Hyppää sisältöön

Supo varoittaa: Yli 200 terrorismirikoksista tuomittua vapautumassa lähivuosina – "Valitettavasti nämä ihmiset eivät välttämättä ole muuttaneet ajattelua vankilassa"

Terroristisia mentoreita on yhä enemmän, Supo arvioi.

Kuva: Sebastian Willnow / EPA

Vankiloista on Länsi-Euroopassa vapautumassa yli 200 terrorismirikoksista tuomittua lähivuosien aikana, sanoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

– Valitettavasti nämä ihmiset eivät välttämättä ole muuttaneet ajattelua vankilassa, ja he ovat saattaneet verkostoitua järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, Pelttari sanoo.

Pelttarin mukaan terrorismiuhkaa laskevia tekijöitä ei ole näkyvissä, vaikka toimintaympäristö muuttuu nyt aiempaa hitaammin. Kun äärijärjestö Isis joutuu sinnittelemään yhä ahtaammalla, terroristiset henkilöt ja verkostot joutuvat hakemaan paikkansa uudestaan.

Pelttarin mukaan yhä enemmän on potentiaalisia mentoreita, jotka voivat radikalisoida yksittäisiä ihmisiä. Samaan aikaan terroristiset verkostot toimivat notkeasti verkossa. Pelttarin mukaan tällä hetkellä supon seurannassa on noin 370 kohdehenkilöä. Merkittävimpänä uhkana ovat yksittäiset ihmiset, joille terroristista propagandaa suunnataan. Yhtenä osasena palapelissä ovat vierastaistelijat, jotka palaavat konfliktialueilta.

– On tapana ajatella, että lintukoto rikkoutuu jokaisen iskun jälkeen.

Myös terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta arvioi, että jatkossakin olosuhteet ovat otolliset jihadistisen terrorismin kehittymiselle Euroopassa. Hänen mukaansa Suomessa on ollut toisen maailmansodan jälkeen poikkeuksellisen vähän poliittista väkivaltaa.

Malkin mukaan Suomessa on ollut myös tapana epäpolitisoida poliittista väkivaltaa, vaikka tekijällä olisi ollut poliittinen motiivi. Tilanne poikkeaa silloin, jos Suomeen on näyttänyt rantautuvan jokin uutena pidetty ilmiö.

– On tapana ajatella jokaisen iskun jälkeen, että lintukoto rikkoutuu. Mutta kummallisesti lintukoto aina seuraavaan tekoon mennessä korjautuu ja rikkoutuu sitten uudessa teossa taas uudestaan, Malkki kommentoi keskustelun kulkua.

"Ennaltaehkäisy tärkeää"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi puolestaan keskiviikkona, että poliisin strategiassa korostuu tulevaisuudessa ennaltaehkäisevä työ. Turvapaikanhakijatilanne vuonna 2015 muutti Kolehmaisen mukaan tilannetta.

Asia näkyy hänen mukaansa muun muassa ääripäiden polarisaationa, minkä lisäksi esimerkiksi sotarikokset ovat lisääntyneet. Kolehmainen pitää tärkeänä keinona tiivistä yhteistyötä poliisin ja kolmannen sektorin välillä ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Kolehmaisen mukaan myös järjestäytynyt rikollisuus on kiinnostunut maahantulijoista.

– Järjestäytynyt rikollisuus pyrkii rekrytoimaan maahantulijoita, Kolehmainen sanoi.

Pelttari, Malkki ja Kolehmainen puhuivat keskiviikkona Eduskunta turvallisuuden tekijänä -seminaarissa eduskunnan tiloissa.

.
.