Sote viivästymässä jälleen – Kiuru: Valiokunnan työ ei valmistu tällä viikolla

Vielä ei ole varmuutta sote-viivästyksen pituudesta tai siitä, vaikuttaako viivästys toukokuulle suunniteltujen vaalien ajankohtaan.

sote-uudistus
Krista Kiuru
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).Markku Ulander / Lehtikuva

Sote-mietintöjen valmistuminen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lykkääntyy.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi iltapäivällä, ettei tavoiteltu sote-mietintöjen valmistumisaikataulu päde. Tarkoitus oli, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta koskevat valiokunnan mietinnöt olisivat valmistuneet syyskuun loppuun mennessä.

Käytännössä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöjen valmistuminen tarkoittaa mietintöluonnoksia, joihin perustuslakivaliokunnan on tarkoitus ottaa kantaa perustuslainmukaisuuden näkökulmasta.

– Ei ole mahdollista, että mietinnöt valmistuvat tällä viikolla. Valiokunta on siitä yksimielinen, että tämän viikon aikataululla ei millään tulla maaliin, arvioi Kiuru.

Kiuru ei ottanut kantaa siihen, kuinka paljon valiokunnan mietintöjen valmistuminen viivästyy. Ylen saamien tietojen mukaan kyse on todennäköisemmin viikoista kuin päivistä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana Kiuru ei arvioinut, onko valiokunnan viivästys niin merkittävä, että toukokuun lopulle aiotut maakuntavaalit lykkääntyisivät jälleen.

– Eduskunnassa vastataan kansalaisille siitä, että tämä lakipaketti tulee käsiteltyä huolella ja laatukylki edellä. Tulemme erittäin kiireellä, mutta huolellisesti tätä kokonaisuutta käsittelemään. Ja siltä osin haaste on vaativa, pohtii Kiuru tilannetta.

Kahden tai kolmen viikon lisäaikaa ei yksin kaada sotea

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosten viivästyminen parilla kolmella viikolla ei välttämättä kaada sote-lakien hyväksymistä. Soten hyväksymisen kannalta merkityksellistä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan aikataulu sekä valiokunnan arvio sote-lakien perustuslainmukaisuudesta.

Kiurun mukaan hallitus toimitti sosiaali- ja terveysvaliokunnalle uusia sote-lakien pykälämuotoiluja vielä syyskuun alussa.

Jos sote-lait läpäisevät perustuslakivaliokunnan, äänestää koko eduskunta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta sekä terveyspalvelujen valinnanvapauden hyväksymisestä.

Hallitus on pyrkinyt välttämään aikataulupaineiden luomista eduskunnan valiokunnille.

Kaavailuissa on kuitenkin ollut sote-lakien hyväksyminen eduskunnassa marras-joulukuussa. Silloin lait tulisivat voimaan ensi vuoden alussa. Maakuntavaalit voitaisiin silloin järjestää europarlamenttivaalien yhteydessä toukokuun lopulla ensi vuonna.

Sote-lakien kanssa käsittelyajasta perustuslakivaliokunnassa kilpailevat myös kesken olevat tiedustelulait. Jos eduskunta päättää säätää tiedustelulait kiireellisellä perustuslain muutoksella, ruuhkautuu perustuslakivaliokunta entisestään.

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli myös sote-lakien aikatauluja keskiviikon kokouksessaan.

Puhemiesneuvostoon kuuluva liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, hallituspuolue sinisten Ari Jalonen on sote-mietintöjen suhteen vielä luottavainen.

– Kyllä tämä vielä voi tulla.

Jalonen ei halua tarkemmin arvioida valiokuntatyön aikatauluja.

Lue lisää:

Hallitus ja oppositio kiistelivät sotesta: Keskustan Vehviläinen näki "lehmän hännän heiluvan" SDP:n Rinteen puheissa