Puolison sairaus voi muuttaa seksielämää: Oinosilla siitä seurasi ahdistus ja viikon mökötys

Katja ja Petri Oinonen käsittelivät herkkää asiaa puhumalla, mutta kaikki parit eivät siihen kykene.

parisuhde
Katja ja Petri Oinonen.
Katja Oinosen voimakkain oire MS-taudista on väsymys ja voimattomuus.Toni Pitkänen / Yle

Suonenjokelainen Katja Oinonen oli jo valmis antamaan aviomiehelleen luvan käydä vieraissa. Hänellä oli puolitoista vuotta sitten aiemmin diagnosoitu MS-tauti. Vakava sairaus selitti naisen väsymyksen ja voimattomuuden mutta tarkoitti sitä, että asiat eivät korjaantuisi ennalleen.

Väsymyksen vuoksi peitto ei heilunut aviovuoteessa tiuhaan ja aviomies Petri Oinonen tunsi itsensä toistuvaksi torjutuksi.

– Minusta ei ollut antamaan kaikkea sitä, mitä hän haluaa, Katja sanoo itkuisin silmin.

Katja oli joutunut vääntämään miehelleen rautalangasta, että hän ei jaksa eikä pysty ilakoimaan pimeässä.

– Viikon verran hän mökötti.

Sairastuminen voi viedä seksihalut tai -kyvyt. Esimerkiksi Tampereen yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan rintasyöpään tai eturauhassyöpään sairastuminen muuttaa seksuaalisuutta, kehonkuvaa ja parisuhdetta.

Lupa ei olisi tullut sydämestä vaan säälistä.

Petri Oinonen

Oinosilla mökötystä ja rautalankakeskustelua oli edeltänyt viikkojen hiljaiselo makuuhuoneen puolella. Toinen torjui ja toinen tuli torjutuksi. Katjan mielestä Petri loukkaantui ja se alkoi näkyä hänen käytöksessä ja pariskunta tappeli asioista, joista yleensä ei nosteta meteliä.

Petri Oinosta vaimon kieltäytyminen "otti pattiin" ja hieman otti se miehisyydenkin päälle. Pääasiassa öisin työskentelevä rekka-autonkuljettaja kuvailee menneensä pohjamutiin ja käsitelleen asian siellä.

– Periaatteessa vika ei ole minussa. Olen miettinyt sen asian yön syvinä tunteina.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Katja Oinonen lepäämässä.
Sairaanhoitajana työskentelevä Katja Oinonen ajattelee, että seksielämästä on vaikea puhua läheisimmille ystävillekään.Toni Pitkänen / Yle

Hurttia huumoria viljelevä rekkakuski kertoo ymmärtäneensä vaimonsa sanat, että nyt asia on näin, muttei aina. Toisin sanoen, kun vaimo on väsynyt ja voimaton, vällyjen välissä on hiljaista. Kun vointi on parempi, pilke silmäkulmaan löytyy.

– Kun Katja on väsynyt, tiedän laittaa telkkarin vain kiinni ja ruveta nukkumaan, Petri Oinonen lausahtaa nyt kahvipöydässä pistäen asian nauruksi.

Petri ei koskaan pyytänyt Katjalta lupaa hakea fyysistä tyydytystä muualta, mutta Katja ehti epäillä että se olisi ainoa ratkaisu. Aviomies kuitenkin näki, että se olisi rikkonut pitkän liiton.

– Lupa ei olisi tullut sydämestä vaan säälistä. Sen päivän jälkeen mikään ei olisi palannut ennalleen.

Petri on toitottanut Katjalle, että tämä riittää. Nyt Katja uskoo sen, mutta ennen luottamusta tähän tarvittiin parisuhteen kriisi ja solmun purkaminen.

Ei ole itsestään selvyys, että Katja ja Petri saivat käsiteltyä ongelman. Moni liitto kariutuu, kun toinen puoliso sairastuu vakavasti.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Katja Marin.
KYSin Syöpäkeskuksen erikoislääkäri Katja Marin ajattelee, että potilaiden parisuhdetta voitaisiin tukea, jos sen tilasta rohkaistuttaisiin kysymään ja kertomaan.Toni Pikänen / Yle

Erikoislääkäri Katja Marin näkee pariskuntien eroavan juuri silloin, kun voimavarat ovat muutenkin vähissä. Sairastava voi muuttua esimerkiksi vaativaksi, vihaiseksi tai herkäksi. Hän ei välttämättä ole se ihminen, johon puoliso rakastui.

Marin sanoo, että osa pariskuntien ongelmista johtuu puhumattomuudesta. Parisuhteen ongelmista ei myöskään kerrota kovin helposti hoitavalle henkilöstölle.

– Ne ovat usein sellaisia ovenkahvakeskusteluita. Potilas on jo lähdössä ja sitten ohi mennen mainitsee kotiongelmista.

Toisinaan potilas joudutaan ottamaan vuodeosastolle, koska kotona asiat ovat kriisiytyneet niin pahasti, ettei kotona oleminen ole mahdollista. Parisuhdeongelmista ei myöskään uskalleta kertoa lääkärille tai hoitajille.

– Saatetaan jopa luulla, että syöpähoidot lopetetaan potilaan kotiongelmien vuoksi, Katja Marin kertoo potilaiden peloista.

Marin uskoo, että yksinkertaisesti rohkeus kysyä ja kertoa auttaisi ongelmaan. Jos hoitohenkilöstö rohkaistuisi kysymään enemmän puolisoiden ja perheiden kuulumisia ja jaksamista, huoliin voitaisiin tarttua nopeammin. Toisaalta apua voitaisiin tarjota, jos ihmiset uskaltaisivat kertoa huolistaan.

Kysyminen ja puhuminen eivät maksaisi mitään ja voisivat korjata sen, että moni puoliso tuntee jäävänsä ilman tukea puolison sairastaessa.

Petri Oinonen keräämässä polttopuita.
Petri Oinonen lämmittää ulkosaunan joka päivä. Vaimo ei enää kestä kuumuutta sairautensa vuoksi, joten nykyisin Petri kylpee yksikseen. Petri kertoo, miten on käsitellyt Katjan sairautta halkoja hakatessa ja saunoessa.Toni Pitkänen / Yle

Parisuhdekeskus Katajan vuoden 2017 selvityksen mukaan joka kolmas pariskunta jäi ilman tukea, vaikka olisi kaivannut apua parisuhteeseensa, kun toinen puolisoista sairastui. Puolet vastaajista sai tukea ystäviltä. Terveydenhuollosta tukea parisuhteeseen saivat vain harvat.

Moni tuntee jäävänsä yksin, kun puoliso sairastaa.

Ystävät saattavat olla vähemmän tekemisissä kuin aiemmin. Heille voi olla vaikea lähestyä sairastunutta tai hänen perhettään. Katja Oinonen kertoo, että hänen sairastuttuaan sosiaalinen elämä on vähentynyt ja Petrin kanssa yhteiset reissut ovat vähentyneet.

– Minä järjestin ennen kaikenlaista menoa ja juhlia. Nyt en jaksa, joten olemme kotona neljän seinän sisällä, Katja harmittelee.

Katja kertoo huomanneensa, että osa ystävistä ei pidä yhteyttä samoin kuin ennen. Yhteydenpito paljastui yksipuoliseksi, kun sosiaalinen Katja sairastui eikä jaksanut soitella ystävilleen.

Petrillä puolestaan on omat luottoystävänsä, joiden kanssa hän on voinut jakaa kaiken tuntien mittaisissa puheluissa.

– Meillä ei jää kiveäkään kääntämättä, Petri Oinonen kertoo keskusteluista parhaan kaverinsa kanssa.

Katajan selvityksestä käy ilmi myös että sairaus lähentää joitakin puolisoita. Puolisosta tuli tärkein tukija ja ystävä. Näin kävi myös Oinosilla.

Perheterapeutti ja Katajan toiminnanjohtaja Liisa Välilä sanoo, että puolison vakava sairastuminen voi uuvuttaa toisen puolison. Toiselle puolisolle voi jäädä vastuu esimerkiksi perheen toimeentulosta ja lastenhoidosta.

– Moni omainen valvoo, murehtii, suorittaa, taistelee ja ehkä uupuu, Välilä harmittelee.

Tukea ja apua on saatavilla, mutta kriisin hetkellä paikat, jonne ottaa yhteyttä voivat olla vaikeasti löydettävissä. Potilasjärjestöt ovat yksi taho, josta koko perhe voi saada apua.

Terveydenhuollossa yritetään ottaa huomioon koko perheen jaksaminen. Konkreettiset toimet voivat tuntua pieniltä potilaista ja heidän perheistään.

– Saimme meidän haastattelulomakkeeseen kysymyksen, onko perheessä alaikäisiä lapsia. Pyrimme jo alkuvaiheessa näin kartoittamaan potilaiden perhetilannetta, KYSin Syöpäkeskuksen erikoislääkäri Katja Marin toteaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Katja ja Petri Oinonen.
Katja ja Petri Oinonen ovat olleet yhdessä 30 vuotta. Sinä riität minulle, sanoo Petri vaimolleen. Katja puolestaan uskoo miehensä sanat ja saa niistä voimaa huonoina päivinään.Toni Pitkänen / Yle

Oinosen pariskunta käsitteli pulmansa keskenään. Petri Oinonen puhui pitkiä puheluita kaverinsa kanssa ja Katjan kanssa. Pariskunta kävi Neuroliiton järjestämällä kurssilla, ja käänsi vielä viimeisetkin kivet parisuhteesta.

– Siellä piti tehdä kaiken maailman tehtäviä. Kysyttiin toisen lempiruuat ja -värit. Rakkaudentunnustuksiakin piti kirjoittaa alvariinsa, Petri Oinonen naureksii.

Aviomies ei muista millaisia sanoja kirjoitti papereihin, mutta ne ovat vielä luettavissa.

– Otin ne talteen. Voin sitten lukea, kun tulee seuraava tappelu, Katja sanoo katsoessaan miestään lempeästi.

Oinoset kuitenkin huomasivat, että heidän suhteensa on jopa parempi kuin he osasivat ennakoida.

– Pikkukipinä on vieläkin, virnistää Petri Oinonen.

Vähentyneen seksin tilalla Oinosilla on nyt entistä enemmän muunlaista läheisyyttä: halauksia, sipaisuja ja suukkoja.

– Katja teki selväksi, että tilanne on nyt tämä, muttei aina. Sittenhän minä tajusin, että valoa on tunnelin päässä.

Lue lisää:

Himo voi haalistua huolien alle – monen parin seksi vähissä