1. yle.fi
  2. Uutiset

SK: Oriveden kultakaivoksessa laiton kaatopaikka – ELY-keskus tarkastuskäynnille maanantaina

Kaivokseen tehdään tarkastuksia joka vuosi, mutta aina ei mennä maan alle.

kaatopaikat
Kaivoskone Oriveden kultakaivoksessa
Antti Eintola / Yle

Oriveden kultakaivoksessa on Suomen Kuvalehden mukaan (juttu maksumuurin takana) (siirryt toiseen palveluun)laiton kaatopaikka. Lehden mukaan kaivostunneleissa on tyhjiä räjähdelaatikoita ja öljytynnyreitä sekä muovia ja metallia.

Pirkanmaan ELY-keskus menee ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Tuija Sievi-Korteen mukaan tarkastuskäynnille kaivokseen ensi maanantaina. Tällöin käydään läpi kaivostunneleita.

Asia tuli ELY-keskuksen tietoon maanantaina, kun Suomen Kuvalehden toimittaja otti yhteyttä. Toimittaja oli saanut tietonsa yhtiön entisiltä työntekijöiltä.

Kaivokseen tehdään tarkastuksia joka vuosi, mutta aina ei Sievi-Korteen mukaan mennä maan alle. Kaivoskuiluissa mennään tiettyihin paikkoihin tarkistamaan esimerkiksi kuivatusvesialtaita.

– Käyntejä pitää etukäteen valmistella, ettei samaan aikaan esimerkiksi räjäytetä mitään. Kaivoksissa isot autot kulkevat jatkuvasti, eikä ympäristö ole turvallinen. Käymme katsomassa tietyn asian, siellä ei voi lähteä harhailemaan.

Sievi-Korteen mukaan epäkohtien paljastuminen on osin ilmiantojen varassa, sillä tarkastuskäynneillä ei voi käydä esimerkiksi kilometrien pituisia kaivoskäytäviä läpi. Hän uskoo, että tällaiset tapaukset ovat nykyään harvinaisia.

– Tänä päivänä toiminnanharjoittajat ovat rehellisiä. Dumppaus ja laittomat kaatopaikat ovat harvinaisia. Tänä päivänä jätehuolto on niin hyvin järjestetty, kaikkien saatavilla ja kohtuuhintaista.

Kaivoksen omistaa Dragon Mining, joka aikoo selvittää asian perusteellisesti. Tätä selvitystä myös ELY-keskus on pyytänyt.

Lue lisää:

Kaivosyhtiö jatkaa kullan kaivamista ja malminetsintää Orivedellä, vaikka sen lupahakemus hylättiin jo vuosia sitten – syynä valitukset, joita voidaan käsitellä vielä pitkään

Lue seuraavaksi