksen eli lainoituksen järjestämisestä ja takauksista. Krasnyj Borin suurten altaiden sisältö tiedetään jo. Fortum ja kaksi muuta konsulttiyritystä selvittivät asian näytteillä ja niiden analysoinnilla alkuvuodesta.

Pääministeri Juha Sipilän ja pääministeri Dmitri Medvedevin neuvottelupöydässä on ollut mahdollisesti joltain osin Krasnyj Borin rahoitus. Kyse on siitä, kuka takaisi lainoituksen yhtiölle ja mistä rahoitus koottaisiin. Suomalaisittain kyse ei ole kovin suurista summista: ensi vaiheessa kyse on runsaasta 10 miljoonasta eurosta.

Tämän jälkeen rahaa kuluisi enemmän, sen mukaisesti, mille tasolle Venäjän ympäristöviranomaiset vaativat puhdistukset tehtäviksi. Tarkoitus on, että altaat eivät uhkaa Pietaria enää vuoden 2024 jälkeen.

Aikarajan asialle on asettanut presidentti Vladimir Putin.

Krasnyi Bor
Krasnyi Borin myrkkyaltaita on alettu peittää kelluvalla katteella ja altaista siirretään jätteitä uusiin altaisiin.Pietarilaiset ympäristöaktivistit

Käsittelylaitteistot paikalle jauhamaan materiaaleja vaarattomaksi

Krasnyj Borin ongelman suuruuden takia tarkoitus on järjestää altaiden puhdistus ja neutralisointi paikan päällä. Vettä sisältävä myrkyllinen allasmateriaali johdettaisiin kontteihin rakennettavien kemiallisten ja mekaanisten erottelulaitteistojen lävitse. Kyseessä olisi vuosien urakka.

Altaissa on niin paljon vettyneitä aineita, että niiden kuljettaminen ja rahtaus muualle olisi hyvin kallista ja vaativaa. Paikan päällä työskentely olisi taloudellisesti edullisinta.

Pietarin alueen kartta
Yle Uutisgrafiikka

Koko Itämeren alue on ollut pitkään huolissaan Krasnyj Borista. Loppuvuodesta hankkeeseen saattaa tulla pieni aloitus- tai tunnusraha EU:n pohjoiselta ulottuvuudelta. Krasnyj Borin ongelmajätekaatopaikka on ollut venäläisten ja suomalaisten johtajien tapaamisten kestoaihe pian kymmenkunta vuotta.

Asia ei ole edennyt, koska Krasnyj Bor on yhtiö, eikä se ole onnistunut hankkimaan rahoitusta neutralisoidakseen myrkyllisiä jätealtaitaan.