Eduskunta aloitti väännön perustuslaista – Useat puolueet ratkaisevat kantansa tiedustelulain vaatimaan muutokseen huomenna

Suurin erimielisyys vallitsee perustuslakimuutoksen julistamisesta kiireelliseksi.

tiedustelulainsäädäntö
Antti Häkkänen.
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) esitteli perustuslain muuttamista tänään eduskunnalle.Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunnan suuressa salissa on käyty tänään debattia perustuslain muuttamisesta.

Hallitus haluaa muovata perustuslain 10. pykälää, jossa määrätään luottamuksellisen viestin suojasta. Muutoksen taustalla on uusien sotilas- ja siviilitiedustelulakien pohjustaminen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta hyväksyi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun)hallituksen esittämän muutoksen, jonka mukaan lailla voidaan säätää "välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta".

Valiokunta ei sen sijaan hyväksynyt ehdotusta, jonka mukaan perustuslaissa käytetty ilmaisu "rikosten tutkinnassa" korvattaisiin ilmaisulla "rikosten torjunnassa".

Hallitus tarvitsee opposition tukea, jotta se voi muuttaa perustuslakia.

Perustuslain muuttamiseen normaalissa järjestyksessä tarvitaan kahden eduskunnan päätös. Ensin muutos hyväksytään lepäämään yli vaalien yksinkertaisella enemmistöllä. Vaalien jälkeen perustuslain muutoksen lopullinen hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön.

Koska hallitus haluaa nyt muuttaa perustuslakia kiireellisesti, se tarvitsee taakseen viisi kuudesosaa suuren salin äänistä.

"Näkökantoja löytyy puolesta ja vastaan"

Moni oppositioryhmä pui kantansa huomenna kokouksissaan.

SDP järjesti jo tänään ylimääräisen ryhmäkokouksen, mutta päätöksiä yhteisestä kannasta ei vielä tehty.

– Kuulimme perustuslakivaliokunnan jäseniltämme siitä, mistä valiokunta on perjantaina keskustellut ja mistä on sovittu. Kannan sorvaaminen jää huomiseen ryhmäkokoukseen, ryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoo Ylelle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kertoo ryhmänsä käyvän niin ikään huomenna keskustelua aiheesta.

– Näkökantoja löytyy puolesta ja vastaan, mutta ei meillä riitaa tästä ole. Minulla on itsellänikin näkemys, mutta kerron sen ensin ryhmälleni. Jos ryhmä haluaa, kerromme etukäteen, miten aiomme menetellä.

Vihreiden edustajana perustuslakivaliokunnassa istuva Ville Niinistö (vihr.) kertoi tänään Ylelle, että hänen ryhmästään löytyy nyt kannatusta perustuslain muuttamiseksi valiokunnan esittämässä muodossa.

– Valiokunnan mietintö oli niin hyvä, että se vähentää huoliamme muutokseen liittyen, Niinistö sanoo.

Niinistö on itse valmis kannattamaan valiokunnan esitystä, mutta vihreiden eduskuntaryhmä kokonaisuudessaan keskustelee asiasta huomenna.

Kiireellisyys hiertää itse muutosta enemmän

Leena Meri huomauttaa, että ryhmissä käydään keskustelua nyt kahdesta erillisestä kysymyksestä: toisaalta perustuslain muuttamisesta ja toisaalta siitä, voidaanko lakia muuttaa kiireellisenä.

Perustuslakivaliokunta ei mietinnössään nähnyt kiireelliseksi julistamiselle estettä, muttei sitä suoraan esittänytkään.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) summasi eduskunnan täysistunnossa, että juuri tästä tutuu olevan eniten erimielisyyttä puolueiden välillä.

– Kun tarkemmin kuuntelin kaikkien puolueiden puheenvuoroja, niin itse asiassa tarve tälle hankkeelle tunnustetaan. Mutta sitten tulee puhe tästä kiirehtimismenettelystä, josta varmasti tullaan keskustelemaan.

Ville Niinistön mukaan myös vihreissä punnitaan tarkkaan näkemystä kiireellisyyteen.

Vasemmistoliiton Li Andersson ei näe kiireellisyydelle perusteita.

– Säätämisjärjestyksen näkökulmasta kysymys kuuluu, onko nyt käsissä sellainen tilanne, jossa olisi poikkeuksellisesti välttämätön tarve. Ja meidän näkemyksemme mukaan ei ole, hän sanoi.

– Puheenvuoroissa on kuvailtu turvallisuustilanteen yleistä heikentymistä, mutta ei olla pystytty yksilöimään yksittäistä uhkaa, joka tekisi tästä ajallisesti pakottavaa.

Lakimuutoksen toinen käsittely on ensi tiistaina. Mahdollinen äänestys perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistamisesta käydään todennäköisesti keskiviikkona.

Lue lisää:

Tiedustelulakien käsittely etenee eduskunnassa – Kiireellinen käsittely ratkaistaan äänestyksessä

Juttua korjattu 27.9. klo 10.10. Perustuslain 10:nnessä pykälässä säädetään luottamuksellisen viestin suojasta. Lisäksi täsmennetty, miten perustuslakia muutetaan normaalissa järjestyksessä.