Hyppää sisältöön

Tiedustelulakien vaatima perustuslain muutos näyttäisi menevän läpi kiireellisenä, SDP:ltä ja vihreiltä tukea menettelylle

Äänestyksestä tulisi tiukka, jos perussuomalaiset päättäisivät vastustaa perustuslain kiireellistä muutosta.

Perustuslakimuutoksen kiireelliseksi julistamisesta äänestetään mahdollisesti ensi viikolla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tiedustelulakien säätäminen jo nykyisessä eduskunnassa kiirellisen perustuslakimuutoksen avulla näyttää yhä todennäköisemmältä. Hallitus todennäköisesti saa kiireellisyyden tueksi riittävän tuen oppositiosta.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan puolueen eduskuntaryhmä on valmis äänestämään kiireellisen menettelyn puolesta.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että lait voidaan rakentaa niin, että valvonta ei ole kohdentumatonta, Rinne sanoi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

SDP on saamassa sekä siviili- että sotilastiedustelulakeihin haluamiaan muutoksia esimerkiksi viestinnän luottamuksellisuuteen liittyen.

Tiedustelulakien parlamentaarisessa seurantaryhmässä on Rinteen mukaan sovittu lähtökohdaksi se, että tiedustelun kohde saa jossain vaiheessa tietää tiedustelusta. Tuomioistuimen pitäisi hyväksyä erikseen, jos tiedustelun kohteelle ei missään vaiheessa kerrottaisi tapahtuneesta tiedustelusta.

SDP:n puheenjohtajan mukaan lehdistön lähdesuoja ja papiston rippisalaisuus säilyvät tiedustelulakeja säädettäessä.

SDP:n ryhmäkokouksessa kukaan ei vastustanut kiireellistä muutosta perustuslakiin.

Perussuomalaisten vastustus tekisi äänestyksestä tiukan

Perussuomalaisten ryhmässä käytiin keskustelua asiasta, mutta ei tehty vielä päätöstä. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan he pyrkivät ryhmäpäätökseen.

– Onko tässä erityistä kaupankäyntiä muilla puolueilla? Vai onko tässä vilpitön halu huolehtia Suomen sotilaallisesta tiedustelusta, joka on meidän mielestä hyvä saattaa kuntoon? Siviilitiedustelupuolella pelkäämme massavalvonnan mahdollisuutta, kertoi Meri eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Meren mielestä viimeaikainen keskustelu perustuslakimuutoksen kiireellisyyden ympärillä on keskittynyt siihen, "millä hinnalla SDP on valmis ostamaan hallituksen esityksen kiireellisyyden".

SDP on halunnut eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnalle mahdollisuutta valvoa suojelupoliisin koko toimintaa eikä vain esimerkiksi tietoliikenteeseen kohdistuvaa valvontaa.

Jos perussuomalaiset päättäisivät äänestää ryhmänä perustuslain kiireellistä muutosta vastaan, äänestyksestä tulisi tiukka.

Perussuomalaisten edustajien joukosta on ilmaistu myös tukea kiireelliselle perustuslain muutokselle.

Perussuomalaiset myöntävät uuden tiedustelulainsäädännön tarpeen. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan kysymys on, onko tarvetta muuttaa perustuslakia kiireellisesti.

– Perustuslain pitäisi olla lainsäädännön syvintä ja pyhintä ydintä, jota ei pitäisi hätiköiden muuttaa.

Myös vihreiltä, kristillisdemokraateilta ja RKP:ltä tukea

Vihreät tukevat perustuslain kiireellistä muuttamista, jotta tiedustelulait saataisiin voimaan jo nykyisen eduskunnan päätöksellä. Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen sanoi, ettei vihreillä ole ryhmäpäätöstä asiassa, mutta kukaan torstaina kokouksessa ollut kansanedustaja ei ilmaissut äänestävänsä kiireellisyyttä vastaan.

– Suojelupoliisin parlamentaarinen valvonta on yksi erittäin tärkeä kysymys. Pitää myös varmistaa tiedusteluvaltuutetun riittävät valtuudet tehdä työtään niin, että hän pystyy aidosti vaikuttamaan.

Oppositiosta RKP:n eduskuntaryhmän selvä enemmistö, ainakin kahdeksan edustajaa kymmenestä puoltaa perustuslakimuutoksen pikaista käsittelyä. Kaksi RKP:n edustaja saattaa äänestää vastaan. Kristillisdemokraatit tukevat perustuslain kiireellistä muuttamista.

Eduskunnassa on laaja yksimielisyys tiedustelulakien muuttamisen tarpeesta, mutta lainmuutoksen kiireelliseksi julistamisesta on erimielisyyttä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän on ennakoitu äänestävän kiireellistä menettelyä vastaan.

Suuntaa-antava laskelma voimasuhteista, 166 puolesta

Suuntaa-antava laskelma eduskunnan voimasuhteista perustuslain kiireellisestä muuttamisesta näyttäisi nyt seuraavalta.

Kiireellistä muutosta tukevat:

  • keskusta 48 edustajaa
  • kokoomus 37 edustajaa, jos puhemies Paula Risikko johtaa puhetta eikä äänestä
  • siniset 18
  • SDP 35, jos koko ryhmä äänestää puolesta
  • vihreät 15, jos koko ryhmä äänestää puolesta
  • RKP, todennäköisesti 8 edustajaa puolesta
  • kristillisdemokraatit 5

Kiireellisyyden puolesta on laskennallisesti 166 edustajaa eli juuri tarvittava viisi kuudesosaa annetuista äänistä, jos kaikki kansanedustajat osallistuvat äänestykseen. Laskelmassa on oletettu, että SDP:n ja vihreiden ryhmät ovat kokonaisuudessaan kiireellisyyden puolesta.

Käytännössä äänestyksessä luvut ovat pienemmät, koska harvoin aivan kaikki edustajat ovat äänestyksessä paikalla.

Tarvittava viiden kuudesosan enemmistö lasketaan annetuista äänistä, ei kaikista mahdollisista äänistä. Äänestyksessä tyhjiä ääniä ei lasketa annetuiksi ääniksi. Viiden kuudesosan rajan ylittyminen lasketaan siis vain jaa- sekä ei-äänistä.

Todennäköisesti Vasemmistoliitto äänestää yhtenäisesti perustuslain kiireellistä muutosta vastaan, yhteensä 12 edustajaa. Mahdollisesti kaksi RKP:n edustajaa äänestää kiireellisyyttä vastaan.

Perussuomalaisilla on 17 edustajaa, heidän kannastaan ei vielä tiedetä.

Lisäksi omissa ryhmissään ovat edustajat Paavo Väyrynen ja Harry Harkimo. Heidän näkemystään kiireellisyydestä Yle ei ole tiedustellut.

Hallituksen lisäksi presidentti on kiirehtinyt tiedustelulakeja

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että perustuslakiin kirjattua luottamuksellisen viestin suojaa voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta. Perustuslakivaliokunta ei nähnyt estettä perustuslain muutoksen käsittelylle kiireellisessä menettelyssä. Tiedustelulain uudistuksella lisätään esimerkiksi suojelupoliisin toimivaltuuksia.

Hallituksen lisäksi myös muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kiirehtinyt tiedustelulain uudistamista.

Perustuslain muuttaminen normaalissa järjestyksessä tarvitsee kahden eduskunnan päätöksen. Jos perustuslain muuttaminen kiireelliseksi ei saa tarvittavaa tukea, siirtyy tiedustelulakien muutos seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi.

Esitys kiireelliseksi julistamisesta on tarkoitus tehdä lain toisessa käsittelyssä ensi tiistaina, jolloin äänestys käytäisiin keskiviikkona.

Lue myös:

.
.