1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oppimateriaali

Helsingissä lukio- ja ammattiopinnot ovat pian maksuttomia – Opiskelijajärjestöt toivovat muiden ottavan mallia: "Auttaisi koko ikäluokkaa työllistymisessä"

Varallisuus ei opiskelijajärjestöjen mielestä saisi määrittää nuorten koulutusmahdollisuuksia.

oppimateriaali
Lukion oppikirjoja pinossa.
Oppikirjojen lisäksi kaupunki maksaa jatkossa myös muut lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa tarvittavat työvälineet ja työtarvikkeet.Ronnie Holmberg / Yle

Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestöt ovat tyytyväisiä Helsingin päätökseen maksaa toisen asteen koulutuksen oppimateriaalit. Järjestöt toivovat kuitenkin, että maksuton toinen aste laajenisi koko maahan.

– Helsinki on selkeästi edelläkävijä tässä. Maksuton toisen asteen koulutus auttaisi koko ikäluokkaa työllistymisessä. Tällä hetkellä pelkällä peruskoulun oppimäärällä ei ole helppo työllistyä, sanoo Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton (SAKKI) pääsihteeri Hanna Huumonen.

Opetushallituksen selvityksen mukaan lukio-opintoihin liittyvät välttämättömät kustannukset ovat koko opiskeluajalta keskimäärin 2500 euroa, jos kannettavan tietokoneen hinnaksi arvioidaan 600 euroa.

Ammatillisessa koulutuksessa kustannukset vaihtelevat koulutusalan tai tutkinnon mukaan. Opetushallituksen selvityksessä kustannukset vaihtelivat 100 euron ja 780 euron välillä.

Hanna Huumonen, pääsihteeri, Suomen Amattiiin Opiskelevien Liitto.
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton (SAKKI) pääsihteerin Hanna Huumosen mukaan maksuton toisen asteen koulutus koko maassa ennaltaehkäisisi syrjäytymistä.Ronnie Holmberg / Yle

– Ammatillisten opintojen alussa täytyy tehdä aika isoja hankintoja, oli ne sitten parturi-kampaajan välineitä, kokin välineitä, tai läppäri media-assistentille. Kertaluontoiset hankinnat ovat kalliita. Välineitä ei välttämättä sitten tarvitse opintojen jälkeen, jos työnantaja tarjoaa ne, Huumonen sanoo.

Esimerkiksi Huumonen nostaa monia satoja euroja maksavat kokkiveitset. Varallisuus ei hänen mukaansa saisi määrittää sitä, voiko ammattiopintoihin hakea tai pystyykö suorittamaan opintonsa loppuun.

– Lukiossa oppimateriaalia on helppo digitalisoida ja sitä kautta tuoda saavutettavaksi, mutta kukaan ei vielä ole keksinyt miten kokkitakin voisi digitalisoida, hän sanoo.

Kilpailu opiskelupaikosta voi koventua

Kilpailu Helsingin toisen asteen opiskelupaikoista sattaa koventua entisestään, jos yhä useampi muualla asuva hakee Helsinkiin ilmaisten kirjojen ja työvälineiden perässä.

Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtajan Alvar Euron mukaan päätös lisääkin painetta tehdä samansuuntaisia päätöksiä myös Helsingin ulkopuolella.

Alvar Euro, puheenjohtaja, Suomen Lukiolaisten Liitto.
Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtaja Alvar Euro toivoo muiden kuntien ottavan mallia Helsingistä.Ronnie Holmberg / Yle

– Tarvitaan valtakunnallista ratkaisua, ettei kuntien välille synny kilpailuasetelmia, Euro sanoo.

SAKKI ry:n pääsihteeri Hanna Huumonen ei usko, että muualla asuvat yhtäkkiä ryntäisivät joukolla Helsingin lukioihin tai ammattikouluihin.

– Helsinki on tälläkin hetkellä vetovoimainen ja tänne tulee opiskelijoita koko maasta. En näe, että päätös aiheuttaisi tänne sen suurempaa ryntäystä, hän sanoo.

Opettajat pelkäävät oppikirjojen laadun romahtavan

Helsingin päätös kustantaa toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalit on myös herättänyt huolta opetuksen laatuun liittyen.

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen opettajat pelkäävät koulukirjojen laadun romahtavan, kun kilpailutuksen seurauksena hinnasta tulee yksi valinnan kriteeri.

– Opettajilla on ollut pedagoginen vapaus itse valita sopiva oppimateriaali ja kustantamot ovat yrittäneet tuottaa niin hyvää materiaalia kuin mahdollista. Kun kunta tulee rahoittajaksi, hinta voikin olla määrävää tekijä, jonka perusteella oppikirjat valitaan. Toivomme, että tämä ei vaikuta opetuksen laatuun, oppimateriaalin laatun tai opettajien pedagogiseen vapauteen, sanoo Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Saavalainen.

Hanna Huumonen ei usko laadun heikkenevän, sillä opetuksen laatua valvotaan tarkasti. Alvar Euro on samoilla linjoilla.

– Peruskoulussa on ollut samanlainen systeemi jo kauan käytössä, eikä siellä tietääkseni ole ollut ongelmia laadun kanssa, hän sanoo.

Lue myös:

Helsinki maksaa tulevaisuudessa toisen asteen koulutuksen oppimateriaalit (Yle uutiset 26.9.2018)

Utajarvellä lukio tarjoaa opiskelijalleen läppärit, kirjat ja autokoulun teoriatunnit, Oulun Laanilan lukio lyijykynät – edut epätasaisia eri puolilla Suomea (Yle uutiset 27.8.2018)

Katso, millaisia etuja Suomen lukiot tarjoavat – Kalle Hentunen havittelee yo-lakkia 300 kilometrin päässä kotoa: "En usko, että olisin saanut lukiota suoritettua Helsingissä" (Yle uutiset 27.8.2018)

Asuminen, ateriat, oppikirjat, läppäri ja pienet ryhmäkoot – maalaislukion ilmainen paketti houkuttelee opiskelijoita pääkaupunkiseudulta asti (Yle uutiset 16.8.2018)

Opiskelijat koulukirjarahasta: oikea askel, mutta ei kata kuluja – Katso, ketkä saavat 46 euron tuet (Yle uutiset 12.4.2018)

Lue seuraavaksi