Kova tuuli on katkonut puita ja heitellyt trampoliineja, vakavilta vahingoilta on säästytty

Sähköt ovat olleet poissa enimmillään muutamilta sadoilta kotitalouksilta Keski-Pohjanmaalla.

Kokkola
Iso katkennut oksa maassa.
Hopeapaju joutui luopumaan yhdestä oksastaan torstain tuiverruksissa.Kalle Niskala / Yle

Myrsky on katkonut torstaiaamun ja aamupäivän aikana monin paikoin sähköjä. Lyhyet sähkökatkot ovat koskeneet tuhansia kotitalouksia. Eniten ilman sähköä on oltu Ylivieskassa, Kalajoella ja Kokkolassa. Tuuli jatkuu kovana torstain ajan.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun).

Pelastuslaitos sai pelkästään Kokkolassa aamun aikana kymmenkunta hälytystä kaatuneista puista. Lisäksi pelastajia ovat työllistäneet nurin kaatunut vene, karannut trampoliini ja muut myrskyvahingot. Johtokeskus on miehitetty ja asemia hälytetty valmiuteen.

Niiden kanssa pitää olla varovainen, muistuttaa metsätalousinsinööri Ahti Räinä. Tuulenkaatojen ja myrskypuiden raivaushommiin ei pidä lähteä harrastuspohjalta.

Tontin haltija tai maanomistaja vastaa omalla maallaan kaatuneiden puiden raivaamisesta. Kaupungin metsistä tai puistoista paljastuvista vahingoista pitää ilmoittaa kaupungin metsäpalveluihin. Jos taas puita on kaatunut tielle tai pyörätielle, asiasta voi ilmoittaa tiemestarille.

Kokkolan kaupunki aloittaa tuulenkaatojen korjuun pahimmasta päästä ja pyytää kärsivällisyyttä. Lisää tuhoja voi vielä tulla, sillä juuresta irronneet puut voivat kaatua myrskytuulten jo laannuttua. Vaaratilanteesta tai sen uhasta pitää ilmoittaa pelastuslaitokselle.

Ihminen keräämässä oksia kadulta.
Kalle Niskala / Yle