Merikarvialaiselle kierrätystehtaalle miljoonainvestointi – tavoitteensa lisätä Suomen muovinkierrätystä 50 prosenttiin kolmessa vuodessa

Tällä hetkellä muovipakkauksista kierrätetään Suomessa arviolta 27 prosenttia. Vuoden 2025 tavoite on jo 55 prosenttia.

kiertotalous
Muovinkeräysastia.
Kuluttajien muovijätteen uudelleenkäyttö helpottuu Merikarvialla uuden investoinnin vuoksi.Matti Myller / Yle

Kiertotalousyhtiö Lassila & Tikanoja investoi Merikarvian muovinkierrätyslaitokselle 3–5 miljoonaa euroa.

Investoinnin myötä merikarvialaislaitoksen käsittelykapasiteetti kaksinkertaistuu 20 000 tonniin vuodessa ja se pystyy käsittelemään entistä likaisempia ja hankalampia muovilaatuja.

Lassila & Tikanoja on jo aiemmin investoinut samaan laitokseen yli 10 miljoonaa euroa. Yrityksen mukaan laitoksen kapasiteettiä voidaan jatkossa edelleen kasvattaa muovin käyttöönoton lisääntyessä.

Nyt kierrätetään 27 prosenttia muovista, kolmen vuoden päästä tavoite on 50 prosenttia

Merikarvialla sijaitseva kierrätyslaitos prosessoi erilaisia teollisuuden ylijäämä- ja hylkymateriaaleja sekä teollisuuden kuljetuslaatikoita uusioraaka-aineiksi.

Tehdas valmistaa yli 100 erilaista uusiomuoviraetta, joita hyödynnetään pääosin kotimaisessa muoviteollisuudessa.

Uuden investoinnin myötä Merikarvialle otetaan käyttöön uusi pesutekniikka, joka mahdollistaa hankalasti kierrätettävän muovin jalostamisen korkealaatuisiksi raaka-aineiksi kiertotalouden käyttöön. Uusi teknologia on tarkoitus ottaa käyttoon kesällä 2019, mutta materiaalin vastaanotto aloitetaan välittömästi.

EU:n jätedirektiivi edellyttää, että vuonna 2025 muovipakkauksista pitäisi kierrättää 50 prosenttia ja vuonna 2030 55 prosenttia. Tällä hetkellä Suomessa kierrätykseen päätyy 27 prosenttia muovipakkauksista.

Lue lisää:

Kauppaketjut: Muovikassien suosio laskee yhä – katso, millainen hiilijalanjälki muovikassilla on verrattuna riisiin tai perunaan

Kuuluuko jogurttipurkki muovinkeräykseen? Muovien lajittely yleistyy, mutta kaikille ei ole selvää, mikä kelpaa kierrätykseen

Mitä muovijätteelle tapahtuu? – "Kuluttajamuovia ei ole koskaan viety ulkomaille"