Senaatti valmistautuu poikkeukselliseen näytelmään – Näitä 5 asiaa kannattaa seurata Kavanaugh'n ja Fordin kuulemisessa

Korkeimman oikeuden tuomariehdokas Brett Kavanaugh ja häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttävä Christine Blasey Ford saapuvat torstaina senaatin lakiasiainvaliokunnan kuultaviksi.

Brett Kavanaugh
Donald Trump ja Brett Kavanaugh puhujalavalla Valkoisessa talossa, Kavanaugh poistuvan Trumpin edessä
Brett Kavanaugh on torstaina senaatin lakiasiainvaliokunnan kuultavana.Michael Reynolds / EPA

WASHINGTON Presidentti Donald Trumpin ehdokas Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi on joutunut odottamattomiin vaikeuksiin. Nyt jo kolme naista on astunut julkisuuteen syyttäen Brett Kavanaugh'ta seksuaalisesta ahdistelusta ja paikallaolosta joukkoraiskauksen aikana.

Korkeimman oikeuden tuomarivirat ovat elinikäisiä, joten 53-vuotiaan Kavanaugh'n nimityksessä olisi muutenkin paljon latausta, mutta marraskuun vaalien lähestyessä panokset ovat nousseet huippuunsa. Mikäli senaatti vahvistaa Kavanaugh'n valinnan kuulemisten jälkeen, Trump ja republikaanit saavat Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen toivomansa konservatiivisen tuomarin.

Kavanaugh'n ja häntä 36 vuotta sitten tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta syyttävän Fordin kuulemiset alkavat torstaina Suomen aikaa kello 17. Niille ennustetaan jättimäistä tv-yleisöä Yhdysvalloissa ja eri puolilla maailmaa.

Kuulemisessa kannattaa seurata ainakin näitä viittä asiaa:

1. Millaisen kuvan Kavanaugh'ta syyttävä Ford itsestään antaa?

Christine Blasey Ford on kalifornialainen psykologian professori, joka ei aiemmin ole esiintynyt senaatissa suorassa tv-lähetyksessä. Mielipidemittausten mukaan useampi amerikkalainen uskoo ennemmin häntä kuin Kavanaugh'ta (siirryt toiseen palveluun) siitä, mitä vuonna 1982 teini-ikäisten bileissä tapahtui, ja ahdisteliko Kavanaugh häntä vai ei.

Mielikuva, jonka hän antaa, voi olla ratkaisevan tärkeä hänen uskottavuutensa kannalta. Senaattorit arvioivat kuulemisen perusteella, ovatko hänen syytteensä niin vakavia, että Kavanaugh'n valintaa pitäisi miettiä uudestaan.

2. Miten Kavanaugh käyttäytyy?

Kavanaugh kiistää kaikki syytökset seksuaalisesta ahdistelusta, vaikka myöntääkin olleensa nuorena ryyppyveikko. Hänen puhtoinen julkisuuskuvansa on jo tahraantunut, mutta samalla hänestä on paljastunut jääräpäinen taistelija. Hän on uhonnut taistelevansa loppuun saakka asemansa ja maineensa puolesta. Demokraatit yrittävät saada hänet hermostumaan torstain kuulemisessa.

3. Miten republikaanisenaattorit käyttäytyvät?

Edellisessä vastaavassa kuulemisessa vuonna 1991 republikaanit jyräsivät silloista korkeimman oikeuden tuomariehdokasta Clarence Thomasia ahdistelusta syyttäneen Anita Hillin maanrakoon. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. #Metoo-maailmassa ahdistelusyytöksille ei enää viitata kintaalla. On kuitenkin epäselvää, miten konservatiivisimmat Kavanaugh'n kannattajat Fordia kohtelevat.

4. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Senaatin lakiasiainvaliokunta on varautunut äänestämään Kavanaugh'n nimityksestä jo perjantaina. Republikaanit haluavat jouduttaa äänestystä. Kavanaugh olisi jo toinen korkeimman oikeuden tuomari, jonka Trump on päässyt nimittämään. Demokraatit taas haluaisivat pitkittää valintaa niin pitkälle kuin mahdollista, jopa marraskuun vaalien yli, koska silloin kongressin poliittinen valtasuhde saattaa olla erilainen.

Tällä hetkellä republikaaneilla on enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Kumpikin leiri käyttää kaikkia mahdollisia parlamentaarisia keinoja joko äänestystä jouduttaakseen tai pitkittääkseen.

5. Mitä äänestäjät ajattelevat?

Yksi epäselvistä kysymyksistä on, mitä kansan syvät rivit lopulta ajattelevat kuulemisesta ja mahdollisesta Kavanaugh'n valinnasta? Kongressivaaleihin on vain kuusi viikkoa. Aktivoituvatko naiset ja nuoret marraskuun 6. päivän vaaleissa, kuten tällä hetkellä näyttää? Ensimmäiset mielipidemittaukset kuulemisen jälkeen antavat suuntaa tulevasta, ja niitä tehdään jo lähipäivinä.

Lue lisää aiheesta:

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas puolustuskannalla – vaimo vierellä poikkeuksellisessa tv-haastattelussa: Olin lukiossa neitsyt

Yhdysvalloissa jo kolmas nainen astui julkisuuteen syyttämään korkeimman oikeuden tuomariehdokasta seksuaalisista väärinkäytöksistä

Analyysi: Kavanaugh vaikuttikin liian puhtoiselta ollakseen totta – Yhdysvalloissa alkaa korkeimman oikeuden sirkusviikko