1. yle.fi
  2. Uutiset

Makean veden kalojen tilanne hälyttävä – Jopa joka viidettä lajia uhkaa sukupuutto

Sea Lifessa asuu iso osa uhanalaisista pandakilleistä. Akvaariosta kala voidaan palauttaa luontoon, jos ihminen tuhoaa sen lähteen.

uhanalaiset lajit
Makean veden kaloja ja sammakoita kuolee sukupuuttoon
Makean veden kaloja ja sammakoita kuolee sukupuuttoon

Makean veden elinympäristöillä menee huonosti. Makean veden kalalajit ja sammakot alkavat vähitellen kadota.

Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että makean veden ongelmat ovat ainakin yhtä vakavia kuin ilmastonmuutos. Kuitenkin makean veden eliöstön köyhtymisestä puhutaan paljon vähemmän.

– Makeat vedet ovat ihan ensisijainen kärsijä, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta ja myös väestönkasvusta. Makean veden kalojen elinympäristöt on usein hyvin rajallisia. Niihin ilmastonmuutos vaikuttaa todella paljon ja sitä kautta sitten menetetään paljon lajeja.

Pandakilli elää autiomaassa

Yksi uhanalaisista lajeista on pandakilli, joka elää hyvin rajatulla alueella autiomaassa, pienessä rikkipitoisessa lähteessä Meksikossa.

Pandakillejä on tällä hetkellä myös Sea Lifessa, käytännössä iso osa koko maailman populaatiosta asuu merimaailman akvaariossa.

Dernjatinin mukaan pandakillin lähde saattaa kuivua, jos esimerkiksi pohjavettä käytetään kasteluun. Kyseessä on ihmisen aiheuttama sukupuutto. Jos pandakilli katoaa, se voidaan mahdollisesti palauttaa akvaarioista luontoon.

Makeissa vesissä elää yllättävän paljon kalalajeja; käytännössä melkein puolet kaikista tunnetuista kalalajeista on makeissa vesissä.

Dernjatinin mukaan juuri nämä makean veden kalat johtavat tilastoja uhanalaisissa ja sukupuuttoon kuolleissa lajeissa.

Sammakkoeläimet tulevat kalojen jälkeen kakkosena. Sammakoiden etu on se, että ne pystyvät jonkin verran liikkumaan, jos niiden elinympäristö tuhoutuu.

"Tahti ennennäkemätön"

Dernjatin sanoo, että tämänhetkisten arvioiden mukaan 20 prosenttia makean veden kalalajeista on uhattuna. Käytännössä se tarkoittaa, että viidesosa lajeista on vaarassa kadota kokonaan.

– Sukupuuttoon kuolleita lajeja on lähes sata tässä viimeisen sadan vuoden aikana, mikä on hurjan suuri määrä, kun verrataan tällaiseen normaaliin sukupuuttonopeuteen.

Dernjatinin mukaan katoamisen tahti on tällä hetkellä ennennäkemätön.

– Voidaan puhua kuudennesta sukupuuttoaallosta suorastaan. Maailman historiassa tunnetaan sukupuuttoaaltoja. Me tiedetään, että dinosaurukset katosivat ja on ollut vielä suurempia sukupuuttoaaltoja, mutta koskaan tällaista vastaavaa nopeutta ei ole ollut ja vieläpä yhden lajin aiheuttamana.

Sinisampi ja monni kadonneet

Dernjatinin mukaan planeetalla on tällä hetkellä yksi laji, joka dominoi ja hallitsee ja joka on irtaantunut normaalista monimuotoisuuteen liittyvästä kontrollista. Tämä laji on ihminen.

– Suomihan on tuhansien järvien ja vesistöjen maa ja voisi ajatella, että täällä ei ole niin akuutti hätä, mutta itse asiassa me suomalaiset ollaan ihan hyvin kunnostauduttu meidän omien kalalajien uhanlaisuuden edistämisessä.

Suomessa tunnetaan satakunta kalalajia. Dernjatinin mukaan tuoreimman uhanalaisuusarvioinnin perusteella 12 kalalajia arvioitiin uhanalaisiksi. Suomesta on myös kadonnut kalalajeja kute esimerkiksi sinisampi ja monni.

– Virtavesien patoaminen ja vaellusreittien esteet aiheuttavat ongelmaa meillä.

Lue seuraavaksi