1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomenlahti

Suomenlahdella saatetaan nähdä paljon sinilevää myös ensi vuonna

Suomenlahdella koettiin kesällä vuosikymmenen voimakkaimmat sinileväkukinnat.

Suomenlahti
Sinilevää Porvoon saaristossa.
Tänä kesänä Suomenlahden sinilevätilanne on ollut erityisen paha. Rajavartiolaitoksen helikopterikuva näyttää levälauttoja Porvoon saaristossa 11. heinäkuuta.Rajavartiolaitos

Suomenlahdella saattaa olla paljon sinilevää myös ensi vuonna. Arvio perustuu Suomen ympäristökeskuksen (Syke) merentutkimusalus Arandan tuloksiin.

Tutkimuksissa ilmeni, että Suomenlahden itäosiin asti kulkeutunut suolainen ja vähähappinen vesi voi tietää vaikeaa sinilevätilannetta myös ensi vuodelle.

Vesi on Suomenlahdella tällä hetkellä voimakkaasti kerrostunutta, selvittää Suomen ympäristökeskus (SYKE) tiedotteessa. SYKE:n mukaan suolaisuuden ja lämpötilan harppauskerrokset ovat 20-30 metrin syvyydessä. Niiden alapuolella taas on paljon suolaista vettä, jonka fosfaattipitoisuus on koholla.

Se, kuinka iso osa fosforista päätyy pintakerrokseen, riippuu paljon loppusyksyn tuulisuudesta ja tulevan talven jäätilanteesta. Tällä puolestaan on ratkaiseva merkitys ensi kesän sinilevänkukintariskin kannalta, kerrotaan tiedotteessa.

Suomenlahdella koettiin kesällä vuosikymmenen voimakkaimmat sinileväkukinnat. Pahimmillaan levälautat kattoivat lähes koko merialueen.

– Tilanne ei johtunut Suomenlahden oman valuma-alueen fosforipäästöistä, vaan avomeren ja myös saariston vedenlaatuun vaikutti Itämeren pääaltaan hapeton ja hyvin fosforipitoinen syvävesi. Suomenlahden valuma-alueen päästöt ovat vähentyneet tällä vuosituhannella enemmän kuin missään muualla Itämeren alueella", erikoistutkija Seppo Knuuttila sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Parjattua sinilevää on kiittäminen siitä, että elämämme ylipäätään on mahdollista – Nyt kerromme, mitä tämä uimareiden kauhu tekee, kun se ei kuki eikä rettelöi vesissä

Suomen ympäristökeskus: Lähes koko Suomenlahti sinilevän peitossa – "Tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut tällä vuosikymmenellä"

Lue seuraavaksi