KRP ja Tulli: Kokaiinin käyttö on yleistynyt – "Siellä on aivan normaaleita työssäkäyviä"

Tullin mukaan yksittäiset takavarikot saattavat olla useita kiloja, kun muutama vuosi sitten määrät olivat joitakin satoja grammoja.

Huumeiden kauppa ja salakuljetus
Tällaisia huumeita Suomeen nyt virtaa
Tällaisia huumeita Suomeen nyt virtaa

Pirkanmaalla paljastui eilen jo kolmas valtava huumevyyhti tänä vuonna. Tampereen seudulla toimineen huumeliigan epäillään myyneen kaksi kiloa kokaiinia.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Räty sanoo tapauksen kertovan siitä, että huumeiden käytön trendit ovat Suomessa ylöspäin.

– Se kertoo myös Suomen poliisin ja lainvalvontaviranomaisten onnistumisista, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Räty arvioi.

Huumaisainerikollisuutta tutkinut rikosylikomisario vahvistaa, että kokaiinin käyttö on Suomessa nousussa. Menneinä vuosina kokaiinia ei niin paljoa ole ollut.

Räty huomauttaa, että Tampere ei ole mikään erityinen huumepesäke. Pirkanmaalla huumeiden käyttö on samalla tasolla muiden Suomen suurten kaupunkien kanssa.

– Alueellisia eroja ei juuri ole. Nyt poliisin onnistuminen vain sattui osumaan Tampereelle.

Kokaiinin käyttö yleistynyt – käyttäjissä myös tavallisia työssäkäyviä ihmisiä

Valvontapäällikkö Sami Outinen Tullista allekirjoittaa huumeiden käytön kasvun ja kokaiinin yleistymisen katukaupassa. Kun Tullin takavarikoitujen aineiden tilastoja vertaillaan jätevesitutkimuksen tuloksiin, tulokset on hänen mukaansa samansuuntaisia.

"Perinteiset" synteettiset huumausaineet pitävät pintansa vuodesta toiseen: amfetamiini, metamfetamiini ja ekstaasi ovat niistä tyypillisimpiä.

KRP:n Rädyn mukaan kokaiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa, sillä saatavuus on parantunut. Hänen mukaansa Euroopan alueella on tehty hyvin suuria kokaiinitakavarikkoja muun muassa Hollannissa.

Tullin Sami Outisen mukaan kokaiinin käyttäjäpiirit ovat saattaneet laajentua ja käyttö liittyy tiettyyn sosiaaliseen kanssakäymiseen.

– Tampereella on ollut selkeästi nähtävissä viime aikoina, että siellä on aivan normaaleita työssäkäyviä ihmisiä, jotka ovat nyt epäiltyinä kokaiinivyyhtiin, KRP:n rikosylikomisario Räty jatkaa.

Tullin Outisen mukaan huumeiden salakuljetuksen määrät ja takavarikkojen kertaerät ovat kasvaneet. Tutkinnan pääpaino on maahantuonnin kanavissa.

– Kun muutaman sadan gramman takavarikko oli tyypillinen muutama vuosi sitten, nyt useampi kilo ei ole mitenkään poikkeuksellista, hän sanoo.

Huumeita saapuu Suomen eri puolilta Eurooppaa – Hollannista tulee paljon

Tullin Outisen mukaan huumeiden salakuljetuksessa karkeasti sanoen puolet tekijöistä on Suomen kansalaisia ja puolet ulkomaan kansalaisia. Baltiasta johdettu huumausainerikollisuus on ollut Tullin huomion keskipisteessä jo pitkään.

KRP:n Rädyn mukaan amfetamiini, metamfetamiini ja ekstaasi tulevat Suomen pääosin Hollannista. Albaniasta tuodaan Suomeen paljon marihuanaa.

– Subutex puolestaan kulkeutuu pitkälti Ranskasta Suomeen, Outinen sanoo.

Niin sanotuista muuntohuumeista poliisi saa etukäteen tietoa eri maista viranomaisyhteistyön avulla. Siten uusin aineisiin osataan paremmin varautua.

Yhdysvalloissa ilmennyt opioidiongelma on rantautumassa pikkuhiljaa myös Suomeen. Tullin Outinen vahvistaa, että opioidien käyttö yleistyy ja niitä takavarikoidaan Suomesta yhä enemmän.

– Tällä hetkellä opioidit on viidenneksi yleisin tutkittu aine meille. Tulli on tutkinut viime aikoina enemmän fentanyyliä kuin kokaiinia ja hasista, Outinen sanoo.

– Meillä on hyvä tilanne sen suhteen, että opioidien käyttö ei ole ainakaan vielä räjähtänyt käsiin, KRP:n Räty huomauttaa.

Outinen kertoo, että Tulli on paljastanut viime vuosien aikana yli 20 huumeiden nettikauppaa, minkä myötä huumausainekaupasta saatavaa rikoshyötyä on onnistuttu takavarikoimaan virtuaalivaluuttana yli 25 miljoonan euron arvosta.

Lue lisää:

Uusi valtava huumeliiga paljastui taas Tampereella: 23 epäiltyä, MTV: yksi heistä NHL-pelaaja