FC Lahden A-juniorit vahvasti kiinni mestaruudessa – tyrkyllä harvinaista jalkapalloherkkua 15 vuoden tauon jälkeen

Yhteistyö liigajoukkueen kanssa on tuonut juniorivalmennukseen uutta potkua.

jalkapallo
Nuoria jalkapalloilijoita Kisapuistossa Lahdessa
Tomi Kult (kuvassa oikealla) kikkailee, kun valmentaja Kari Teräväinen on laittamassa harjoituksia käyntiin Lahden Kisapuiston stadionilla.Petri Niemi/Yle

FC Lahden A-juniorit voivat varmistaa ikäluokkansa jalkapallon Suomen mestaruuden kauden päätöspelissään kotistadionillaan lauantaina.

Kultajuhlia on kaupungissa odotettu, sillä toistaiseksi tuoreimman A-junioreiden SM-kullan voitti FC Kuusysi 15 vuotta sitten.

FC Lahti Akatemia johtaa A-junioreiden sarjaa kahden pisteen erolla kakkosena väijyvään Ilvekseen.

Viimeisessä pelissä lahtelaisnippu kohtaa sarjajumbon Vaasan IFK:n. Voitolla mestaruus olisi varma, eikä tarvitsisi välittää tamperelaisten esityksestä.

– Me emme lähde miettimään, miten vaasalaiset pelaavat. Ottelu ratkeaa siihen, että keskitymme omaan peliimme ja pidämme vauhtia yllä. Tykkäämme pitää palloa hallussa, siitä ei luovuta. Kun pallo on meillä, niin vastustajan on vaikea tehdä maaleja, sanoo valmentaja Kari Teräväinen.

Teräväisen ja vastuuvalmentaja Tommi Vartiaisen ohjauksessa lahtelaiset ovat hävinneet kaudella vain kaksi peliä. Joukkue on tehnyt sarjassa eniten maaleja (62). Omasta maalista pallo on kaivettu 22 kertaa.

– Viime pelissä Turussa olimme 2–0 häviöllä, mutta tulimme lopussa tasoihin. Ilvestä vastaan punnersimme voiton vajaalla ja lisäajalla. Sisuuntunut joukkueemme pelaa kovalla asenteella ja taistelee loppuun asti. Luulen, että tämä asenne on tuonut meidät tähän pisteeseen, arvioi 18-vuotias hyökkääjä Tomi Kult.

Jalkapallonuoret istuvat pukukopin edessä Lahden Kisapuistossa
Kisapuiston harjoituksia valvoo myös Litti-patsas.Petri Niemi/Yle

Yhteistyö liigajoukkueen kanssa toimii

Nyt mestaruudesta taistelevassa FC Lahti Akatemian joukkueessa on muutamia pelaajia, jotka ovat tällä kaudella hankkineet kokemusta myös FC Lahden liigajoukkueessa.

Tomi Kultin lisäksi Irfan Sadik ja Eemeli Virta ovat hankkineet minuutteja tällä kaudella myös Veikkausliigassa.

– Sieltä tulee pelaajia hyvällä asenteella ja he kannustavat nuorempiaan, Teräväinen puntaroi.

Sadik johtaa A-junioreiden maalipörssiä 17 osumallaan. Lahtelaisista Tim Martinen on tykittänyt 11 ja Tomi Kult kahdeksan maalia.

– Tällä juniorimenestyksellä on iso merkitys. Se kertoo, että akatemiatoimintamme ensimmäinen vaihe on onnistunut, FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkanen kertoo.

FC Lahden liigajoukkueen ja A-junioreiden pelitavassa ja taktiikassa on paljon samaa. Osa juniorijoukkueen pelaajista on myös päässyt harjoittelemaan liigajoukkueen harjoituksiin.

17-vuotias keskikenttäpelaaja Matias Niuta on treenannut edustusjoukkueen mukana 1–2 kertaa viikossa tällä kaudella.

– Pääsen ottamaan mallia kokeneemmilta pelaajilta. A-junioreissa olen tyytyväinen omaan kauteeni, sillä peli on mennyt nousujohteisesti eteenpäin.

Kuluvan kauden aikana FC Lahden päävalmentajan Toni Korkeakunnaksen apuna on toiminut Sami Ristilä. Ristilä on seurannut viikoittain tarkasti myös A-junioreiden kehittymistä ja ollut linkkinä A-junioreiden sekä edustusjoukkueen välillä.

Akatemiatoiminta on ensi kaudella leviämässä A-junioreista myös nuorempaan ikäluokkaan B-junioreihin (siirryt toiseen palveluun), joille palkataan kotimainen päätoiminen päävalmentaja lähiviikkoina. Akatemiatoiminnasta vastaa FC Reipas.

Molemmat joukkueet osallistuvat lisäksi ensi talvena SM-karsintasarjaan ja tavoittelevat ensi kesän SM-sarjapaikkoja.

Sisuuntunut joukkueemme pelaa kovalla asenteella ja taistelee loppuun asti.

Tomi Kult
Nuoret jalkapallokentällä Lahden Kisapuistossa
Matias Niuta (oikeanpuoleisen jonon kärjessä) aloitti jalkapallon pelaamisen 4-vuotiaana Kuusysin nappulakoulussa.Petri Niemi/Yle

Jokapäiväinen työ tuo oman kylän poikia huipulle

Miesten Veikkausliigassa FC Lahti ei tällä kaudella taistele mitaleista. Joukkue on pelannut kymmenen viime ottelua ilman voittoa ja majailee sarjassa tällä hetkellä seitsemäntenä.

Valmentaja Kari Teräväinen ei ole huolestunut lahtelaisfutiksen tulevaisuudesta. Työtä pitää kuitenkin tehdä, sillä liigassa vauhti kovenee junnupeleistä.

– Kyllä niitä oman kylän poikia tulee. Pelaajan oma halu tehdä laadukkaasti työtä joka päivä on tärkein juttu. Tämä kausi on ainakin avannut omat silmäni, että pojat ovat ottaneet suuria loikkia eteenpäin. Ja nyt puhutaan A-junnuista.

Miesten edustusjoukkueen rakentaminen ensi kaudelle on vielä kesken. FC Lahden budjetti asettuu ensi kaudeksi noin 400 000 euroon. Tulevassa liigajoukkueessa kotimaisia pelaajia on enemmän kuin tällä kaudella. Myös päävalmentaja vaihtuu.

– Lauantain pelin jälkeen toivon, että pääsisin vielä pelaamaan loppukaudella FC Lahden liigajoukkueessa. Ensi kauden joukkueesta en tiedä vielä mitään. Haluan kuitenkin ensi kaudella enemmän vastuuta Veikkausliigassa kuin nyt. Ja parin vuoden sisällä pyrin mahdollisesti ulkomaille pelaamaan, sanoo Tomi Kult.

FC Lahden juniorit harjoituksissa
FC Lahden A-juniorit harjoittelevat stadionin tekonurmella.Petri Niemi/Yle

– Ensi kaudella olisi kiva päästä pelaamaan miesten pelejä. On se sitten Kakkosessa tai muualla. Toivottavasti saisin myös debyytin Veikkausliigassa ja toivottavasti Lahdessa, miettii Matias Niuta.

Pelaajan oma halu tehdä laadukkaasti työtä joka päivä on tärkein juttu.

Kari Teräväinen

Niuta ja Kult saalistivat viime kaudella B-nuorten SM-pronssia Kuusysin paidassa. Lauantaina Niuta jännittää FC Lahden A-junioreiden kauden huipentumaa katsomossa, koska hän on pelikiellossa varoitustilin täyttymisen vuoksi.

– Toivottavasti saadaan ratkaistua peli heti alussa, ettei tarvitse alkaa jännittää ja jäkittää loppupelissä. Eiköhän Tomi (Kult) paukuta muutaman maalin, kunhan pysyy kentällä ja pitää pään kylmänä.