Poliisilla iso urakka edessä: Supo auttaa KRP:tä Turun saaristosta löytyneen materiaalin läpikäymisessä

Poliisin mukaan läpikäytävää materiaalia on noin 100–200 teratavua, mikä vastaa 50 000–100 000 muistitikun sisältöä.

Airiston Helmi -yrityksen omistama Säkkiluoto kuvattuna ilmasta. Arkistokuva. Kuva: Yle

Suojelupoliisi auttaa keskusrikospoliisia (KRP) Turun saaristossa viikonloppuna takavarikoidun materiaalin läpikäynnissä.

KRP kertoo, että osa materiaalista on sellaista, jossa tarvitaan Supon teknistä asiantuntemusta ja analyysia.

Supon asiantuntijat arvioivat myös takavarikoidun materiaalin kytköksiä omaan toimialaansa, kertoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Tomi Taskila.

– Tutkintaryhmämme tarvitsee apua vieraskielisen materiaalin läpikäyntiin. Suojelupoliisin asiantuntijat ovat myös arvioimassa, löytyykö tästä vieraskielisestä materiaalista kytköksiä heidän toimialaansa.

Sitä, missä kielissä suojelupoliisi avustaa, ei KRP:n tutkinnanjohtaja kerro.

– Minä ja ryhmäni taas tutkimme vain talousrikoksia. Suojelupoliisi arvioi, onko siellä jotain muuta.

Poliisin mukaan läpi käytävä materiaali on poikkeuksellisen suuri ja siksi se vaatii myös paljon resursseja. Pelkästään tietotekninen aineisto on poliisin mukaan noin 100–200 teratavua, mikä vastaa noin 50 000–100 000 muistitikun sisältöä.

– KRP:ssä normaalina vuotena takavarikoidaan noin sata ”teraa dataa”. Nyt meillä on yhdessä jutussa 200 teratavua. Kaksinkertainen määrä tavalliseen vuoteen verrattuna.

Muuhun kuin tietoteknisen materiaalin analyysiin, krp ei ole apua Taskilan mukaan pyytänyt. Poliisi löysi kotietsinnöissä myös noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Supo ei hiisku turvallisuuspoliittisista kytköksistä

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantalakaan ei kerro, mitkä tekniset yksityiskohdat virka-apua KRP:lle vaativat.

– Suojelupoliisilla on erityistä teknistä asiantuntemusta ja osaamista vieraskielisen materiaalin analysoinnissa. Lisäksi asiantuntijat arvioivat materiaalin kytköksiä supon toimialaan.

Analysoitavan materiaalin sisältöön tai laatuun Supon Rantala ei ota kantaa. Suojelupoliisi ei vastaa myöskään kysymykseen turvallisuuspoliittisista kytköksistä. Talousrikoksiahan suojelupoliisi ei normaalisti tutki.

–Tutkinta on aivan alussa ja se vie kuukausia. Tutkimuksia johtaa KRP, sanoo viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Lue myös: