Hyppää sisältöön

Ahtaat sukupuoliroolit kaventavat yhä monien poikien elämää – Poikien Puhelin haluaa moninaistaa miehen mallia: "Itsekin välillä hämmästyn, miten paljon erilaisuus vielä häiritsee osaa pojista"

Tiistaina alkanut Kuule mua! -kampanja on valjastanut design-merkit keräämään rahaa, jotta Poikien Puhelimen toimintaa voitaisiin laajentaa. Palvelulle olisi suuri kysyntä myös loma-aikoina, jolloin osa pojista tuntee itsensä ahdistuneeksi ja yksinäiseksi.

Suurelle osalle nuorista kesäloma on vuoden kohokohta. Samaan aikaan useat sadat nuoret pojat ahdistuvat ja tuntevat itsensä yksinäiseksi.

Asia kävi konkreettisesti ilmi, kun auttava puhelin- ja verkkopalvelu Poikien Puhelin oli viime heinäkuussa ensimmäistä kertaa auki myös loma-aikana. Puheluiden määrä yllätti Poikien Puhelimen esimiehen Miguel Reyesin.

– Loma-aikaan iso osa nuorten kontakteista häviä, ei ole kavereita ja vanhemmat ovat töissä. Loma voi muuttua ahdistavaksi, kun ei ole arkea ja rutiinia eikä ketään kenelle puhua tai keneltä kysyä.

Reyesin mukaan yksinäisyys korostui erityisesti syrjäseuduilla ja pienissä kaupungeissa, missä ei ole esimerkiksi nuorisotaloja tai ne ovat loma-aikaan kiinni.

Tavoitteena monipuolistaa miehen mallia

Poikien Puhelimessa (siirryt toiseen palveluun) puhuttavat yleensä oma muuttuva keho, seksi ja seksuaalisuus sekä se, miten saa kumppanin. Eniten soittavat kuudes- ja seitsemäsluokkalaiset.

Olenko ok juuri tällaisena on yksi yleisimpiä teemoja, mitä puheluissa käsitellään.

Poikien Puhelimen päätavoite on Reyesin mukaan moninaistaa miehen mallia. Palvelu on saanut sukupuolisensitiivisestä työstään tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Miehen työ -palkinnonkin.

Puheluissa puhutaan päivittäin nuorten kohtaamista paineista ja siitä, millaisia he saavat olla tai mitä he saavat tehdä ja tuntea tulematta syrjityksi.

– Miehen malli koko ajan moninaistuu nuorilla miehillä, on ok esimerkiksi pukeutua eri lailla. Mutta samaan aikaan on se pieni osa, joilla ne ahtaat mallit ovat olemassa, Reyes kertoo.

Hänen mukaansa ahtaat miehen mallit ovat osittain syrjäkylien ongelma, mutta työtä riittää myös isommissa kaupungeissa.

– Osalle pojista on hyvin häiritsevää kaikki mikä liittyy moninaisuuteen. Itsekin välillä hämmästyn, miten paljon erilaisuus vielä häiritsee.

Yksi ongelma Reyesin mielestä on se, että osa pojista lukee yhä vähemmän ja hahmottaa tekstiä huonosti. Tukea omille ajatuksille haetaan esimerkiksi YouTube-videoista, joissa faktat eivät välttämättä ole kohdallaan.

Poikien Puhelimessa pyritäänkin oikomaan väärinkäsityksiä ja haastamaan poikia ajattelemaan asioita eri näkökulmasta. Joskus saman soittajan kanssa väännetään asioista useampaan otteeseen.

Työn tulokset näkyvät viiveellä, mutta palkitsevat.

– Pojat saattavat soittaa jälkikäteen, että hei muuten se, mitä kerroitte homoista, että hekin ovat ihmisiä eikä sen pitäisi haitata minun elämääni, pitääkin paikkansa. Se on paras palaute, että jotain yksilön ajatuksissa on tapahtunut ja se antaa uskoa tähän työhön, Reyes kertoo.

Osa pojista ei osaa pyytää apua

Alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille suunnatun Poikien Puhelimen tarkoitus on myös kehua poikia ja antaa heille toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Nuoria autetaan kaikissa elämään liittyvissä pulmissa.

– Osalla pojista tulevaisuuden kuva on aika musta. He eivät löydä paikkaansa johtuen esimerkiksi näistä ahtaista malleista, Reyes sanoo.

Hänen mukaansa suurimmalla osalla pojista ja nuorista menee hyvin: he ovat esimerkiksi aiempaa avarakatseisempia ja päihteettömämpiä. Silti on joukko poikia, joista pitää Reyesin mielestä olla huolissaan.

Jotkut eivät osaa kertoa, mikä heitä huolettaa tai miksi he tarvitsisivat apua.

Miguel Reyes, Poikien Puhelin

Ongelmat usein kasaantuvat yksittäisille pojille ja kynnys avun hakemiseen on edelleen suuri.

– Osalla pojista avun pyytämisen ja hakemisen taidot ovat todella alhaisia. Jotkut eivät osaa kertoa, mikä heitä huolettaa tai miksi he tarvitsisivat apua. Joudumme vääntämään ihan perusasioista, kuten siitä, että jos on jokin ongelma kehossa, pitää kääntyä lääkärin puoleen.

Reyes haluaa muistuttaa, että jos ja kun pojat viimein tulevat hakemaan apua, on heidät otettava tosissaan.

Design-tuotteet Poikien Puhelimen avuksi

Poikien Puhelin soi viime vuonna lähes 47 000 kertaa. Neljän työntekijän voimin pyörivässä Väestöliiton maksuttomassa palvelussa ehdittiin vastata vain neljännekseen kaikista puheluista.

Tiistaina käynnistynyt Kuule mua! -kampanja pyrkii keräämään rahaa, jotta arkisin pyörivää palvelua voitaisiin laajentaa pysyvästi myös loma-ajoille.

Mukana kampanjassa on vastuullisten tuotteiden kauppa-alusta Weecos.com (siirryt toiseen palveluun). Sisältövastaava Anu Hurme kertoo, että Weecos haluaa osoittaa, että myös designilla voi vaikuttaa.

Mukaan kampanjaan on lähtenyt yli kolmekymmentä design-merkkiä, muun muassa Ivana Helsinki ja Maanantaimalli. Kampanjaa varten on suunniteltu kymmeniä tuotteita, joiden taustalla on jollain tavalla teemaan liittyvä tarina.

Yritykset kokevat aiheen tärkeäksi ja haluavat herättää keskustelua. Miehen malleja on paljon erilaisia, ne kaikki ovat yhtä hyviä ja siitä ei voi puhua liikaa, Hurme painottaa.

– On tärkeää puhua erilaisista miesten rooleista, miesten ja poikien moninaisuudesta ja murtaa perinteisiä lokeroita. Haluamme tällä kampanjalla kertoa, että avun pyytäminen ja puhuminen on myös poikien ja miesten keskuudessa ok, Hurme sanoo.

Tuotteiden myynnistä vähintään 20 prosenttia lahjoitetaan Poikien Puhelimelle.

Lue myös:

.
.