1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maria Sid

Tukholman kaupunginteatterin varajohtajana aloittava Maria Sid: “Taidelaitoksen johtamisessa pitää olla tosi isot korvat”

Ohjaajana ja näyttelijänä tunnetuksi tullutta Maria Sidiä on kannustanut eteenpäin kaksi perustunnetta – pelko ja häpeä. Silti hän on sitä mieltä, että suomalaiset peittoavat ruotsalaiset itsetunnossa.

Maria Sid
Tukholman kaupunginteatterin varajohtajana aloittava Maria Sid: "Luovien ihmisten johtamisessa pitää olla isot korvat"
Tukholman kaupunginteatterin varajohtajana aloittava Maria Sid: "Luovien ihmisten johtamisessa pitää olla isot korvat"

Maria Sid on uransa aikana ollut niin näyttelijänä, ohjaajana ja pian myös johtajana. Eteepäin häntä on vienyt pyrkimys päästä eroon peloista. Hän myöntää, että oli vielä lapsena ja nuorena kova pelkäämään.

– Tajusin, että minun pitää mennä kohti pelkojani. Olen utelias, ja minua kiinnostaa aina sukeltaa kunnolla sisään asioihin. Silloin unohtaa pelon, kun keskittyy olennaisimpaan.

Tulevaa pestiään Tukholman kaupunginteatterin varajohtajana Sid pitää inspiroivana. Tehtävä sisältää paitsi teatterin taiteellisen tulevaisuuden suunnittelua, myös arkista käytännön johtamista. Sid halua johtajana luoda turvallisen työympäristön, jossa ei edetä pelon kautta.

Työnsä johtajana Sid näkee jatkuvana ongelmien ratkaisemisena.

– Taidelaitos on hurja paikka. Siinä pitää olla tosi isot korvat.

“Nais”johtajuuden ja “mies”johtajuuden termit innostavat Sidin ajatusleikkiin:

– Mitä jos kaikki olisikin toisin päin? Jos sata vuotta sitten olisikin ollut vain naisjohtajia. Ja nyt olisi sitten myös miesjohtajia. Jos kaikki presidentin olisivat olleet naisia, ja sitten valittaisiin miespresidentti. Sillä ajatuksella on hauska leikkiä, ja se avaa samalla niitä rakenteita, joita on ollut – ja yhä on.

Häpeä on ihana teema

Jo kolme vuotta Tukholmassa asunut Sid on ollut nyt toukokuusta lähtien Suomessa sekä ohjamassa, että näyttelemässä. Sidin ohjaama Svenska Teaternin Chess-musikaali sai ensi-illan syyskuun alussa, ja loppukuusta on toisen ohjaustyön, Pikaparantola -oopparan kantaesitys Kansallisopperassa.

Koko kesän Sid näytteli lisäksi poliisin roolia Oulussa kuvatussa, kansainvälisille markkinoille tähtäävässä rikossarjassa Kaikki synnit.

Sidiä kiehtoo erityisen paljon häpeän käsite. Teema, joka on vahvasti esillä myös Pikaparantola-oopperassa.

– Häpeä on ihana! Se on meidän kaikkien suurimpia ongelmia. Se on meissä kaikissa. Me häpeämme kaveria, itseämme. Nytkin hävettää hirveästi istua tässä haastateltavana. Se on tärkeä aihe, koska meidät on paljolti kasvatettu häpeän kautta.

Kahdessa maassa asuvan Sidin mielestä suomalaisilla on kuitenkin jopa vahvempi itsetunto kuin länsinaapureilla.

– Olen oivaltanut sen vasta ihan viime aikoina. Siellä puhutaan paljon, ja ollaan vähän niinkuin olevinaan, näytellään itsetuntoa. Meistä suomalaisista löytyy sisältä aika jämpti tyyppi, joka juo yhden oluen ja sanoo “Mä rakastan sinua”.

Pikaparantola-ooppera suoratoistetaan Yle Areenassa 2.10 2018 kello 18:25.

Katso Maria Sidin koko haastattelu Yle Areenassa:

Maria Sid Puoli seitsemän -studiossa
Puoli seitsemän 26.9.2018
Lue seuraavaksi