1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätehuolto

Ekoroskin asiakkailla alkaa kahden pöntön aika – katso viiden kohdan lista siitä, mikä muuttuu ja mikä ei

Lokakuun alusta lähtien jätearki muuttuu kymmenillä tuhansilla pohjalaisilla kotitalouksilla.

jätehuolto
Nainen laittaa pussia biojäteastiaan.
Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist laittaa biojätteet niille tarkoitettuun jäteastiaan.Kalle Niskala / Yle

1. Jätteiden lajittelu kotona – ei muutu

Jätteiden lajittelu (siirryt toiseen palveluun)keittiöissä ei muutu mitenkään. Ekoroskin alueella keittiöissä on jo parikymmentä vuotta sijoitettu biojäte eri pussiin kuin energiajäte. Biojätettä ovat esimerkiksi ruaantähteet ja kahvinporot, kun taas energiajätteisiin kuuluvat käytetyt vaipat ja vaikkapa talouspaperi.

Energia - ja biojätettä.
Energia- ja biojäte lajitellaan keittiöissä erilleen aivan kuten ennenkin.Kalle Niskala / Yle

2. Astiat pihalla – muuttuu

Uutta on se, että bio- ja energiajätepussit laitetaan omalla pihalla erillisiin keräysastioihin (siirryt toiseen palveluun). Biojäteastioita on jaettu kotitalouksille kesästä lähtien. Ekorosk on hankkinut alueensa kotitalouksille kaikkiaan runsaat 30 000 biojäteastiaa.

Kaksi jäteastiaa.
Kalle Niskala / Yle

3. Jätepussit ja muut pakkaukset – muuttuu

Jatkossa ei ole mitään merkitystä sillä, minkäväriseen pussiin jätteet kotona laitetaan, kun aikaisemmin puhuttiin mustista ja valkoisista pusseista.

Biojäte (siirryt toiseen palveluun)voidaan pakata kotona muovipussiin, esimerkiksi kaupan muovikassiin. Kääreeksi kelpaavat myös paperipussit tai sanomalehdestä taitellut pussit sekä kartonkipakkaukset eli vaikkapa muropaketit.

Pusseja, sanomalehti ja pahvipakkaus pöydällä.
Biojätteiden kääreeksi käyvät kaikenväriset muovipussit, kartonkipakkaus, paperipussi tai sanomalehdistä taiteltu pussi.Kalle Niskala / Yle

Biojätteen pakkauksen valinta on tarkempaa kuin energiajätteen, sillä biojäte matkaa kodeista mädätettäväksi, eivätkä kaikki pussimateriaalit sovi yhteen mädätysprosessin kanssa. Sen vuoksi kompostoinnista tutut biohajoavat pussit eivät käy Ekoroskin järjestämään biojätteen erilliskeräykseen.

Biojätettä ei myöskään saa pakata kaupan hevi-osastolta saataviin läpinäkyviin muovipusseihin. Ne rikkoontuvat herkästi, eikä niitä saa käsittelyprosessissa erotettua jätteestä.

Energiajäte sen sijaan voidaan laittaa entiseen tapaan vaikkapa kaupan muovikassiin tai kaupoissa myytäviin roskapusseihin. Myös paperipussi käy.

Muovipusseja pöydällä.
Näihin ei biojätettä pitäisi pakata eli kompostointiin tarkoitettuun biohajoavaan pussiin tai kaupan hedelmäpussiin.Kalle Niskala / Yle

4. Jäteastian tyhjennysväli – voi muuttua

Energiajätteelle tarkoitettujen jäteastioiden tyhjennyksessä (siirryt toiseen palveluun) on nyt vaihtoehtoja.

Koska osa jätteestä menee jatkossa biojäteastiaan, energiajätteiden astia täyttyy aiempaa hitaammin. Kotitalous voi säästää rahaa ja sopia harvennetuista tyhjennysväleistä.

Jatkossa energiajäteastia tyhjennetään kahden, neljän tai kahdeksan viikon välein.

Jos kotitalous ei tee muutosta, energiajäteastia tyhjentyy kahden viikon välein kuten ennenkin. Jätteenkuljetusfirmalle voi kuitenkin ilmoittaa, että haluaa neljän viikon tyhjennysvälin. Muutokseen tarvitaan vain ilmoitus.

Sen sijaan kahdeksan viikon tyhjennysväliä on anottava Pohjanmaan jätelautakunnalta (siirryt toiseen palveluun).

Biojäteastia tyhjennetään kahden viikon välein. Tähän ei ole tarjolla harvennusta.

Osa kotitalouksista on hankkinut naapurin kanssa yhteisen biojäteastian. Osa talouksista taas välttää biojäteastian kokonaan ja on päättänyt kompostoida biojätteen omalla pihalla.

5. Jäteastian koko – voi muuttua

Kahden jäteastian järjestelmässä energiajäteastia voi jäädä liian isoksi. Kodeissa kannattaakin laskeskella, voisiko energiajäteastia olla aiempaa pienempi.

Jos tyhjennysväli muuttuu kahdeksaksi viikoksi, jäteastian on oltava tarpeeksi suuri.

Pienin jäteastia on 140 litraa.

Lue seuraavaksi