Leader-rahalla tehty Lapissa kymmeniä liikunta- ja harrastuspaikkoja

Leader-asiamies Heli Wallsin mukaan rahoitusmuoto on julkiselle sektorille kustannustehokasta. Lisäksi siihen liittyvä talkootyö kasvattaa yhteisöllisyyttä.

Liikuntapaikkojen rakentaminen
Melojat joella.
Leader-rahoituksella on toteutettu esimerkiksi Tornionjoen melontareitti.Risto Koskinen / Yle

Leader-rahoituksella on toteutettu Lapissa kymmenien liikunta- ja harrastuspaikkojen rakentaminen viiden viime vuoden aikana.

Leader Tunturi-Lappi ry:n, Leader Outokaira tuottamhan ry:n ja Peräpohjolan Leader ry:n alueilla on rahoitettu yhteensä 33 harrastepaikkaa, 16 liikuntapaikkaa ja 6 harrastuksiin liittyvää hankintaa.

Julkista rahaa eli EU:n, valtion ja kuntien rahaa Lappiin on saatu noin 1,4 miljoonaa euroa.

Tarkkoja lukuja ei kuitenkaan Lapin osalta tiedetä, koska Lapin neljästä Leader-ryhmästä Pohjoisin Lappi ei ole ilmoittanut lukemiaan valtakunnallisessa kyselyssä. Lisäksi Posio kuuluu Koillismaan Leader-ryhmään ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueeseen, joten sen lukuja ei ole huomioitu Lapin osuudessa.

Lapissa Leader-rahoituksella on toteutettu esimerkiksi Kemissä Kiikelin lähimetsäalueen rakentaminen ympärivuotiseksi ulkoilu- ja retkeilykohteeksi.

Tukea ovat saaneet myös melontareitit Tornionjoelle ja Tsahkaljärven lähiretkeilyreitit Kilpisjärvelle.

Leader on kustannustehokasta yhteiskunnalle

Koko maassa Leader-rahoituksella tehdään vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa. Leader-rahoitusta on käytetty yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosina 2014-2018.

– Leader-rahoitus on julkiselle puolelle kustannustehokasta. Toteuttaja on yleensä yhdistys tai seura, jotka tekevät työn talkoilla. Jos esimerkiksi liikuntakenttä rakennettaisiin kunnan omana työnä, olisi sen hinta huomattavasti korkeampi, sanoo leader-asiamies Heli Walls.

Hankkeisiin tarvitaan myös yksityistä rahoitusta, johon lasketaan mukaan yhdistysten talkootyö. Walls arvelee, että yksityisen rahoituksen osuus leader-hankkeissa olisi ainakin 35 % eli ainakin 16 miljoonaa euroa. Tästä kuitenkin suurin osa on talkootyötä.

– Talkootyö tekee asian omaksi. Yhdessä tekemällä luodaan yhteisöllisyyttä ja paikoista myös pidetään huolta, Walls sanoo.