Mitä ihmettä tapahtui Ruotsin ja Kiinan suhteille? BBC kokosi erikoisen saagan vaiheet

Kiinan ja Ruotsin välisessä nokkapokassa on todennäköisesti kyse Kiinassa pidätetystä Ruotsin kansalaisesta Gui Minhaista, arvioivat asiantuntijat.

diplomatia
Kuvakaappaus kustantaja Gui Minhaista South China Morning Postin -nettisivustolta.
Kuvakaappaus Ruotsin kansalaisesta, kustantaja Gui Minhaista South China Morning Postin -nettisivustolta.South China Morning Post / Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin ja Kiinan välille on yllättäen kehkeytynyt diplomaattinen kahina, joka on kärjistynyt äärimmilleen viime päivien aikana.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) käy läpi tuoreessa artikkelissaan maiden välisen nahisteluvyyhden eri vaiheet.

Kaikki sai alkunsa aiemmin tässä kuussa, kun julkisuuteen tuli video, jossa ruotsalaispoliisit poistivat kolme kiinalaisturistia hotellista Tukholmassa. (Video on katsottavissa esimerkiksi The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) sivuilla).

Kiinalaismies ja hänen vanhempansa olivat saapuneet hotellille puolita öin – useita tunteja ennen heidän hotellivarauksensa alkua. Kolmikko pyysi saada odottaa hotellin aulassa, mutta henkilökunta ei tähän suostunut. Lopulta tilanne kärjistyi siihen, että poliisi poisti kiinalaiset hotellilta.

Tilanteesta julkaistulla videolla hysteerisen oloinen kiinalaismies huutaa englanniksi, että heitä ollaan tappamassa, jonka jälkeen mies kaatuu dramaattisesti jalkakäytävälle. Ruotsalaispoliisit seuraavat sivusta, kun miehen äiti itkee ja vaikertaa sekä huutaa kiinaksi apua.

Kyseinen video jaettiin myöhemmin Kiinan sosiaalisessa mediassa, missä sitä on katseltu miljoonia kertoja. Kommenteissa osa arvostelee Ruotsin poliisia kolmikon julmasta kohtelusta, kun taas jotkut pitävät kiinalaisten reaktioita tilanteessa liioitellun dramaattisina.

Ruotsin Kiinan-suurlähetystö vaati pian Ruotsin hallitukselta anteeksipyyntöä väittäen poliisien ”loukanneen Kiinan kansalaisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.”

Hotellin omistaja kertoi Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että kiinalaisperhe oli varannut hotellihuoneen väärälle päivälle eikä pyynnöistä huolimatta suostunut lähtemään.

Kiina raivostui SVT:n satiiriohjelmasta – opasti kiinalaisturisteja tavoille

Muutaman viikon hiljaiselon jälkeen kahina leimahti uudelleen maiden välille, kun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT esitti kanavallaan satiirisen ”Svenska Nyheter” –ohjelman (siirryt toiseen palveluun). Siinä pilailtiin paikoin rankastikin kiinalaisturistien kustannuksella.

Sketsissä opastetaan mandariinikiinalla, mitä kiinalaisturistien tulisi muistaa ulkomailla matkustaessaan. Sketsissä juontaja muun muassa opastaa, ettei historiallisten rakennusten eteen tule ulostaa. Lisäksi juontaja muistuttaa, ettei koiraa ulkoiluttava henkilö ole liikenteessä lounaansa kanssa.

Satiiripätkä julkaistiin Kiinan YouTubea vastaavalla Youkulla ja uusi soppa oli taas kiehumassa. Pian Kiinan Twitteriä vastaavassa Sina Weibo -mikroblogipalvelussa miljoonat kiinalaiset kommentoivat vihaisesti ruotsalaisohjelmaa.

– Tämä on anteeksiantamatonta. Myönnän, että kiinalaisturistit ovat käyttäytyneet nolostuttavasti, mutta ruotsalaisten ei pitäisi halventaa koko Kiinaa tällä tavoin. Heidän pitäisi pyytää anteeksi, kirjoitti eräs kommentoijista.

Moni kommentoijista kehotti boikotoimaan ruotsalaisyhtiöiden, kuten Ikean ja H&M:n tuotteita vastalauseena ruotsalaisten törkeyksille.

– He tarkoituksellisesti dubbasivat sketsin kiinaksi, joten he selvästi haluavat meidän tietävän, että olemme solvauksen kohteena, muistutti yksi kommentoija.

Luonnollisesti Kiinan hallitus oli raivoissaan sketsistä ja katsoi sen halveeraavaan törkeästi Kiinan kansalaisia.

SVT:n viihdepäällikkö Thomas Hall totesi BBC:lle, että ohjelman tarkoituksena oli ottaa satiirin ja huumorin keinoin kantaa Kiinan ja Ruotsin tämänhetkisiin suhteisiin. Myöhemmin Hall tosin myönsi, ettei satiiripätkää olisi pitänyt ladata Youko-videopalveluun ja pahoitteli asiaa.

Ruotsin kansalaisen pidätys hiertää maiden välejä

Vaikka maiden nahistelua koskevat uutisotsikot ovat pyörineet viime aikoina sketsien ja turistivideoiden ympärillä, kiehuu pinnan alla aivan muista syistä, muistuttavat useat asiantuntijat.

Yksi näistä syistä on Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman kuukauden takainen vierailu Ruotsissa. Kiina pitää Dalai-lamaa separatistina, joka yrittää horjuttaa Kiinan vakautta. Kiinan valtiollinen media on kiistänyt jyrkästi, että Dalai-laman vierailulla olisi mitään tekemistä viime viikkojen nahistelun kanssa.

Todennäköisin syy välirikolle on todennäköisesti Kiinassa pidätetty Ruotsin kansalainen Gui Minhai. Näin arvelee BBC:lle analyytikko Viking Bohman Ruotsin ulkopoliittisesta instituutista.

Kiinassa kadonneiden mustavalkokuvia.
Ruotsin kansalainen Gui Minhai on yksi viidestä kirjakauppiaasta, joiden kohtelu herätti huolta Kiinan viranomaisten otteista Hongkongissa.Guy Corbishley / AOP

Kirjakustantaja Gui on joutunut Kiinan hallinnon hampaisiin julkaistuaan useita maan johtoa arvostelevia kirjoja.

Hong Kongissa asuva Gui pidätettiin tammikuussa hänen ollessa junamatkalla Pekingiin kahden ruotsalaisdiplomaatin seurassa. Guin on epäilty sairastavan ALS-tautia ja hän oli pidätyshetkellä matkalla tapaamaan ruotsalaista lääkäriä.

Ruotsi on vaatinut toistuvasti, että Kiina vapauttaa Guin.

Bohman arvelee, että Kiinan ja Ruotsin välinen diplomaattinen selkkaus saattaa kärjistyä entisestään, elleivät osapuolet löydä ratkaisua asiaan.

Ruotsalaisen kirjakustantajan pidätysdraama jatkuu Kiinassa: "Ei halua tavata ruotsalaista lääkäriä"

Myös EU vaatii Kiinassa pidätetyn ruotsalaisen vapauttamista

Ruotsin kansalaisen pidätys kiristää jälleen Ruotsin ja Kiinan suhteita – Gui Minhai otettiin kiinni junasta ruotsalaisdiplomaattien seurasta

Kiinan tv:hen ilmestyi kadonnut hongkongilainen kirjakauppias – tunnustusta pidetään feikkinä