Myrskymatalapaine saapui lännestä – yli 10 000 kotitaloutta ilman sähköä

Voimakas myrskymatalapaine on liikkunut Suomen yli keskiviikon aikana, iltaa kohden uusi myrskyrintama lähestyi lännestä. Voimakkaat tuulet puhaltavat myös torstaina.

sähkökatkot
myrskyssä kaatuneita puita tienlaidassa
Ismo Pekkarinen / AOP

Voimakas myrskymatalapaine on pyyhkäissyt Suomen yli tämän päivän aikana.

Tuulet heikkenivät iltapäivällä jonkin verran, mutta voimistuivat lännessä illan myötä uudelleen. Iltakymmenen maissa Vaasassa maa-alueilla mitattiin puuskissa 26 metriä sekunnissa. Merellä Jussarössä, Raaseporin edustalla ja Kaskisten Sälgrundissa tuuli oli puuskissa yli 31 metriä sekunnissa. Yöllä tuulet voimistuvat vähitellen myös maan etelä- ja itäosissa.

Keskiviikkona päivällä maassa oli enimmillään noin 5 000 kotitaloutta vailla sähköä. Alkuillasta sähköttömien määrä putosi muutamaan sataan, mutta nousi jälleen illemmalla länsirannikolla Pohjanmaalla ja Satakunnassa noin 11 000:een.

Energiateollisuuden ylläpitämän, sähkökatkoja listaavan sivuston mukaan eniten sähköttömiä asiakkaita oli illalla rannikkoseudulla Vaasan ja Porin välillä.

Ilmatieteen laitos varoittaa (siirryt toiseen palveluun) voimakkaista tuulista myös huomenna torstaina. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan puuskainen luoteistuuli puhaltaa huomenna maan keski- ja itäosissa.

– Erityisesti Päijänteen itäpuolella on syytä varautua iltapäivällä vaarallisen voimakkaisiin myrskypuuskiin, joissa maatuuli puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa, Borgstöm kertoo.

Muualla maassa tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa. Pääkaupunkiseudulla tuulen nopeus ei todennäköisesti yllä yhtä koviin lukemiin kuin keskiviikkona.