“Haaveet on tehty toteutettaviksi”, sanoo nelikymppisenä ensimmäisen romaaninsa kirjoittanut Minna Rytisalo

Minna Rytisalo ei halunnut vanhana miettiä, mitä kaikkea jäi tekemättä. Romaani Minna Canthista on kirjailija Rytisalon toinen teos.

kirjailijat
Minna Rytisalo
Gummerus Kustannus

Lapissa kasvanut Minna Rytisalo luki jo lapsena valtavat määrät kirjoja. Ensin hän kävi läpi kaikki Sodankylän kirjastoauton kirjat.

Nuorena Rytisalo haaveili kirjan kirjoittamisesta, mutta ajatteli, että lukijat ja kirjoittajat olivat eri joukkoa. Mitä taitavammin kirjoitettuja teoksia hän luki, sitä suuremmaksi juopa kahden puolen välillä kasvoi.

En ikinä pystyisi samaan, hän ajatteli.

Päätin, että jos on vielä jotain, mitä haluan elämässäni tehdä, se täytyy tehdä nyt.

Kirjailija Minna Rytisalo

Kun Rytisalo oli kotona pienen lapsensa kanssa, hän aloitti kirjablogin. Se muutti ajatukset.

– Sain kirjoituksistani paljon hyvää palautetta, ja aloin miettiä. Miksi minäkin en voisi kirjoittaa kirjaa, enkä aina vain kertoa muiden kirjoista?

Vielä tarvittiin isä, joka säännöllisesti kysyi tyttäreltään, milloin tämä kirjoittaisi ensimmäisen kirjansa. Tarvittiin myös toinen tärkeä rajapyykki, 40 vuoden ikä.

– Silloin päätin, että jos on vielä jotain, mitä haluan elämässäni tehdä, se täytyy tehdä nyt.

Niin Rytisalo kirjoitti ensimmäisen romaaninsa, Lempin, jota on myyty nyt yli 25 000 kappaletta. Esikoisteos voitti Botnia- ja Kiitos kirjasta-palkinnon ja oli myös Runeberg- ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Kehuminen kannattaa

Rytisalo on sikäli poikkeuksellinen kirjailija, että hän ei ole käynyt ensimmäistäkään kirjoittajakurssia. Leipätyö Kuusamon lukion äidinkielen opettajana on kuitenkin antanut hyvän pohjan kirjoittamiselle.

Rytisalo uskoo vahvasti siihen, että kannustuksella ja kehuilla on merkitystä paitsi kirjoittamisessa, myös opetustyössä.

– Ei ihminen elä tyhjiössä. Kun omalle tekemiselleen saa vahvistusta, siihen alkaa itsekin uskoa.

Opettajana Rytisalo yrittää muistaa kannustaa ja kehua oppilaitaan. Oppilaat ovat juuri niin hyviä kuin uskovat olevansa, hän väittää.

– Siksi pyrin kertomaan mahdollisimman monelle, että “olet tässä asiassa tosi hyvä”. Uskon vakaasti, että sillä on merkitystä.

Patsas olikin ihminen

Tänä syksynä Rytisalo julkaisi toisen romaaninsa, Rouva C:n. Se kertoo kirjailija Minna Canthin nuoruudesta ja avioliitosta. Kirjoitustyötä varten Rytisalo kävi läpi Canthin teokset ja perehtyi hänen elämäänsä muun muassa vanhojen kirjeiden kautta.

En halunnut kirjoittaa sankaritarinaa vaan kurkistaa sen patsaan sisään, joka Canth on.

Vallalla oleva käsitys Canthista voimakkaana naisena, kivijalkana ja tienraivaajana, ei kuitenkaan riittänyt Rytisalolle. Hän halusi saada Canthista irti vielä enemmän.

– En halunnut kirjoittaa sankaritarinaa vaan kurkistaa sen patsaan sisään, joka Canth on. Mistä kumpusi se valtava rohkeus ja toimeen tarttumisen taito, joka hänellä oli?

Rytisalo selvitti, mitä kaikkea piti tapahtua, jotta Canthista tuli sellainen kuin tuli. Rouva C:stä muodostui lopulta paitsi avioliittoromaani, myös rakkauden ja ystävyyden kuvaus. Se ottaa kantaa myös tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta.

Rohkeasti omanlainen

Rytisalo löysi työn edetessä monta yhtymäkohtaa kahden Minnan, Canthin ja itsensä, välillä.

– Haluan ajatella, että me molemmat… että Canthkaan ei välittänyt siitä, mitä hänestä ajateltiin. Hän seisoi omilla jaloillaan eikä perääntynyt omasta vakaumuksestaan, vaikka sai usein voimakasta vastustusta osakseen.

Rytisalokaan ei hirveästi perusta siitä, mitä muut hänen tekemisistään ajattelevat. Kirjoittaja hän on ensisijaisesti siksi, että haluaa ilmaista itseään kirjoittamalla.

– Kirjojen vastaanotto ei ole minulle tärkeää, mutta kirjoittaminen on, hän sanoo.

Pystypäin kulkemisen fiilis on Rytisalolle tärkeä juttu.

– Että tekee rohkeasti omat ratkaisunsa ja seisoo niiden takana.